úterý 20. července 2021

Causa Racek chechtavý kontra bulvár

Jak jsem byl minulý týden zažraný do překladu básničky Christiana Morgensterna Estetická lasička, řekl jsem si, že zkusím napsat vlastní malou jazykově lehce absurdní básničku s více možnými významy, která by se - kdyby se toho ovšem chtěl někdo v budoucnu chopit poté, co nabudu posmrtného uměleckého věhlasu :-) - obtížně překládala.

 

Causa Racek chechtavý kontra bulvár

 

Moje známá paparazzka

vyfotila tajně Racka,

ten však není kdejaký:

 

Nepřátelsky na ni syče

pro Antona Pavloviče

požaduje chechtáky. 


Foto: Vodičkova ulice poblíž Václavského náměstí, červenec 2021, na rodinku na noční procházce jsem si trpělivě počkal, abych měl v ploše odrazu nějaký fotogenický objekt. To jsem ovšem ještě v té době netušil, že mě k obrázku napadne i rýmovačka :-).

 
Upozornění: 
V pondělí 26. července se od 18:00 hodin v Divadle Kámen na pražské Invalidovně koná nejspíš poslední komentovaná prohlídka mé výstavy Začátek velké cesty. Pokud by někdo z vás měl chuť a čas, rád se s vámi při této příležitosti potkám osobně. Povídání je to asi na hodinu, protože pokud jde o fotky, jsem na rozdíl od střízlivých několikařádkových rýmovaček na blogu nesmírně ukecaný :-).

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě pravidelných týdenních glos politického a společenského dění najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánkyPokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.


18 komentářů:

  1. To se vážně podařilo. Obojí! ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Být výstava v Plzni, určitě přijdu, ale tohle je drobet "z ruky" obzvlášť večer, škoda, snad někdy jindy....verše jsou skutečně nápadité, líbí se mi tento styl...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za zájem, je jasné, že tahle maličká výstava je především pro Pražáky; jde tam hlavně o to povídání - jinak fotky si člověk prohlédne během chvilky. Jsem rád, že se ti moje malá rýmovačka líbí :-).

      Vymazat
    2. Bude nejaka dalsi fotopovidarna pro prazske, co jsou jen docasne prazdninove mimoprazsti?:)

      Vymazat
    3. Příští týden se dozvím, kdy bude třeba fotky sundat ze zdí, protože se bude instalovat nová výstava; čekám ovšem, že to bude ještě o prázdninách, aby do září už divadlo vstoupilo s novou expozicí. Pokud to bude možné, ještě bych udělal nějaké neoficiální setkání s pár známými při příležitosti ukončení výstavy, po kterém by zbyly pro dalšího autora krásně prázdné stěny, ale to teprve uvidím podle termínů od divadla.

      Vymazat
  3. A my, co četli jenom Višňový sad, chodíme po Praze úplně marně! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náhodou, má to svůj dobrý smysl: Člověk přes ten ruch velkoměsta aspoň neslyší zvuk seker ;-).

      Vymazat
  4. Vyfotí i strýčka Váňu
    ten však ale kašle na ňu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen aby mi strýček Váňa ve Višňovém sadu nepostavil mariánský sloup :-).

      Vymazat
  5. Odpovědi
    1. Díky, ano, tohle do sebe zaklaplo docela pěkně, myslím.

      Vymazat
  6. Nač mu chechtáky, Racek se mohl nasytit ve Višňovém sadu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedná se o charitativního racka, který se snaží být mecenášem svého autora :-).

      Vymazat
  7. Nezapomeň, jak převáželi nebožtíka Čechova do Ruska. Ve vlakové soupravě, na níž stálo: sledi.

    OdpovědětVymazat
  8. quick

    Každý racek není Racek.
    Verše nemají chybu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.