neděle 26. ledna 2020

Nedělní miniglosy č.525

Právě včera bych oslavil (kdybych slavil) přesně 11 let od okamžiku, kdy na tomto blogu vyšel první článek, fejeton O chřipce a psím blogu, a předznamenal tak (jako "blogový praotec") všech dalších 1836 vydaných článků včetně toho dnešního, 525. čísla Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", a ve kterém se skoro od samotného začátku fungování blogu každou neděli s notnou dávkou nezbytného nadhledu ohlížíme za vybranými událostmi uplynulého týdne.

V týdnu jsem na blogu zveřejnil dva články: Prvním byla drobná, ale myslím, že tentokrát nijak zvlášť odlehčená básnička Mlýny času, a ve druhém jsem se pak detailně vrátil k tomu, jaký byl Rok 2019 na mém blogu. A protože tentokrát nepřibyl žádný nový fotočlánek, aspoň připomenu z minulého týdne ukázku, jak taky může postupně z nenápadného zárodku vznikat trochu netradiční finální podoba fotografie v článku Návrat z výletu do černobílého světa.

Tentokrát mě napadlo, že bych mohl v archivním okénku netradičně připomenout nejen historický první zdejší blogový článek (odkaz je v prvním odstavci dnešního úvodníku), ale že zajímavé by mohlo být kouknout se i na to, jak jsem po roce (tedy v lednu 2010) okomentoval první blogové narozeniny v článku O blogové tiplici. A z minulého úvodníku NMg ještě přidám "povídečku" O prokletí výběru - o tom, co taky může nastat, když dostanete chuť na nudle s mákem od babičky.

V dnešním 525. vydání se mimo jiné dozvíme, proč hrozí sýčkům kromě vyhynutí i vyloučení z vyjmenovaných slov, odhalíme překvapivé skutečné důvody odvolání ministra dopravy a představíme si moderní formát soutěže krásy podle nových evropských hodnot.

Přeji všem pravidelným i občasným čtenářům co nejlepší poslední lednový týden. Příští týden bych rád dokončil "bilanční trojboj" článkem o komentářích a komentátorech na tomto blogu v minulém roce, ale protože teď při přípravě "výstavní šňůry" žiju hodně obklopený fotkami, nejspíš dojde i na nějaké obrázky :-). Každopádně se těším brzy na shledanou.

Jako kdyby nestačilo, že sýček obecný, kdysi nejrozšířenější česká sova, je v naší zemi stále ohroženějším druhem a hrozí mu bezprostředně vyhynutí, další ranou pro tyto sympatické sovy může být aktivita některých jazykovědců, kteří dokonce chtějí vyřadit sýčka z vyjmenovaných slov. "Hlavním důvodem je skutečnost, že sýčkové jsou už natolik vzácní, že je dnešní mládež skoro nezná," řekl Nedělním miniglosám jeden z navrhovatelů, "a protože se dnes děti už v sovách vůbec neorientují a školní učivo rychle zapomínají, často si jen matně pamatují, že ve vyjmenovaných slovech byla nějaká sova, takže pak bez rozmyslu používají ypsilon i u kulýšků a dokonce, považte, občas i u pušťýků." Návrh ovšem může paradoxně narazit právě na to, že jsou u nás sýčkové přísně chránění, takže se ochránci přírody zasadí o to, aby sovy zůstaly aspoň ve vyjmenovaných slovech, na což reagují navrhovatelé změny téměř rezignovaně: "I když se dál snažíme být optimisty, musíme přiznat, že když vidíme, kam se znalosti rodného jazyka ubírají, pomalu ale jistě nás všechny opouští výra."
----------------------
Předsedové všech parlamentních stran blahopřáli Marianu Jurečkovi k tomu, že se stal novým předsedou KDU-ČSL. Jen některé levicové stranické buňky na Ostravsku ze zvyku více podporovali Jana Horníčka a předseda Pirátů se zase netajil názorem, že je mu čistě pocitově, ani neví přesně proč, o něco sympatičtější Jan Bartošek.
----------------------
Aby byla vyloučena jakákoli diskriminace soutěžících na základě jejich vzezření, bylo rozhodnuto, že v novém ročníku soutěže krásy Miss Německa bude o výsledcích rozhodovat porota složená výhradně z žen, a to na základě mnohem komplexnějšího hodnocení osobnosti zúčastněných dívek, které bere v potaz kromě osobního kouzla i jejich inteligenci, všeobecný rozhled, znalosti historie a jazyků, míru identifikace s ustanoveními Evropské ústavy, kladný vztah k modernímu umění a neústupné odhodlání zabránit za každou cenu klimatickým změnám. Jako znevažující a sexistická byla pochopitelně zrušena tradiční promenáda v plavkách, která bude nahrazena novou divácky vděčnější soutěží uchazeček o nejlepší motivační dopis. Německé zákonodárné orgány mají připravenou i novou právní úpravu, která má pod přísnými sankcemi zcela zakázat všem mužům sledování televizního přenosu inovované soutěže, ale průzkumy veřejného mínění zatím napovídají, že to asi ani nebude třeba.
----------------------
Náměstek jihlavské primátorky za ODS se pro Nedělní miniglosy vyjádřil k aféře vzniklé kolem jeho staršího dvoumiliónového dluhu, který sice nijak nezpochybňuje, nicméně zatím ho také ani nijak nesplácí. Za celou kauzou vidí především rejdy svých politických oponentů, kteří pro své politické zájmy zneužili důchodkyni, od níž si politik peníze před lety vypůjčil na koupi domu: "Nerozumím tomu. Vždy mezi námi panovala důvěra a velmi korektní a přátelské vztahy, které ale věřitelka nepochopitelně nevratně poničila tím, že začala požadovat, abych svůj dluh doopravdy zaplatil."
----------------------
Symbolické Hodiny posledního soudu, které odměřují čas do okamžiku předpokládané zkázy světa, se opět o něco přiblížily k půlnoci. Skupina "vědců a dalších osobností" oznámila posunutí ručičky o dalších 20 vteřin dopředu, takže do půlnoci na hodinách zbývá už jen 100 vteřin. Zhoršená prognóza byla odůvodněna jaderným zbrojením, neschopností čelit klimatickým změnám a šířením dezinformací. V reakci na tuto zprávu se na celém světě prudce zvýšila poptávka po zábavní pyrotechnice.
----------------------
Mezinárodní agentura Fitch zlepšila o jeden stupeň hodnocení úvěrové spolehlivosti Řecka, což je krok, od kterého si investiční společnosti slibovaly zvýšení konkurenceschopnosti Platónových a Aristotelových filosofických spisů na trhu ovládaném doposud především severskými detektivkami a kuchařkami Jiřiny Bohdalové. Změnu ratingu na hodnotu BB ale napadla Brigitte Bardotová a žalovala agenturu pro poškození dobrého jména. Podle kuloárových informací Nedělních miniglos snad bude možné dosáhnout mimosoudního vyrovnání, pokud agentura změní rating BB na výstižnější a na první pohled pochopitelnou variantu ßß.
----------------------
Z funkce ministra dopravy byl kvůli nezvládnutí zakázky na elektronický prodej dálničních známek odvolán Vladimír Kremlík. Někteří experti na mezinárodní vztahy nicméně soudí, že zmíněný důvod odvolání je spíše zástupný, protože ministr byl odvolán především kvůli svému jménu naznačujícímu nežádoucí vazby na Rusko.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.