středa 4. září 2019

Johann Sebastian vlastní rukou

Už je to víc než tři roky, co jsem na blogu naposledy ukázal, že hudbu nejen poslouchám, ale občas si i něco vlastnoručně neuměle zahraju (viz např. nahrávka Bachovy/Busoniho skladby Chaconne). I v tom několikaletém mezidobí jsem si sem tam něco zabrnkal, ale přiznávám, že zatímco mě baví hraní samotné, nemám moc rád nahrávání, protože to mi vždycky jako mávnutím kouzelného proutku ruce ztěžknou a z původní lehkosti štíhlonohých antilop se většinou stane arytmický pochod těžkotonážních mastodontů. Navíc na nahrávání nemám ani žádnou techniku (zvuk mých nahrávek o tom nemilosrdně vypovídá) a ještě k tomu umístění zvukové stopy (původně waw soubor, ze kterého dělám standardně mp3) na blog přes video na youtube mi připadlo zbytečně komplikované a hned po nahrání jsem vždycky ten pracně objevovaný postup zase střelhbitě zapomněl.
 
Letos na jaře jsem si ale založil nové webové stránky, které jsou sice věnované skoro výhradně mým fotografiím, ale v principu umožňují i velice jednoduché ukládání a zveřejňování zvukových souborů. Proto jsem se rozhodl udělat malý experiment a nahrát několik klavírních Goldbergových variací od Johanna Sebastiana Bacha, které rád poslouchám a ke kterým se dají na internetu sehnat noty, nikoli na youtube, ale právě na speciální stránku svého fotowebu; je to stránka provozovaná "v utajovaném režimu", běžný návštěvník ji totiž nikde v menu nenajde, ale odkaz na stránku z vnějšího světa, jak se zatím zdá, úplně normálně funguje. Tak jsem si řekl, že pro návštěvníky tohoto blogu vytvořím speciální link na tuto "hudební stránku", ze které půjdou jednotlivé kousky přehrávat. Samozřejmě, jakmile jednou opomenu zasláním příslušného poplatečku prodloužit funkčnost svých webových stránek, tenhle odkaz přestane fungovat. Beru to ale optimisticky: Ti, co se budou snažit jednou v budoucnu odkaz marně otevřít, se budou moci opájet iluzí, že nahrávka byla jistě skvělá, když si ji někdo troufnul zveřejnit. My, co si ji zatím rozkliknout můžeme, ovšem budeme vědět své :-).

Goldbergových variací je celkem třicet a já - i když to napohled vypadá jako dlouhodobý projekt dost lákavě - rozhodně nemám ambici si je postupně nahrát všechny. Některé z nich se mi ani moc nelíbí, jiné se mi sice líbí velmi, ale jsou zcela mimo možnosti mé klopotavé klavírní techniky, což, myslím, snadno poznáte např. při poslechu první desítky těchto variací v podání Glenna Goulda, o kterých jsem napsal na tomto blogu článek loni na jaře a doprovodil jsem ho i odkazem na videonahrávku. Pro variace trochu netradičně neuvádím na úvod téma (Aria), protože se kacířsky domnívám, že to pro mé "testovací účely" není zapotřebí, i když je to bezesporu krásná hudba a vlastně ani není zvlášť těžká na hraní, a protože věřím, že jednotlivé variace mohou obstát i samostatně, bez tématu, které rozvíjejí :-).

Přes následující zmenšený obrázek obrazovky by se vám mělo podařit prokliknout do speciální stránky mého fotoblogu, kde je možné spustit zatím čtyři Goldbergovy variace v mém podání (č.4, 6, 9 a 18) a když se to podaří, budu postupně vkládat další:

Pozn.: Kdyby proklik přes obrázek nefungoval, je možné použít záložní variantu přes tento odkaz
 
Pokud vás na mém webu zláká menu k odskoku na nějakou jinou stránku, na variace se budete moct vrátit jen tlačítkem "Zpět", protože menu fotowebu tuhle stránku aktivně nenabízí. No a kdybyste náhodou byli během své návštěvy tak pozorní, že byste zaregistrovali v pravém horním rohu obrazovky nově přidanou francouzskou vlaječku, je to proto, že jsem v posledních týdnech připravil i improvizovanou francouzskou verzi webu, ale ještě mám cca měsíc na testy a opravy za provozu, než to na konci září oficiálně oznámím.

Kdybyste měli se spuštěním skladeb prostřednictvím mého webu nějaký technický problém, dejte mi vědět do komentáře; je to zatím první zkouška, tak bude asi zapotřebí vychytat pár much. Kdybyste překvapivě zjistili, že nahrávky pana Goulda jsou o dost lepší než ty moje, to mi do komentářů snad ani psát nemusíte, protože jednak to dobře vím a jednak se obávám, že to je chybka, kterou nebude možné ani při nejlepší vůli odstranit pouhým drobným zásahem v administraci webu :-).

Přeji všem pěkné poslouchání a krásné zářijové dny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.