neděle 29. září 2019

Nedělní miniglosy č.509

Září se, myslím, tentokrát docela vyvedlo, aspoň tedy z pohledu počasí. V dnešním úvodníku ale budu nejen chválit letošní babí léto, ale samozřejmě hlavně chci přivítat vás, zdejší návštěvníky, při příležitosti 509. vydání Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Přeji vám všem krásný nedělní večer i celý příští týden.

Protože jsem týden začal návštěvou kina, na kterou jsem se hodně těšil, první článek tohoto týdne obsahoval moje dojmy a postřehy z podle mého názoru výborného filmu režiséra Václava Marhoula Nabarvené ptáče. V pátek jsem přidal několik fotografií z jednodenního výletu ke své oblíbené krkonošské horské říčce Mumlavě v článku Fotografický den na Mumlavě. A myslím, že z minulého týdne (i vzhledem k obsahu dnešního "archivního okénka) stojí za to ještě jednou připomenout další kapitolku z mé připravované vzpomínkové knížky, tentokrát o tom, Jak jsem nezačal kouřit.
 
Když je někdo z tak seismicky klidné oblasti jako my, není divu, když ho pak na cestách fascinují živé a čadicí sopky. V dnešním "Archivním okénku" proto dnes připomenu svou výpravu do nádherné oblasti velmi činné japonské sopky Aso na ostrově Kjúšú v článku Krajem onsenů a sopek. A protože jsem tady už dlouho nepřipomínal žádný "kousek v řeči vázané", tentokrát přidám odkaz na devět let starou básničku Třeba jednou poprvé. Tenhle kousek sice shodou okolností zas až tak moc "vázaný" nebyl, ale třeba to pro jednou nebude tolik vadit :-).

V dnešním 509. vydání našeho týdeníku se mimo jiné dozvíme, kdo byl nejzklamanější z toho, že milovníci záhad nevzali v Nevadě útokem domnělé uskladněné mimozemšťany, zjistíme, komu podle názoru českých občanů vděčíme za navýšení penzí, a uvedeme na pravou míru chystané změny výpočtu rodičovského příspěvku.

Děkuji všem čtenářům a návštěvníkům za přízeň, přeji co nejlepší nakouknutí do měsíce října a věřím, že i během něho se budeme na těchto stránkách dále setkávat. Těším se tedy na shledanou u příštího vydání Nedělních miniglos, nebo samozřejmě raději ještě o něco dříve. Mimo jiné pro vás na svém fotowebu právě připravuji historickou první on-line výstavu moc dobrých fotek, které nafotil někdo jiný než já, tak se těšte; kdo má rád islandskou přírodu, věřte mi, že si přijde na své :-).


Na setkání milovníků záhad k přísně střežené americké základě Oblast 51 ve státě Nevada dorazilo nakonec místo očekávaných dvou miliónů lidí, kteří původně projevili zájem o akci na sociálních sítích, jen 75 účastníků. Lidé, kteří původně chtěli do vojenského objektu násilně proniknout a získat tam důkazy o údajném mimozemském životě, si za dohledu armádních zásahových jednotek nakonec jen společně zazpívali hlavní hudební motiv ze seriálu Akta X a v poklidu se rozešli do svých domovů. Mnohem víc zklamala nevydařená akce početný televizní štáb populárního investigativního pořadu Reportéři z Aldebaranu, kteří očekávali, že zde natočí pro své diváky zajímavou reportáž o dosud skoro neznámé primitivní civilizaci žijící daleko od jejich vlastního hvězdného systému. Není divu, že vedoucí týmu nedokázal skrýt svou rozladěnost: "Kvůli takové prkotině jsme se sem trmáceli skoro 70 světelných let, představte si jen těch peněz za dopravu a diety; to mi dá náš šéfredaktor nejspíš pořádně sežrat, protože ten psychopat ze soukromé TV Aldebarrand se do nás kvůli tomu bude zase navážet, že neefektivně využíváme vybrané koncesionářské poplatky."
----------------------
Zkrachovalá cestovní kancelář Thomas Cook varovala své klienty, že e-maily s nabídkou finančního odškodnění zákazníků postižených úpadkem firmy rozesílají podvodníci, kteří se snaží důvěřivé klienty poškodit: "Je neuvěřitelné, že i dospělí, inteligentní a vzdělaní lidé jsou schopni se v takové situaci chovat jako malé důvěřivé děti a vůbec nedokážou rozlišovat mezi opovrženíhodným podvodníkem a řádnou, zavedenou a důvěryhodnou firmou," povzdechl si jeden z manažerů krachující společnosti, kterého redaktoři Nedělních miniglos navštívili na jeho luxusním venkovském sídle. "Vždyť bankrot jsme vyhlásili právě proto, abychom se s nikým z klientů vyrovnávat nemuseli, to přece dá rozum! Ale lidé umějí být tak neuvěřitelně naivní, že kdybychom jim ještě teď nabídli výhodný superlast minute, oni by si ho snad od nás byli schopní opravdu koupit, no věřili byste tomu?!" (smích). Poté jsme byli nuceni rozhovor ukončit, protože manažer si šel zaplavat do svého bazénu, ale na rozloučenou ještě všem svým klientům spokojeně zamával a vzkázal, že nemají být smutní, protože žádná kaše se nejí tak horká a třeba James Cook kdysi dopadl ještě mnohem hůř než Thomas.
----------------------
Sněmovní opozici rozhořčilo krátké vystoupení ministryně financí Aleny Schillerové, která citovala jeden ze vzkazů veřejnosti, že Sněmovnou právě projednávaná ústavní žaloba na prezidenta Miloše Zemana je "opoziční a senátorská špína". Ministryně se za tento svůj příspěvek posléze omluvila, ale zároveň oznámila, že kvůli nebezpečí z možného šíření infekce z nedostatečně udržovaných prostor pro jistotu zajistila u svého ministerského kolegy Adama Vojtěcha okamžitou hloubkovou hygienickou kontrolu v opozičních lavicích a v prostorách Senátu.
----------------------
Policii se podařilo zatknout organizovanou skupinu finančních podvodníků, kteří lákali stovky lidí na vysoké výnosy investic do pyramidových her. Zločinci nebyli nakonec obviněni přímo z podvodů ale jen z omezování osobní svobody, protože na svých investičních seminářích neoprávněně nutili účastníky uvést jejich mobilní telefony do režimu Letadlo.
----------------------
Ministerstvo práce a sociálních věcí potvrdilo Nedělním miniglosám, že veřejnost zatím nechápe navrhovanou úpravu zákona o výši rodičovského příspěvku úplně přesně: "Ano, je pravda, že výše rodičovského příspěvku se má nově odvíjet od příjmů za poslední rok před porodem, ale nebude se jednat o příjem rodičů ale o příjem novorozence."
----------------------
Ministryně financí Schillerová a ministryně práce a sociálních věcí Maláčová vedou již delší dobu spor o to, kdo z nich má větší zásluhu na chystaném zvýšení průměrného důchodu o 900 Kč. Podle exkluzivního průzkumu na toto téma se asi třetina občanů domnívá, že za to může - ostatně stejně jako za všechno dobré z posledních 30 let - Andrej Babiš. Dalších 20% respondentů si myslí, že jde o působení neviditelné ruky trhu, a podobně velká skupina v tom spoléhá na evropské dotace. Téměř všichni zbylí respondenti - s výjimkou několika, kteří sázejí na mimozemšťany a pár exotů, kteří to bláhově přisuzují dobrým hospodářským výsledkům našeho státu - se nikoli neoprávněně domnívají, že jde převážně o valorizaci podle již dávno existujícího zákona, před kterou si současní politici chtějí jen udělat selfie. Za skutečnost, že po jednom hlasu nakonec dostaly v průzkumu i obě jmenované ministryně, se šéf výzkumného týmu veřejně omluvil a slíbil prošetřit, jak se těmto dvěma dámám podařilo vetřít mezi respondenty.
----------------------
Prvním předsedou nového politického hnutí Trikolóra se stal podle očekávání Václav Klaus mladší. "Kdo už by se měl stát po zásluze předsedou politického subjektu, když ne jeho otec - zakladatel?" řekl se spokojeným úsměvem Nedělním miniglosám nejmenovaný čerstvý dědeček - zakladatel, který byl shodou okolností na jednání také přítomen.
----------------------
Podle rozhodnutí úřadů by mělo být na prezidentské standartě oficiálně začerněno slovo PRAVDA, protože v tak závistivé společnosti, jakou je ta česká, je každá informace o tom, kdo právě vítězí, citlivým údajem.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.