neděle 25. července 2021

Nedělní miniglosy č.599

I když jsem - jak zdejší pravidelní čtenáři dobře vědí - na nějaké to zpoždění kvůli dlouhodobé opravě železniční trati mezi Radotínem a Velkou Chuchlí zvyklý, roční zpoždění je přece jen i na mě trochu silná káva. Právě tento týden totiž začala o rok odložená loňská olympiáda v dalekém Tokiu. Můj pozitivní vztah k Japonsku i právě k Tokiu je dobře známý, takže spoustu míst, kde se olympionici ocitají, jsem mohl díky svým dvěma japonským cestám vidět na vlastní oči. O to víc mě mrzí, že kvůli pandemii se olympijská sportovní klání odehrávají bez diváků, což je podle mě zcela proti duchu novodobých olympijských her. Dá se samozřejmě předpokládat, že ani Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", ve svém novém 599. vydání podivnou tokijskou olympiádu nepominou. Vítám vás všechny u dnešního čísla, které předchází velkému jubilejnímu 600. číslu; to bude jako už tradičně obsahovat výběr nejlepších a nejvtipnějších miniglos z poslední stovky vydání (viz dřívější jubilejní výběry, které jsou přiloženy na konci článku).

Tento týden vyšly zde na blogu dva nové články: Prvním byla asi celkem obtížně přeložitelná básnická miniatura Causa Racek chechtavý kontra bulvár, doprovozená novou fotkou z rušného centra noční Prahy. Ve druhém článku s vlezle pouťovým sloganem Poslední prodloužená zrychlená jízda v názvu jsem zdejší čtenáře pozval na svou aktuální pomalu končící fotografickou výstavu v Divadle Kámen. A z minulého týdne ještě jednou rád připomenu článek, který se stal tento týden nejčtenějším na tomto přibližně rok starém blogu, nový překlad básničky Christiana Morgensterna "Estetická lasička", ve kterém jsem se pokusil popsat cestu, jak postupuje laik jako já při překladu z jazyka, který navíc neovládá. 
Z archivu jsem pro vás i tentokrát nechal povytažený text, publikovaný právě před deseti lety, s názvem O záludných heslech a romantických špiónech. Tento článek je mimochodem (v mírně poupravené podobě) součástí mé nedávno dokončené knížky blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás s názvem Hledá se pudvice v modrém obalu! (v článku je odkaz na stránku, kde je knížka zdarma ke stažení v pdf formátu).  
 
Přeji vám všem i nadále hlavně pevné zdraví. Pokud jste na dovolené nebo na prázdninách, pěkně si odpočiňte a věřím, že i na lehátkách u světových moří, zavěšeni na řetězech kdesi ve velehorách či zašprcnuti ve vlaku mezi Chuchlí a Radotínem si uděláte čas na další milou návštěvu na těchto blogových stránkách, na kterou se už teď znovu těším :-).
 
 
Oba čeští sportovci, kteří prozatím nemuseli kvůli pozitivnímu covidovému testu na tokijském letišti do karantény, si před slavnostním zahájením loňské olympiády v Tokiu střihli, komu z nich se dostane té historické cti být vlajkonošem české olympijské výpravy.
----------------------
Čtyři desítky syslů odchycených na Mladoboleslavsku se přestěhovaly do lokality Velké Pavlovice na Břeclavsku, kde mají posílit tamní oslabenou kolonii. Valné shromáždění Celosvětové rady syslů v New Yorku na svém mimořádném zasedání celou noc rokovalo o tom, zda tento krok je odsunem nebo spíše vyhnáním.
----------------------  
Mariánské Lázně, Františkovy Lázně a Karlovy Vary rozšířily seznam českých památek na prestižním seznamu UNESCO, kde má tak naše země nově už 15 záznamů. Podle důvěrných informací Nedělních miniglos se však má ještě prošetřovat, zda nemohla hrát nějakou roli skutečnost, že členové tříčlenné přijímací komise UNESCO se jmenovali Karel, Marie a František.
----------------------
Planety Jupiter a Saturn dostaly od hygienické služby stotisícovou pokutu za to, že při své prosincové konjunkci nedodržely na obloze minimální dvoumetrovou vzdálenost.
----------------------
Poté, co soud odmítl znovu prodloužit přerušení jeho trestu, nastoupil odsouzený lobbista Roman Janoušek, podpíraný svým starostlivým bodyguardem, konečně do pankrácké věznice, kde si má odpykat zbytek svého 4,5 roku dlouhého trestu. Reportér Josef Švejk popsal pro Nedělní miniglosy srdceryvný okamžik takto: "Tento syn českého národa dobrovolně, nedbaje své neduživosti, dal se odvésti na Pankrác, aby dal svůj život i statky za svého panovníka. A jestli jeho volání "Na Bělehrad!" mělo tak živý ohlas v pražských ulicích, jest to jen svědectvím, že Pražané skýtají vzorné příklady lásky k vlasti a k panovnickému domu."
---------------------- 
Poprvé v historii povolily i ty nejortodoxnější muslimské země přímý přenos ze zahájení olympijských her, protože všechny ženy měly předpisově zahalenou tvář.
 ---------------------- 
Jeden z kosmických turistů na palubě soukromé kosmické lodi Virgin Galactic měl před návratem na zem pozitivní test na covid. Podle hygienických pravidel pro soukromé cesty do vesmíru v tomto stavu pochopitelně nesměl zůstat na palubě kosmické lodi, takže loď opustil a po desetidenní karanténě na oběžné dráze se bude muset vrátit náhradní autobusovou dopravou.

 
 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

10 komentářů:

  1. Ad #2) Posilovat kolonizátory? Nepřístojné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však ona se historická spravedlnost nakonec prosadí: Za pár století další generace syslů svrhne jejich sochy :-).

      Vymazat
  2. Myslím, že organizátoři to s olympiádou měli udělat jako s koncertem Stinga ve Slavkově u Brna, měl být v r. 2020, přesunul se na letošek a letos byl znovu posunut na rok 2022, doufám, že ten již bude bodem, kam časová posloupnost termínů konverguje. Olympiáda bez diváků, se storny sponzorů a sportovci v karanténě je neštěstím pro všechny zúčastněné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna Tokio je asi citlivé na olympijské pořadatelské komplikace: V roce 1940 už to jednou neklaplo.

      Vymazat
  3. Suska se, ze i Muskuv legendarni Spaceman v cervene Tesle brazdi orbitalni drahu ze stejneho nepristojneho duvodu.

    OdpovědětVymazat
  4. Bodejť by nedostali pokutu, vždyť to byly úplné saturnálie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen aby Jupiter nebyl Saturnovi nevěrný s Venuší, to se v takových nevázaných okamžicích může snadno stát :-).

      Vymazat
  5. Letošní olympijské miniglosy nikdy nezklamou :-) A co se kosmických turistů týče, tak ještě dopadli dobře. Představ si, co by dělali, kdyby je měly domů dopravit České dráhy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná by se proslavili, protože by kvůli výluce skončili na Marsu :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.