neděle 15. září 2019

Nedělní miniglosy č.507

Myslím, že léto bylo tento rok celkem vyvedené, a docela vyvedeně teď i končí - pěkným počasím i tím, že dnes vycházejí poslední letošní letní Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Vítám vás u již 507. čísla tradičního nedělníku a přeji vám krásný nedělní večer i celý příští týden.

I v tomto týdnu přibyly na mém blogu dva nové články: Napřed jsem ukázal pár záběrů z vycházky po pražském Novém Světě v prudkém poledním slunci v článku Nový Svět v mizerném světle a pak jsem se v článku Likvidace starého fotowebu víceméně veřejně rozloučil se svými historicky prvními vlastními webovými stránkami, které fungovaly k mé relativní spokojenosti plných šest let. Z minulého týdne pak ještě připomenu článek o moc zajímavém životním příběhu dvou u nás skoro neznámých pražských rodáků, kteří se už jako manželé stali významnými vědci a nakonec i nositeli Nobelovy ceny: "Nobelští manželé" z Prahy aneb Informační puzzle.
 
Věděli jste, že nejen lidi ale i sny mohou v práci dostat padáka? Pro připomenutí, že i taková situace může nastat, jsem dnes z archivu povytáhl na světlo devět let starý a mně i s odstupem pořád celkem sympatický text O nezaměstnaném snu. A dnes přidám ještě jedno připomenutí své první japonské cesty z roku 2011 - článek pojednávající mimo jiné o jednom nádherném a doslova pekelném místě, kde snědením jediného černého sopečného vejce prý získáte navíc celých sedm let života: Jezero Aši a sopečná vejce.

V dnešním 507. vydání našeho týdeníku se mimo jiné podíváme, jak eskalovala kauza pražské sochy sovětského maršála Koněva, ukážeme si, co hrozí, když při své pravidelné cestě za nákupy nejste přiměřeně nenápadní a nedáváte bedlivý pozor na směrovky, a zbystřit by měli všichni, kdo chystají v nejbližší době svatbu, protože letitá a zažitá pravidla doznávají určitých změn.

Děkuji všem čtenářům a návštěvníkům za přízeň, přeji krásný závěr léta a bezproblémový vstup do podzimu, ve kterém, věřím, se budeme na těchto stránkách dále setkávat, a těším se na shledanou u příštího vydání Nedělních miniglos, nebo samozřejmě raději ještě dříve :-).


Dcera maršála Koněva Natalja přišla se vstřícným návrhem, že by kontroverzní pražskou sochu jejího otce bylo možné přepravit do Ruska, kde by mohla socha být do té doby, než si česká strana ujasní, jaký je její vztah k vlastní historii. Socha maršála Koněva by měla být přepravena letecky, přičemž odhadované náklady nejspíš přesáhnou 150 tisíc korun. Zástupce městské části Praha 6 odmítl, že by šla přeprava zajistit levněji: "Vybrali jsme nízkonákladovou leteckou společnost, takže cena vlastní letenky pro Ivana Stěpanoviče je opravdu minimální; většinu z celkové ceny tvoří poplatek za nadváhu." Ruská strana se však k převozu sochy zatím staví negativně: "Jestli vy odstěhujete do Ruska našeho maršála Koněva, my na oplátku vypovíme z Ruska sochu Švejka, která byla před pár lety postavena v Samaře," pohrozil českým úřadům ruský ministr kultury. Zároveň neoficiálně požádal české ministerstvo obrany, aby Švejka in memoriam povýšilo alespoň na štábního praporčíka, aby výměna soch byla jakžtakž vyvážená. České úřady slíbily žádosti vyhovět, pokud se nebude akce oficiálně prezentovat jako vypovězení ale obě strany diplomaticky prohlásí, že jen povolaly obě sochy ke konzultacím.
----------------------
Věra Jourová pro další období v Evropské komise povýší z pozice řadového člena do funkce místopředsedkyně, která bude mít na starosti dodržování hodnot EU a transparentnost. "I když jde o mimořádně významné portfolio mimo jiné i proto, že zatím přesně netušíme, co evropské hodnoty jsou, mohlo to dopadnout ještě lépe," připouští samotná staronová eurokomisařka, "protože jsme se díky bohatým zkušenostem předsedy našeho hnutí s čápy původně snažili získat post komisaře pro podporu porodnosti." Paní Jourová se ale i tak na svou novou práci velmi těší: "Zatím sice s transparentností dělám jen první nesmělé krůčky doma před zrcadlem, ale jsem přesvědčena, že nakonec vše zvládnu a vhodně nastaveným systémem reflexních desek, spojných a rozptylných čoček i využitím prvků holografie naši průhlednost zajistíme a díky mému novému portfoliu ji hned prohlásíme i za hodnotu EU."
----------------------
Český prezident Miloš Zeman při návštěvě Srbska potvrdil, že by po návratu do Prahy chtěl svým politickým vlivem dosáhnout oficiálního oduznání Kosova Českou republikou kvůli tomu, kdo právě tomuto kontroverznímu státu vládne. České ministerstvo zahraničí je v této věci o něco zdrženlivější, podle důvěrných informací Nedělních miniglos především protože se domnívá, že založit oficiální diplomatické uznání či neuznání státu na tom, kdo mu aktuálně vládne, by mohl být zvlášť pro Českou republiku nebezpečný precedens.
----------------------
Na dálnici D4 byl v tomto týdnu několika projíždějícími řidiči spatřen a natočen na video závodní červený vůz pravděpodobně kategorie formule 2, který podle pracovníků dopravního inspektorátu v Příbrami nemá na dálnici co pohledávat, takže je třeba řidiče najít a exemplárně potrestat. Nedělním miniglosám se podařilo vypátrat řidiče který si z pochopitelných důvodů přeje zůstat v anonymitě: "Moc se všem omlouvám, jsem si vědom, že závodní formule na dálnici nesmí, protože nemá řadu prvků z povinné výbavy, dokonce ani tak triviální věc, jako jsou např. blinkry. Zmátlo mě ale chaotické dopravní značení na kruhovém objezdu za městem, takže jsem byl nakonec rád, že jsem na dálnici vjel aspoň ve správném směru. Slibuji, že už se to nebude opakovat a až pojedu zase do nedalekého supermarketu pro minerálky jako každý týden, dám si příště lepší pozor."
----------------------
Premiér Andrej Babiš přijal s velkou úlevou a pocitem zadostiučinění zrušení svého trestního stíhání Městským státním zastupitelstvím v Praze. Zároveň v euforii znovu potvrdil, že byl pevně rozhodnutý vydržet i nepříjemné dopady tohoto spiknutí svých nepřátel a neodstoupit z funkce předsedy vlády ani v případě, že by byl obžalován, odsouzen a případně popraven. Proti tomuto vyjádření se ohradilo jak ministerstvo spravedlnosti, které zdůraznilo, že trest smrti byl v naší zemi dávno zrušen, tak i Český statistický úřad, který se zděsil, že by musel pracně přepočítat veškeré průměrné údaje na hlavu.
----------------------
Specialisté na pravidla společenského chování se rozhodli iniciovat podstatnou změnu jedné již poněkud přežité tradiční české zvyklosti: "Domníváme se, že pravidla slušného chování by měla reflektovat realitu dění ve společnosti a nebýt od ní odtržena, jinak jim hrozí, že se jim běžní občané budou spíš vysmívat, než aby je v plné míře respektovali," řekl nám známý specialista na etiketu Ladislav Špaček. "Spolu s několika dalšími odborníky jsme iniciovali změnu tradice, že většinu nákladů spojených se svatbou platí rodiče nevěsty. Pro rodinu nevěst byla aktuální praxe téměř likvidační a rodiny ženichů ji také často zneužívali. Proto jsme navrhli, aby svatební hostinu platila rodina nevěsty jen v případech její každé liché svatby, zatímco náklady sudých svateb by měly kvůli větší spravedlnosti nést rodiče ženicha." Veřejnost zatím tuto principiální změnu přijala s určitými rozpaky, jak Nedělním miniglosám potvrdil i majitel jedné z mnoha svatebních agentur působících na českém trhu: "Vzhledem k ekonomickým dopadům navržené úpravy a aktuálním nejasnostem v definici a subjektivním vnímání genderu se obávám, aby před svatbou v řadě případů nepropukly mezi oběma zainteresovanými rodinami spory o to, kdo v páru je ženich a kdo nevěsta."

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.