úterý 1. října 2019

Island - země zázraků (webová fotovýstava Karla Zvonečka)

Ještě se v celé více než desetileté historii tohoto blogu nestalo, aby se můj článek skládal výhradně z fotek, které nafotil někdo jiný než já. Pouze výjimečně a když to nešlo jinak, doplnil jsem své texty cizí fotografií (tak tomu bylo např. u nedávné "recenze" filmu Nabarvené ptáče), ale celkový počet takových fotek se dal doposud spočítat na prstech jedné ruky. Co se tedy stalo, že jsem dnes tyto ustálené pořádky porušil, dokonce natolik, že v jediném článku je takových fotek rovnou osm, a ještě jsem na to hrdý?

Když jsem si stavěl svoje nové webové stránky www.petrvapenik.cz, naplánoval jsem si v nich i prostor na příležitostné on-line výstavy (říkám mu nepříliš poeticky E-xpozice). Samozřejmě, hlavně jsem počítal s představováním vlastních obrázků, ale pořád jsem koketoval i s myšlenkou, že bych třeba "u sebe" mohl občas vystavit i fotky jiných autorů, kteří své snímky běžně veřejně neprezentují, a přitom to jsou fotky zajímavé a kvalitní. Takovým způsobem zpřístupním pěkné obrázky lidem, kteří by je jinak neviděli, a na on-line výstavu se na oplátku možná přijdou podívat i přátelé a známí autora, kteří by jinak na moje stránky nikdy nezavítali, takže prospěch to může přinést oběma stranám.

Nevím, jak je to u vás, ale já mám hlavu věčně plnou nápadů, které mají jen jednu malou chybičku: Zůstávají ve stadiu myšlenek a jaksi se jim v nemilosrdné hierarchii běžného života nedaří povýšit na skutečnost. A tak jsem si řekl, že je nejvyšší čas podobnou výstavu vyzkoušet poprvé v praxi: Z pozice fotografa, na kterou jsem zvyklý, jsem se přepnul do role "galeristy", ve které jsem úplným nováčkem, a výsledkem je právě zahájená webová výstava fotografa Karla Zvonečka s názvem Island - země zázraků. Výstava sestává z 27 fotografií nafocených při autorově putování po krásném Islandu a na tuto výstavu, která zatím nemá stanovené žádné datum ukončení, se může přijít podívat kdokoli zdarma ve kteroukoli denní či noční hodinu, dokonce i ve státní svátek, kdy mají ze zákona zavřeno i jinak nepřetržitě otevřené supermarkety :-). Tak se neostýchejte vstoupit a vezměte s sebou případně i své blízké, kterým by se fotky ze vzdáleného drsného kraje mohly taky líbit.

Karel Zvoneček nemá zatím pro své fotografie žádné speciální webové stránky, ale kdo využívá facebook, může se podívat na jeho osobní facebookový profil, kde najdete i dost dalších tematicky i stylově různorodých fotografií. Pro on-line výstavu jsem využil monotematický autorský výběr ze širší kolekce fotek islandské přírody, které vznikly při Karlově loňské výpravě do tohoto odlehlého a nesporně magického koutu země.

Technická poznámka: Na kompletní fotovýstavu Island - země zázraků se můžete dostat i kliknutím na kteroukoli z následujících osmi fotek, které jsem pro dnešní článek vybral s laskavým svolením autora jako malou blogovou ochutnávku. Pak už stačí si jen jednotlivé fotky prohlédnout, po jejich otevření na webu se samozřejmě objeví i jejich název a případné doplňující informace.

Maják na konci světa (Maják Garður)

Ztracené údolí (Kvernufoss)

Síla života

Vylodění v Jökulsárlónu

Ledové klenoty (Diamond Beach)

Islandská láska

Do středu země (Kvernufoss)

Plnou parou (Geotermálně činná oblast poloostrova Reykjane)
..
Přeji všem pěkné pokoukání a kdyby i někdo z návštěvníků zdejšího blogu měl zájem v budoucnu připravit kolekci pro samostatnou on-line e-xpozici na stránkách mého fotowebu, dejte mi vědět mailem. Jen předem varuji, že i když jako fotograf jsem povahy celkem mírné a přátelské, v roli "galeristy" jsem zčistajasna vybíravý, náročný, umíněný a občas doslova nesnesitelný. Tak já vám povím tajemství, jo? Já jsem samozřejmě takový i jako fotograf, jen to není na první pohled tolik vidět :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.