neděle 19. ledna 2020

Nedělní miniglosy č.524

Slyšel jsem poplašnou zprávu, že teď, v lednu, prý na některých místech naší země sněží! Brrrr, myslel jsem si, že s takovými přežitky minulosti jsme se už v aktuálním tisíciletí vypořádali, a on se ten strašák minulosti pořád vrací! No řekněte, není lepší si v takovém počasí sednout "ke kamnům" s něčím dobrým ke čtení? Třeba - nechci ovšem napovídat - s dnešním 524. číslem Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", a ve kterém se už více než 10 let s notnou dávkou nezbytného nadhledu pravidelně ohlížíme za vybranými událostmi uplynulého týdne.

V týdnu jsem na blogu zveřejnil dva články: V prvních jsem představil celkem podrobný popis, jak postupně vznikala jedna z mých posledních fotek, která nakonec dostala šalamounský název Návrat z výletu do černobílého světa. Druhý článek je prvním z tradiční trojice lednových bilančních příspěvků, které se ohlížejí za loňským rokem: Co mi taky přinesl rok 2019. Z předešlého týdne pak ještě připomenu článek o další "pražské drobnůstce" - O sovičce z Platýzu.

Poté, co jsme se minule prohrabali skoro až na dno zdejšího archivu a připomněli jsme si text O neúplné encyklopedii, tentokrát náš výlet nebude tak dlouhý. Dovede nás do dubna 2013, kdy jsem finišoval s přípravou své první fotografické výstavy (mimochodem, právě dnes jsem shodou okolností zkompletoval ve velkých deskách na stole finální obsah výstavy šesté, která vypukne v květnu), k malé povídce, spíš "povídečce" O prokletí výběru. Ale pozor, praktická zkušenost: Jestli máte rádi nudle s mákem, docela reálně hrozí, že při čtení povídky na ně dostanete chuť :-).

V dnešním 524. vydání se mimo jiné dozvíme o chystaném zřízení zcela nové a zcela objektivní "prezidentské televize", zjistíme, co je v novém roce hlavním důvodem pro četné pozdní příchody do práce, a odhalíme, proč ani silně ekologicky zaměřená strana ČDSS nepočítá s úplným koncem těžby uhlí.

Přeji všem pravidelným i občasným čtenářům co nejlepší lednové dny a hodně dobré nálady, se sněhem či bez něj, jak můj svatý jmenovec dá. Příští týden na nás nejspíš čeká malé bilancování toho, co se loni odehrálo u mne na blogu a možná se mi podaří dokončit malou básničku, uvidíme. Ale už dnes se můžete podívat na můj fotoweb na nově připravený výběr z mých podzimních fotek: E-xpozice č.4: TOP podzim 2019.

Ministerstvo kultury chce opět oficiálně na celostátní úrovni ustanovit tzv. Měsíc knihy. K návrhu se překvapivě přidalo i ministerstvo zemědělství, jehož živočišná sekce by navíc ráda nově zavedla i Měsíc bachoru.
----------------------
Zdá se, že byl konečně odhalen důvod, proč se v posledním týdnu prudce zvýšil počet lidí, kteří přicházejí do zaměstnání pozdě, přičemž extrémně narostl počet pozdních příchodů především v kraji Vysočina. "Nemá to tentokrát překvapivě nic společného s tradičním zpožděním železničních spojů některých místních dopravců," řekl nám tiskový mluvčí Veterinární správy, "ale spíš s neodůvodněnou panikou, která se v posledních dnech šíří mezi lidmi na sociálních sítích. Jsem proto pověřen za Veterinární správu všechny uklidnit, že po objevení ohniska ptačí chřipky na Žďársku rozhodně neplánujeme v širokém okruhu kolem nakaženého chovu vybít i všechna ranní ptáčata."
----------------------
Britský princ Harry a jeho manželka Meghan už nebudou disponovat titulem královská výsost. Buckinghamský palác se teď snaží vyvrátit podezření bulvárních sportovních deníků, že členové královské rodiny přijdou o titul jako obyčejně kvůli podezření z dopingu.
----------------------
Petr Fiala obhájil na kongresu Občanské demokratické strany podle očekávání pozici předsedy. Jeden z předních českých botaniků potvrdil Nedělním miniglosám, že za úspěchem staronového předsedy může stát i zatím neobyčejně teplá zima, díky které se nejen fialy, ale i čemeřice, sněženky a prvosenky mají neobyčejně čile k světu.
----------------------
Podle jednoho z předních českých psychologů by vyučování ve škole rozhodně nemělo začínat před devátou hodinou, aby se školáci mohli pořádně vyspat a v klidu a dosyta nasnídat, což jediné jim dodá dostatek energie pro bezproblémové zvládnutí náročného dne. Nedělní miniglosy chtěly získat od autora článku podrobnější vyjádření, ale psycholog měl bohužel až do dopolední uzávěrky našeho týdeníku z neznámých důvodů vypnutý telefon.
----------------------
Česká demokratická strana sněhuláků na svém celostátním sněmu v interiérech Pražských mrazíren jednala nejen o řešení rychlého úbytku svých členů, ale věnovala se i důležitým programovým otázkám. V oblasti zemědělství se např. strana chce zaměřit hlavně na podporu pěstování kvalitní a slušivé mrkve a bohatá ekologická část programu se podle očekávání soustředí především na boj proti globálnímu oteplování - ovšem při současném zachování aspoň minimální těžby uhlí, aby bylo dost na knoflíky. ČDSS ovšem překvapivě prezentovala i své programové priority v oblasti sportu a sportovního vyžití, ve kterých se kupodivu nezaměřuje výhradně na zimní sporty, ale uvádí např. i výslovný požadavek na to, aby každý občan České republiky měl právo na mrazící box zdarma.
----------------------
Čeští občané se nemusí bát, že by po zrušení pravidelného pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov přišli o svou pravidelnou dávku emocí z rozhovorů z prezidentem Milošem Zemanem. Jak Nedělním miniglosám potvrdil hradní mluvčí Jiří Ovčáček, rozhodl se na základě svých nejlepších osobních žurnalistických zkušeností založit pro pana prezidenta úplně novou a informačně vyváženou televizní stanici s názvem Haló televize.

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.