neděle 18. července 2021

Nedělní miniglosy č.598

Čtvrtina prázdnin je za námi, lidé jezdí vesele na dovolené, jako by se nechumelilo (jakože se na severní polokouli v létě obvykle nechumelí), příměstské vlaky, které se na konci školního roku přechodně zaplnily, opět zejí prázdnotou skoro jako během jarní krize, a tramvaje a metro jezdí podle prázdninového jízdního řádu. To Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", nemají žádný speciální "prázdninový jízdní řád", ale vycházejí zcela normálně téměř každou neděli, takže vás i dnes vítám u jejich už 598. vydání. Ano, už jen čtrnáct dní nás dělí od velkého jubilejního 600. čísla, které bude jako už tradičně obsahovat výběr nejlepších a nejvtipnějších miniglos z poslední stovky vydání (viz dřívější jubilejní výběry, které jsou přiloženy na konci článku).

Hlavním článkem tohoto týdne byl nový překlad básničky Christiana Morgensterna "Estetická lasička", ve kterém jsem se pokusil popsat cestu, jak laik jako já při překladu postupuje, a vysvětlit tak částečně, proč se různé překlady téže básně od sebe tolik liší. Tento článek jsem doplnil drobnějším fotočlánkem Za zástěnou se dvěma průhledy do zastíněných pražských interiérů. Z minulého týdne znovu připomenu rozsáhlý článek Obrazy a příběhy z židovského hřbitova v Mořině a přidám i ještě o něco starší tematickou glosu Tři setkání s tornády a jedno haiku k tomu
 
Z archivu jsem pro vás tentokrát povytáhl text, publikovaný právě před deseti lety, s názvem O záludných heslech a romantických špiónech. Tento článek je mimochodem (v mírně poupravené podobě) součástí mé nedávno dokončené knížky blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás s názvem Hledá se pudvice v modrém obalu! (v článku je odkaz na stránku, kde je knížka zdarma ke stažení v pdf formátu).  
 
Přeji vám všem i nadále hlavně pevné zdraví, pěkně si v létě odpočiňte a těším se s vámi opět co nejdříve na shledanou na těchto blogových stránkách.
 
 
Letecká společnost Lufthansa oznámila, že už nebude své klienty oslovovat tradičním oslovení "Dámy a pánové", protože chce být ve svém oslovení genderově citlivá. Příklad si chce vzít z pohádek, kde se používají genderově mnohem citlivější a vyváženější výrazy, jako např. ve známé větě: "Osobo, nešly tudy děti?" Nedělní miniglosy se chtěly dozvědět další podrobnosti od mluvčího Lufthansy, ale ten v mailové odpovědi vyjádřil jen svou aktuální zaneprázdněnost slovy: "Pleju len!"
----------------------
Český premiér Andrej Babiš je připraven před důležitými parlamentními volbami opět otevřít osvědčené předvolební téma těžby krušnohorského lithia, která by měla výhledově - díky osvícené vládě hnutí ANO - zajistit bezpracný blahobyt pro všechny české občany. Nedělní miniglosy se pokusily extrapolovat na časové ose prozatímní vládní kroky v této oblasti a vyšlo nám, že v době, kdy se vytěží první kilogram cenné krušnohorské suroviny, bude společnost Elona Muska těžit lithium v zavedených velkokapacitních dolech v systému Alfa Centauri A.
----------------------  
Pražský primátor Hřib požaduje, aby byl z bezpečnostních důvodů co nejrychleji vyhlášen přísný zákaz vstupu koní na Karlův most. Podle informací Nedělních miniglos pan primátor nemůže spát od té doby, co slyšel pověst, že až bude české zemi nejhůř a z Blaníku vyjedou rytíři v čele se svatým Václavem, poté, co se dostanou až na Karlův most, světcův bělouš klopýtne o meč, Václav ho pozvedne nad hlavu, zatočí s ním a zvolá: "Všem nepřátelům země české hlavy dolů!", načež se Václavův příkaz promptně vykoná. Politologové tvrdí, že by něco takového mohlo způsobit mnohá nedorozumění s fatálními dopady pro celou českou politickou scénu a podle enormně zvýšeného zájmu bulvárních médií o příslušné akreditace se očekává, že by to mohlo vyvolat doslova masakr na Úřadu vlády a v Poslanecké sněmovně.
----------------------
Světová zdravotnická organizace se zasazuje o to, aby při pořizování selfie byly všechny osoby v záběru povinně vybaveny ochrannou přilbou, protože počet smrtelných úrazů při této zábavě se postupně dotahuje na počet obětí nehod při cyklistice, kde se přilby již dávno a celkem bez velkého odmlouvání nosí.
----------------------
Vědci zjistili, že extrémně výkonné počítače, na nichž se snaží simulovat nebezpečný proces globálního oteplování, aby mohli včas varovat lidstvo alespoň před nejhoršími dopady, se při svém provozu komplikovanými výpočty zahřívají natolik, že za posledních 20 let zvýšily průměrnou celosvětovou teplotu o 0,12 stupně. 
---------------------- 
Angličtí fotbaloví fanoušci berou prohru v londýnském finále mistrovství Evropy s Itálií jako projev do nebe volající nespravedlnosti a také zášti Evropské unie po brexitu: "Nejvíc náš rozčililo, že i když Italové neměli v sestavě ani jednoho barevného fotbalistu, zápas přesto nepochopitelně začínal úvodním vyrovnaným stavem 0:0, to byl snad jen špatný žert!" stěžovali si angličtí příznivci na sociálních sítích. "Stejně tak Itálii stačilo proměnit v závěrečném rozstřelu jen o jednu penaltu víc než se povedlo nám, a hned byla ukvapeně prohlášena za vítěze, aniž by se jakkoli přihlédlo k tomu, že před zápasem zdaleka ne všichni Italové předepsaným způsobem poklekli, aby řádně uctili rovnost, férovost a respekt k soupeři, za což by ty hnusné bílé primadony měly být potrestány nejméně dvěma trestnými góly a zákazem vstupu na hřiště!"
----------------------
Organizační výbor olympijských her v Tokiu, které budou zahájeny příští týden a celé se odehrají bez diváků, oznámil, že podle dodatečných protiepidemických pravidel si sportovci při slavnostních ceremoniálech budou získané medaile věšet na krk sami, a to navíc jen v případech, že mají ruce alespoň 2 metry dlouhé. Případné spontánní nadšené výkřiky a jiné projevy radosti z dosažených výkonů budou moci sportovci provádět jen ve specializovaných průběžně dezinfikovaných a odhlučněných "budkách radosti", kterými bude každé olympijské sportoviště v dostatečné vzdálenosti od ostatních účastníků vybaveno.

 
 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

19 komentářů:

  1. Bohužel osoba je rodí ženského, člověk rodu mužského, stejnebjsko občan..Jak oslovovat genderově neutrálně, budou jazykobrusici muset ještě vymyslet...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se nechat inspirovat mladaty ze zvireci rise? Mila stenatka a kotatka, vitejte na palube!

      Vymazat
    2. Napadá mne jedině "zombie" - to je třírodové:
      Ten zombie, ta zombie, to zombie.

      Vymazat
    3. Já bych byl pro jehňátka :-).

      Vymazat
  2. Ad #3) To je od primátora Hřiba poněkud bezhlavé rozhodnutí.

    OdpovědětVymazat
  3. Ad #1) "Pleju" je špatně, bylo totiž již použito ve sportu (viz "Pleju, pane řediteli /Škola základ života/)" a navíc špatně (ve spojení s genderově neneutrálním oslovením nadřízeného).
    Jsem zvědav, jestli v Čechách dojde k revizi oslovení "Kmocháčku", a též jak se bolševictvo postaví k tradičnímu "Soudruzi a soudružky".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je oslovení "vysokoprevoschoditelstvo" genderově neutrální?

      Vymazat
  4. Obrodu by mohlo zažít i oslovení "vašnosti".

    OdpovědětVymazat
  5. Dvoumetrové ruce mě tedy dostaly :-D A co se budek radosti týče, může Česko přispět svým unikátním vynálezem budek pro začínající houslisty :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opět jsme v něčem předběhli svět :-). S japonským smyslem pro splnění vytýčeného úkolu za každou cenu to ještě možná bude moc zajímavá olympiáda. Jestli i z pohledu sportovního, to se ještě uvidí :-).

      Vymazat
  6. Ještěže jsem se na tu kvalifikaci na olympiádu vykašlal a nehonil si zbytečně triko, když bych se stejně nemohl muckat s hosteskami!

    OdpovědětVymazat
  7. Za takové zločiny měli na italské fotbalisty hned na začátku diskvalifikovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byly doby, kdy o postupujícím za určitých okolností rozhodl los. Tak proč by to nemohly být "pomocné body"? :-)

      Vymazat
  8. To budou “fantomatický” OH. Raději se nebudu dívat ani v TV, abych z toho nebyla duchem bezsebe😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec nevím, co od toho čekat. A trochu je mi líto Japonců, že to budou hry odstřižené od běžné reality, protože třeba na hrách v roce 1964 bylo úžasné právě to bezprostřední propojení s normálním životem společnosti.

      Vymazat
  9. V psaní ses nějak rozmáchl :-D.
    Tentokrát fotbal, který jsem bedlivě sledovala. Italský brankář je rasista, chytil penalty jen černých hráčů...!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, na bílé se zdaleka tolik nesnažil :-).

      Vymazat
  10. Politici by měli začít dělat sochy a malovat voly v Archlebově. Relax. Být rád! Žáden stres.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.