středa 29. ledna 2020

Komentáře a komentátoři na mém blogu v roce 2019

Dnes završíme tradiční ohlédnutí za ukončeným rokem poslední částí "bilanční trilogie". Po informacích o tom, co se u mne loni odehrálo mimo blog, v článku Co mi také přinesl rok 2019, a po nakouknutí do podrobnějších blogových statistik v článku Rok 2019 na mém blogu dnes zaostříme pro změnu na blogové komentáře a komentátory, tedy téma, jehož součástí je většina z vás - ať už komentáře sami aktivně píšete anebo si je jen občas pročítáte. I letos jsem tedy pokračoval v dlouhodobé statistice mapující všechny komentáře, které mi zde různí návštěvníci v historii zanechali.

Jako obyčejně u tohoto typu článků začnu jednou důležitou metodologickou poznámkou: Hlavní část statistiky tvoří komentáře všech článků publikovaných během roku 2019. Sice jsem si zaznamenal i komentáře ke starším článkům, ale těch bývá výrazně méně (tentokrát asi 3 % z celkového počtu komentářů), takže tyto starší komentáře se v roční statistice u konkrétních komentátorů neobjeví. Zahrnul jsem je ale do úvodních celkových čísel a zmíním se o nich ve speciálním odstavci.

V loňském roce se u mých článků objevilo celkem 4653 komentářů, což je číslo dobře srovnatelné s 4745 komentáři z roku 2018, zvlášť škrtnu-li si z nich v duchu cca 250 komentářů prvního a zatím i posledního komentátora, kterého jsem nakonec na jaře 2018 zablokoval, takže se loni už na statistice komentářů nijak nepodílel. Z uvedeného počtu bylo 2740 komentářů od vás - návštěvníků dalších 1913 byly mé odpovědi. Do statistiky nezapočítávám komentáře, které jsem během roku vymazal, což byly tentokrát výhradně komentáře reklamní povahy.
 
V roce 2019 získalo 8 blogových článků víc než 50 komentářů, mezi "stovkaře" se tentokrát nezařadil žádný článek. Nejkomentovanějším článkem byla Fotoreportáž z demonstrující Letné s 67 komentáři, ty však vytvořilo jen 18 komentátorů. O něco méně, 63 komentářů, ale zato od 27 různých komentátorů získal článek Jak jsem byl počtvrté přijat do Autorského klubu, ve kterém jsem popisoval trošku divočejší historii svých vstupů do Autorského klubu na blog.cz a odchodů z něj. 25 různých komentátorů pak opatřilo 55 komentáři článek, ve které jsem líčil, jaké to je, když dnes člověk musí strávit celé Dvě hodiny bez mobilu.

Naopak pouhých 17 komentářů od 11 komentátorů měla povídka Srážka s bílou horou, o jeden komentář méně měla dvě vydání Nedělních miniglos (č.487 a č.511) a úplně nejméně byl komentován (i čten) článek Pár osobností české fotografie z FotoŠkodafestu 2019 (15 komentářů od 9 komentátorů).

Celkem se na komentářích roku 2019 podílelo 119 komentátorů (o rok dříve 115), 33 z nich loni komentovalo poprvé. A vůbec poprvé se stalo, že se našli hned dva komentátoři, kteří přičinili svou poznámku ke všem mým 150 loňským článkům. Nejedná se ale tentokrát jako v předchozích dvou letech o TlusŤjocha, který svou tři a půl roku dlouhou šňůru přerušil až v prosinci kvůli své velké kubánské cestě za sluncem, cibulí a naleštěnými veterány. Tohoto drobného "zaváhání" nakonec využila hned trojice dalších dlouhodobě úctyhodných komentátorů: Dlouholetý "korunní princ" zdejší neoficiální komentátorské soutěže Miloš tentokrát nevynechal ani jeden článek, stejně jako Janinka, jedinou mezírku v jinak nepřetržité řadě jsem našel u Marie Veroniky. TlusŤjoch si ovšem spravil chuť aspoň vítězstvím v soutěži o nejvyšší celkový počet komentářů, kterých nasbíral 262 (na druhém místě byl Miloš s 205 komentáři a třetí Vendy W. se 184 komentáři). Zmínku určitě zaslouží i loňský "skokan roku" Stuprum, jehož komentář chyběl u pouhých devíti článků. A speciální poznámku jako obyčejně neodepřu ani tradiční "lednové královně" Maglaiz, která opět vévodila žebříčkům přesně do konce ledna, protože od února vždycky přepíná do "tichého režimu" :-).

Jak místní štamgasti mezi čtenáři i komentátory dobře vědí, právě počet komentovaných článků je hlavní komentátorskou "disciplínou" kterou sleduji a za daný rok vždycky vyhodnocuji. Pojďme se tedy podívat, jak vypadá "TOP 10 komentátorů" loňského roku v této kategorii.

1..Miloš. 150 komentovaných článků/celkem 205 komentářů
.......a Janinka 150/171
3. Marie Veronika 149/161
4. TlusŤjoch. 146/262
5. Stuprum 141/157 (jediný nováček v TOP desítce)
6. Jan Turoň .123/147
7. Ruža z Moravy 110/176
8. Vendy W. 108/184
9. Chudobka 104/104
10. Blondýna 90/94

Kdybych měl vyhodnotit "skokana roku", nejspíš by se jím stala Padesátka, která komentovala 77x (u 48 článků), což je pěti až šestinásobek předloňské porce. Mezi "prvokomentátory" se nejvíc prosadili Mirijam, Eva Černošová a M.(s čajíčkem v křesílku), kteří na mém blogu svorně okomentovali svých prvních pět článků. Někteří komentátoři se po loňské "přestávce" do letošních čísel navrátili, např Valin (4/4), Signoraa (8/10), Terimila (3/4 dokonce po dvouleté pauze), Eliss (8/8) nebo Yellow (4/4). V některých případech komentátoři v průběhu času vtipně mění své nicky, v takových případech se snažím na základě dostupných indicií zachovávat ve statistice náležitou kontinuitu napříč všemi historickými jmény; mimochodem - zatím nejnápaditější chameleón mezi komentátory už připojil své komentáře pod sedmi různými jmény. Kruciš, napadá mě - není ono to náhodou maličko proti GDPR? Není, že ne? :-)

Když jsem se podíval speciálně jen na nové komentáře ke starším článkům, tady jednoznačně dominovala Marie Veronika, která okomentovala kromě skoro všech nových článků i dalších 35 starších textů, Bev takto přidala svůj názor k 9 článkům, Jan Turoň k 5 článkům. Jinak jsou starší články spíš prostorem, kde řádí různé spamy a "připlácávači" reklamy. Snažím se je ovšem likvidovat nekompromisně a začerstva, aby si moc nezvykali. Řádné komentáře ovšem vítám nadšeně a s mávátkem :-).

Jen pro zajímavost se pojďme podívat, jak se po započítání loňského roku proměnila celková historická tabulka TOP10 zdejších komentátorů. Koukám, že letos "spoluzlatá" Janinka si např. polepšila z 8. na 5. příčku a před ní je už jen několik zdejších Jaromírů Jágrů a Waynů Gretzkých:

1. TlusŤjoch.1519 komentovaných článků/ 2310 komentářů
2..Miloš.1051/1327
3. Vendy W. 782/1145
4. Ruža z Moravy 768/1143
5. Janinka 635/710
6. Kitty 599/762
7. Chudobka 582/592
8. Van Vendy 554/701
9. Jarka 527/558
10. Jan Turoň 515/592

Jako už tradičně jsem si udělal i žebříček nejpohotovějších komentátorů, tj. těch, kteří komentují u článků jako první. Tentokrát vyhrála Vendy W. před TlusŤjochem a Ružou z Moravy a není to žádné překvapení, protože "medailisté" v této disciplíně zůstali stejní, jen si prohodili své "cenné kovy".

Samozřejmě většina z tisíců zdejších komentářů mi přináší radost, potěšení, další motivaci a často i inspiraci k novým věcem. Žebříček inspirativnosti se sice na žádných tvrdých datech sestavit nedá, přesto má pro mě už od úplných začátků tohoto blogu svého stálého lídra. Věřím, že mi tenhle subjektivní pohled zdejší početní a často obdivuhodně pracovití komentátoři prominou, ale v tomto speciálním žebříčku pořád s převahou vede můj nejvěrnější a nejoblíbenější návštěvník, který sice tradičně prakticky nekomentuje, ale i po jedenácti letech fungování blogu mi pořád dodává chuť pokračovat, vymýšlet si, skládat k sobě slova i obrazy, pouštět fantazii "na špacír" a snažit se zdejšími články zaujmout a potěšit. Jako bývalému učiteli silozpytu a lučby se mi to připouští jen těžko, ale tohle perpetuum mobile prostě funguje, ať si vlivní teoretici říkají, co chtějí, a doprovázejí to sebevytříbenějšími matematickými důkazy.

I když je pochopitelně podobné vyhodnocení vždycky jen přesným součtem značně nepřesných a nesouměřitelných čísel, myslím, že udělat si jednou za rok takovouto inventuru rozhodně neškodí. Každopádně děkuji všem z vás, kteří komentáře píšete nebo čtete, za čas, energii a svou dobrou vůli, které jim věnujete a budu se těšit na komentáře roku 2020. Jak to zatím vypadá, i nový rok se v tomto ohledu rozjíždí moc zajímavě :-).

1 komentář:

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.