neděle 12. ledna 2020

Nedělní miniglosy č.523

Vánoční stromy už po Třech králích zmizely spolu s další vánoční výzdobou z našich náměstí a nastává krátké období, ve kterém se dá kupříkladu Staroměstské náměstí v Praze projít úplně normálně napříč, aniž by se člověk musel prodírat "tělo na tělo" skrze těsné davy návštěvníků z celého světa a sešikované pluky stovek stánků. Konečně trochu relativního klidu, který se dá využít např. k přečtení dnešního 523. čísla Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", nedělníku, ve kterém se už více než 10 let s notnou dávkou nezbytného nadhledu pravidelně ohlížíme za vybranými událostmi uplynulého týdne.

V minulém týdnu jsem publikoval opět dva články: V prvních z nich jsem zdejší čtenáře varoval před e-mailovými podvodníky vydávajícími se za advokáty či exekutory: Nenechte se napálit e-mailovými šmejdy. Druhý článek je z oblíbené rubriky Pražské drobnůstky a ukazuje jednu zajímavost historického paláce Platýz mezi Národní třídou a Uhelným trhem: O sovičce z Platýzu. Z minulého týdne můžu ještě připomenout mírně paranoický fejeton O matraci s pamětí, který jasně ukazuje rizika moderní technologie, okupující nenápadně naše postele :-).

Dnes nakoukneme až do nejspodnější police zdejšího blogového archivu, protože si připomeneme jeden ze zdejších nejstarších článků: O neúplné encyklopedii z února roku 2009. Co myslíte, je možné si dobře počíst v encyklopedii, která má místo dvaceti dílů jen první čtyři? Já myslím, že ano. Když se ovšem nechcete dozvědět něco o ercbabách :-).

V dnešním 523. vydání se mimo jiné dozvíme, jaké chystané opatření české vlády podporuje známá aktivistka Eulálie Čubíková, odhalíme, jak temelínští zajíci doplatili na svůj příklon k virtuální realitě sociálních sítí, a upozorníme na vzrušující možnost potkat v malebné jihočeské krajině volně žijícího tygra.

Přeji všem pravidelným i občasným čtenářům co nejlepší lednové dny a hodně dobré nálady, ať už je právě zataženo těžkými mraky nebo svítí mrazivé sluníčko, a těším se na shledanou i v příštím týdnu, nejpozději u Nedělních miniglos, ale raději ještě mnohem dříve, protože další článek - tentokrát fotografický a věřím že i poučný, protože se bude týkat i otázky, kterou si blogeři a fotografové často kladou: "dá se nějak využít technicky mizerná fotka?" - na vás tady na blogu bude čekat už v úterý :-).

NASA objevila pomocí svého nového teleskopu pouhých 100 světelných let vzdálenou planetu, která je podobná Zemi a s velkou pravděpodobností by mohla být vhodná pro život. Vědci tak soudí podle výpovědí několika očitých svědků z řad amatérských astronomů, kteří potvrdili, že na planetě žije inkognito Elvis Presley a daří se mu skvěle.
----------------------
Několik jihočeských obcí úspěšně testuje použití uměle vyrobené tygří moči proti přemnoženým divočákům. Od té doby, co byla tato látka nastříkaná na ploty kolem pozemků s rodinnými domy, na nichž dříve prasata opakovaně řádila, se v obci neukázala ani prasata ani mnozí z místních obyvatel. "Bereme velmi vážně varování zoologů, že inteligentní prasata by si mohla časem uvědomit, že zápach není spojený s reálným nebezpečím, proto se chystáme do okolních lesů vypustit několik skutečných tygrů, kteří v naší přírodě už dlouhou dobu tolik chybějí," řekl Nedělním miniglosám jeden ze starostů, který originální metodu boje s divočáky prosazuje. "Někteří sousedé sice mají z tohoto kroku určité obavy, ale já si ze školy matně pamatuji, že volně žijící tygři by - přes své hrozivě vypadající zuby - neměli být pro člověka nijak nebezpeční, jen se budeme muset smířit s tím, že si poblíž obce nejspíš budou stavět na vodních tocích přehrady z ohlodaných stromů a rozsáhlé vodní hrady, takže se pro jistotu chystáme oslovit kolegy ze Švihova u Klatov, abychom mohli sdílet jejich bohaté zkušenosti s provozem takových objektů."
----------------------
Pražští radní připravují novou vyhlášku, která by prozatím aspoň v pražských pěších zónách úplně zakázala čtení Werichovy pohádky Královna Elektrokoloběžka první.
----------------------
Asi šesti desítkám myslivců se podařilo v prostoru jaderné elektrárny Temelín obklíčit a posléze i odchytit bez použití střelných zbraní víc než dvacet zajíců z populace, která na přísně střežených pozemcích žije od doby výstavby elektrárny v 80. letech. "Při odchytu jsme využili toho, že temelínští zajíci žijí zcela odtrženi od reálného světa za plotem elektrárny," řekl nám předseda místního mysliveckého spolku. "Všichni sice znají různé virtuální sociální sítě, na kterých jsou díky zdejšímu dobrému mobilnímu signálu dlouhodobě aktivní, ale o tom, jak fungují opravdové sítě, neměli nejmenší tušení, takže se nám je do nich postupně podařilo nahnat."
----------------------
Česká vláda hodlá v jedné z dalších vln rozšířit působnost EET i na veřejné záchodky, což ve svém prohlášení pro média uvítala i známá aktivistka Eulálie Čubíková. Provozovatelé záchodků ovšem nevylučují, že kvůli nové zákonné úpravě a z ní plynoucím dodatečným nákladům na EET WC terminál a internetové připojení přemění původně veřejné záchodky na soukromé záchodové kluby s předplaceným členstvím.
----------------------
Prezidentova původní kandidátka na funkci veřejného ochránce práv, bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková vysvětlila Nedělním miniglosám, že vůbec netušila, že spoluautorem jejího dávného článku o využívání institutu tzv. ochranného dohledu je právě Josef Urválek, komunistický prokurátor nechvalně známý svým fanatismem ze zmanipulovaného procesu s političkou Miladou Horákovou. "Domnívala jsem se, že "Urválek" byla jenom jeho přátelská přezdívka, která vystihovala skutečnost, že ke svým spolupracovníkům byl vždy slušný, na rozdíl od některých jiných, neurvalých kolegů."
----------------------
Od pátku do neděle proběhl po loňské premiéře již druhý ročník stále populárnější celostátní akce Sčítání politiků na krmítkách. "Pozorování a sčítání politiků na krmítku je program občanské vědy určený pro nejširší veřejnost, do kterého se může zapojit každý; optimální je tento projekt např. pro školní třídy, družiny či zájmové kroužky, sčítat politiky je ale samozřejmě možné i v rodinném kruhu nebo zcela individuálně," řekl nám jeden z hlavních organizátorů akce. "Naším cílem je umožnit každému pozorovat politiky v jejich přirozeném prostředí, poučit se o jejich životě na vlastní oči a ne jen ze stránek učebnic nebo novin, a podělit se o výsledky svého pozorování s ostatními. Častokrát jsme tak mohli k našemu nemalému překvapení vidět krmit se i politiky, jejichž existence nebyla po dlouhou dobu vůbec zaznamenána a někteří už byli dokonce mylně považováni za vyhynulé." Zájemci o sčítání si mohli na webu akce najít určovací arch s 12 nejběžnějšími typy návštěvníků krmítek a s radami pro jejich určování: "Určit správně příslušný exemplář pozorovatelům pomůže zejména jeho zbarvení, velikost, vydávané zvuky, ale také různé druhy chování a pohybu na krmítku a vztah k ostatním jedincům odlišného ale i stejného druhu. Podle předběžných výsledků byl specialitou letošního pozorování stále četnější výskyt těch druhů politiků, kteří se snaží nakrmit dosyta ve vybraných veřejnoprávních krmítkách, ale nebýt při tom pokud možno nikým spatřeni."
----------------------
Technická chyba společnosti Facebook způsobila, že na facebookových stránkách premiéra Andreje Babiše bylo nějakou dobu vidět, kdo doopravdy vkládá premiérovy texty, takže se ukázalo, že na správě jeho příspěvků, prezentovaných jako ryze osobních, se ve skutečnosti podílí asi desítka uživatelů z tiskového odboru vlády a hnutí ANO. Andrej Babiš připustil, že svoje příspěvky na sociálních sítích raději nechává psát jiné lidi, aby se snad podle nepřejníků z řad opozice nebo Evropské unie opět nedostal do nějakého hloupého podezření ze střetu zájmů.
----------------------
Podle podrobných měření provedených na reprezentativním vzorku několika tisíc lidí se teplota lidského těla za posledních 200 let snížila v průměru o 0,59 stupně Celsia. Většina odborníků však vůči této pozoruhodné skutečnosti zůstala chladná.

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.