neděle 5. ledna 2020

Nedělní miniglosy č.522

Myslel jsem, že i čas by ve vánočním období mohl trochu zpomalit, ale nestalo se; naopak, zdálo se mi, jako kdyby do cíle starého roku finišoval ze svých posledních sil, takže najednou je po Vánocích i po oslavě Nového roku a zbývá nám jen "obyčejný" leden. Ještěže i v novém roce máme kolem sebe takové jistoty jako jsou třeba Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", nedělník, ve kterém se už více než 10 let s notnou dávkou nezbytného nadhledu pravidelně ohlížíme za vybranými událostmi uplynulého týdne. Vítám vás u 522. čísla, kterým vstupujeme do roku 2020.

V minulém týdnu na přelomu dvou roků jsem zveřejnil dva články: Prvním byl poslední a zároveň jubilejní 150. článek roku 2019 - novoroční Přání pro štamgasty i kolemjdoucí. A protože na bilanci roku 2019 bude ještě dost času, rozhodl jsem se, že první článek nového roku by měl být nový a pokud možno veselý, z čehož vyšel fejeton O matraci s pamětí, pojednávající o výhodách i nezanedbatelných rizicích lákavé moderní technologie :-). Z vánočního týdne mohu ještě připomenout fotočlánek Malostranské lampy, který vznikl při mé tradiční těsně předvánoční noční procházce po Malé Straně, kterou každý rok (tentokrát to bylo už podeváté) slavím den, kdy se "narodil" podstatný kus toho, co mě v současné době dělá takovým člověkem, jakým jsem.

Protože tu dnes máme v odkazech fejeton, fotočlánek i novoroční přání, sáhnu v tradičním okénku do archivu pro změnu ke kousku v řeči vázané, který někteří nazývají poezií. Jde o básničku Doznání, která kdysi vznikla také na úplném začátku roku, což je doba, kterou jsem velmi dlouho neměl vůbec rád, ale v posledních letech se můj vztah k ní vyvíjí celkem pozitivně :-).

V dnešním 522. vydání se mimo jiné dozvíme, proč získal uvězněný David Rath ve srovnání s běžnými vězni některé nestandardní výhody, zjistíme, proč se v novém roce z blanického podzemí opět ozývá uklidňující chrápání, a odhalíme, jak se chystá pražský magistrát v příštím roce ušetřit na velbloudech.

Přeji všem svým milým čtenářům co nejlepší rozjezd nového roku a už teď se těším na naše další setkávání na těchto stránkách a kdoví - s některými z vás třeba i osobně. Věřím, že příležitostí pro to budeme mít letos dostatek. Tak ať se vám daří!


Mluvčí blanických rytířů řekl Nedělním miniglosám, že po shlédnutí optimistického novoročního projevu premiéra Babiše rytíři odvolali stav bojové pohotovosti, protože pokud národu nikdy nebylo lépe než dnes, bojovníci si zase mohou dát spokojeného šlofíčka. "Je pravděpodobné, že jsme svou pohotovost mohli bez výčitek odvolat už na Štěpána, ale bohužel, v blanickém podzemí se kvůli špatnému signálu prakticky nedá chytit TV Barrandov."
----------------------
Česká vláda objednala pro své úředníky velkou zásilku nových počítačů, které by podle bezpečnostních expertů měly být stoprocentně odolné vůči jakémukoli napadení hackery či nebezpečnými počítačovými viry. Podle specialistů na bezpečnost, oslovených redakcí NMg, jsou nové modely opravdu mimořádně odolné proti všem formám elektronického napadení, a při počítání do sta, což by mělo úředníkům pro většinu jejich úkolů postačovat, na trhu prakticky nemají cenovou konkurenci. Na druhou stranu se oslovení odborníci shodují v tom, že novým strojům může v zatuchlejších vládních prostorách hrozit větší nebezpečí od dřevomorky nebo červotoče.
----------------------
Ústav pro výzkum platnosti tradičních přísloví vydal novou studii, v níž autoři aplikují na vybraná česká přísloví postuláty kvantové fyziky a poprvé opatrně připouštějí, že jedním zadkem na dvou posvíceních seděti lze.
----------------------
Pořadatelé tradičního pražského Tříkrálového průvodu přece jen na poslední chvíli sehnali peníze na zapůjčení tří velbloudů, na nichž Tři králové absolvují trasu průvodu z Malostranského náměstí přes Karlův most na náměstí Staroměstské. "Náklady na zapůjčení a pojištění tří velbloudů dvouhrbých opravdu nejsou malé," řekl nám nejmenovaný člen pražského zastupitelstva, "a proto jsme už pro rok 2021 vyhlásili výběrové řízení na zapůjčení velblouda čtyřhrbého, který by jediný stačil pro všechny Tři krále, a v definovaných zadávacích podmínkách je pro jistotu i jeden náhradní hrb pro případ, že by Tří králů nakonec bylo tolik, co Tří mušketýrů."
----------------------
Hlavní světové tiskové agentury zveřejnily informaci, že okolí amerického velvyslanectví v Bagdádu zasáhlo několik raket kaťuša. Zprávu dementovalo ruské ministerstvo zahraničí, které uvedlo, že podle jeho informací šlo o několik raket ketrin.
----------------------
Ústecké krajské zastupitelství vytklo Vězeňské službě, že věznice v Teplicích nestandardně povolila bývalému hejtmanovi a ministrovi Davidu Rathovi při výkonu trestu používání jiné než erární matrace a oblékání džínových kalhot místo vězeňského stejnokroje. Věznice se brání tím, že pan Rath byl v průběhu pobytu ve věznici několikrát kázeňsky odměněn, naposledy poté, co ve věznici pro všechny dosud nijak nepodchycené drobné obchody a úsluhy mezi vězni zavedl EET.
----------------------
Brněnská policie vydala varování před tzv. "objímacími kapsáři", kteří začali řádit v brněnských ulicích. Tito kapsáři v nočních hodinách zničehonic objímají překvapené kolemjdoucí a - než ti se stačí vzpamatovat z nečekaného přívalu upřímně vyhlížejících citů - obírají je o peněženky a další cennosti. Policisté zároveň připustili, že se jim po medializaci těchto případů ozývají tisíce občanů, kteří jsou překvapeni skutečností, že jde o protiprávní jednání, protože něco podobného se jim často stává i za denního světla a v relativním bezpečí domova.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.