neděle 8. září 2019

Nedělní miniglosy č.506

V posledních letech to vychází skoro přesně, že úderem konce letních prázdnin se skokově zhorší počasí, to snad aby školákům nepřišlo tolik líto, že jim zase začalo vyučování. Ještěže Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", jsou na počasí zcela nezávislé, vycházejí za sluníčka, za mrazu i za tajfunu, takže vás i tentokrát mohu přivítat u již 506. čísla a popřát vám krásný nedělní večer a celý příští týden.

V tomto týdnu přibyly na mém blogu dva nové články: Po pár letech jsem v článku Johann Sebastian vlastní rukou zase jednou zveřejnil několik svých neumělých klavírních nahrávek (tentokrát to byly čtyři Bachovy Goldbergovy variace) a při této příležitosti jsem otestoval i možnosti užitečného propojení tohoto blogu se svým fotowebem www.petrvapenik.cz. Druhý článek je trochu naučný a zaměřil jsem se v něm na zajímavý životní příběh manželského páru dvou nositelů Nobelovy ceny, kteří - i když se ve vědě proslavili až v Americe - se oba narodili v Praze, ale podle svého vlastního neradostného příkladu se domnívám, že o nich Pražané a Češi moc nevědí, což je velká škoda: "Nobelští manželé" z Prahy aneb Informační puzzle. A protože v příštím týdnu se tu nejspíš objeví nějaký nový fotočlánek, ale nepřibude asi žádná nová básnička, připomenu ještě jednou kousek "v řeči mírně vázané" z minulého týdne s názvem Velký oheň.
 
Z archivu tentokrát povytáhnu na světlo deset let starou "reportáž" z cesty jednou z tiesňav Slovenského ráje O mokrém ráji a kouzelné slině. Měla to být původně fotoreportáž, ale kvůli svému tehdejšímu špatnému internetovému připojení jsem byl nakonec rád, že se mi podařilo na blog po mnoha peripetiích nahrát aspoň prostý text. No a z minulého týdne ještě ponechám odkaz na osm let starý text O pudvici v modrém obalu. Že vůbec netušíte, co to taková "pudvice" je? Můžete mi věřit, že v tom tedy opravdu nejste sami :-).

V dnešním 506. vydání našeho týdeníku se mimo mnohé jiné podíváme, na co se chytalo v mořích před více než půlmiliardou let, ukážeme si, na co má a nemá smysl si stěžovat, když se vám zdá, že vám v dětství v pohádkách věšeli bulíky na nos, a fundovaně odhadneme, kdy se dá čekat definitivní rozuzlení nejslavnější causy českého premiéra. No a dnes přidáme k základnímu obsahu ještě jednu mimořádnou "přací" miniglosu. Co to je? Však se k tomu na závěr dnešního vydání pročtete.

Děkuji všem čtenářům a návštěvníkům za přízeň, přeji moc pěkné, stále ještě - přinejmenším formálně - letní dny, ať už je budete trávit na dovolené, doma, v práci či ve škole, a těším se na shledanou u příštího vydání Nedělních miniglos, nebo samozřejmě raději ještě dříve :-).


Státní zástupce Jaroslav Šaroch, který po čtyřech letech náhle změnil svůj právní názor na causu dotace na farmu Čapí hnízdo a navrhl zastavit související stíhání premiéra Andreje Babiše, předal s neskrývanou úlevou celý případ svému nadřízenému z Městského státního zastupitelství. Materiál má aktuálně přes 20 000 stran, se kterými se teď musí vedoucí státní zástupce podrobně seznámit, což - jak řekl Nedělním miniglosám otevřeně on sám - může ještě nějakou dobu trvat: "Nechci strašit, ale když jsem nedávno četl jednu docela tenkou odpočinkovou detektivku, trvalo mi to skoro dva měsíce, a to je třeba přiznat, že byla o mnoho zábavnější než nudný materiál kolegy Šarocha, a nebylo třeba nad ní nijak zvlášť usilovně přemýšlet. Jsem ale optimistou, takže jako šestačtyřicátník - přihlédnu-li k předpokládanému nezbytnému zvýšení důchodového věku v příštích letech - bych snad mohl dojít k rozhodnutí ještě za svého aktivního života."
----------------------
Podle posledního průzkumu agentury Kantar by se čeští komunisté poprvé v historii České republiky nedostali do Poslanecké sněmovny, protože by nedosáhli potřebných 5% voličské podpory. Představitelé KSČM ovšem Nedělním miniglosám vysvětlili, že situace není ve skutečnosti ani zdaleka tak špatná, jak ukazují výsledky, protože čeští komunisté jen v posledních dnech neměli čas účastnit se nějakých nesmyslných průzkumů, protože všichni vyrazili do Prahy bránit vlastními těly sochu maršála Koněva.
----------------------
Česká obchodní inspekce přijata stížnost nejmenované klientky, která při své návštěvě zámeckého parku na zámku Orlík políbila nalezenou žábu v domnění, že polibek dokáže jako v pohádce přičarovat krásného prince. Protože se ale místo mladého prince v orlické zahradě objevil starý kníže, stěžovatelka se domnívá, že byla klamavou pohádkovou reklamou uvedena v omyl. "Podle názoru naší inspekce je stížnost neoprávněná," řekl nám tiskový mluvčí ČOI. "Protože jsou si u nás podle Ústavy všichni lidé rovni, není možné vysněného prince hodnotou nadřazovat nad reálného knížete a dožadovat se kvůli tomu jakékoli kompenzace." Zároveň začala policie vyšetřovat opovrženíhodné konání stěžovatelky, která, jak se ukázalo, místo běžného skokana hnědého omylem políbila silně ohroženého skokana krátkonohého, a protože Ústava na rozdíl od lidí rovnost českých žab nijak nekodifikuje, hrozí ženě nemalý finanční postih za to, že vzácné žábě přivodila psychickou újmu a navíc pana knížete uctivě nepozdravila.
----------------------
K výměně prvních pětatřiceti vězňů mezi Pražskou kavárnou a Venkovskou hospodou došlo za přísných bezpečnostních opatření na utajeném neutrálním místě ve středních Čechách. Ministr vnitra Hamáček výměnu uvítal jako první vzájemný vstřícný krok obou stran v posledních letech, přestože hned po historické výměně mezi oběma skupinami vypukl vyhrocený spor, kam půjdou společně svůj průlomový počin zapít.
----------------------
Vědci objevili v Číně dosud nejstarší známé pozůstatky živočicha, který žil na planetě před 550 milióny let a kterého pojmenovali Yilingia spiciformis podle nedalekého města I-ling. Jednalo se o červovitého tvora složeného z asi 50 článků, který měřil kolem 30 cm, který byl pravděpodobně schopen pohybu a dokázal reagovat na okolí, což by napovídalo existenci nervového systému. Podle Jakuba Vágnera ovšem podobný šťavnatý červ určitě nežil v tehdejších mořích osamocený: "Z vlastní zkušenosti soudím, že takový krásný macatý červ musel být nejspíš jen návnadou nějakého šikovného pravěkého rybáře na pravěkou rybu, takže jestli červík před něčím uhýbal, tak maximálně před pravěkým háčkem, který ještě nebyl pro červy tak bezbolestný, jako ty, které dnes vyrábějí moji sponzoři." Na základě dobrozdání světově proslulého rybáře byla u amerického soudu vznesena žaloba na neznámého pachatele kvůli týrání zvířat, ve které se požaduje vyplatit potomkům Yilingie symbolické bolestné včetně penále z prodlení.
----------------------
Ve Velké Británii pokračuje patová situace ohledně brexitu. Podle hlavních britských politických sil však nejspíš místo obávaného brexitu bez dohody, na kterém se nikdo nechce dohodnout, dojde jen k dalšímu odkladu bez dohody, na kterém už se dohodli prakticky všichni.
----------------------
Kosovská policie zatkla skupinu českých fanoušků, kteří se pokusili na kvalifikační fotbalový zápas mezi kosovskými a českými fotbalisty o postup na mistrovství Evropy propašovat dron, vlajku s nápisem Kosovo je Srbsko, pyrotechniku a nože. Zadržení fanoušci dostali správní pokutu a za trest ještě museli na policejní stanici tisíckrát opsat nápis Kosovo je Kosovo bez možnosti použít klávesy CTRL+C a CTRL+V.
----------------------
Zástupci Pirátů oznámili, že kvůli jménům již nesmí docházet k žádné formě diskriminace, takže musí existovat nejen právo žen nepřechylovat své příjmení, ale toto právo musí být kompenzováno právem mužů své příjmení naopak přechylovat. Nedělní miniglosy se pokusily získat stanovisko od odborníků z Ústavu pro jazyk český, ale podle informací sekretářky ředitele byla zrušena tradiční odpolední porada a všichni jazykoví experti včetně ředitele Karla Olivové šli radši na panáka.

A dnes přidávám na závěr jednu speciální osobní "přací miniglosu", která je tak trochu mimo původní "ediční plán", ale snad mi ji vzhledem k mimořádnosti dnešního výročí projednou odpustíte:

Přátelé známé čechoamerické mecenášky umění Medy Mládkové, která právě dnes slaví své sté narozeniny, se pro jistotu rozhodli nechat pečlivě uzavřít a hlídat všechna okna v budově, aby si vitální stařenka nevzala špatný příklad z nejmenovaného literárního hrdiny a neprovětrala ještě v následujících dnech a měsících pořádně svou zarputilou nápaditostí jinak celkem poklidně plynoucí život na lehce zatuchlém malém českém uměleckém a politickém rybníce.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.