neděle 13. října 2019

Nedělní miniglosy č.511

Vypadá to, že se babímu létu letos ještě do zimního spánku nechce, takže si snad užijeme pár dalších teplých a slunečných dní. Když se ale vrátíme z nějaké té dlouhé "letní" procházky, určitě bude v prodlužujícím se večeru dobrá příležitost přečíst si náš svérázný blogový týdeník Nedělní miniglosy, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a u jehož 511. čísla vás srdečně vítám.

Během tohoto týdne jsem zde na blogu publikoval dva články: Prvním je fotočlánek s několika novými fotkami od nekonečně proměnlivé Berounky, který jsem nazval "po magdalenodobromiloretigovsku" Vraž do toho trochu slunce. Druhým byla další kapitolka do mé připravované vzpomínkové knížky, tentokrát O místě, kde jsem se naučil válet sudy. Z minulého týdne ještě jednou připomenu další příspěvek do oblíbené rubriky Jazykové hrádky, tentokrát v podobě textu O Samoáncích a Samoanech, kterým jsem se pokusil vzdát originální poctu našim sportovním komentátorům. Dál pokračují i dvě výstavy na mém speciálním fotografickém webu: Výstava fotografií Karla Zvonečka s názvem ISLAND - země zázraků, kterou mám to potěšení na svém webu hostit, a výběr mých vlastních fotek z letošního léta.
 
Protože zrovna včera přešel přes Japonsko velmi silný tajfun Hagibis, který má na svědomí i řadu obětí na životech, připomenu v našem tradičním "archivním okénku" svou blogovou reportáž z přechodu tajfunu, který jsem si v Kjótu před pěti lety vyzkoušel na vlastní mokrou kůži: Kyoto uprostřed tajfunu. A zpět do úplně prvního roku mého blogování nás zavede článek O babylónském návodu k použití, který - kromě mé frustrace z komplikovanosti "malé domácí tiskárny" - možná mimoděk odhaluje i původ některých zmatení v současné Evropě.

V dnešním 511. vydání našeho týdeníku se mimo jiné vydáme spolu s genealogy našeho ministerstva obrany po stopách českých předků amerických vojáků, zjistíme, proč hledá česká vláda do svého podpůrného bezpečnostního týmu specializovaného ochutnavače a prozkoumáme první malou kaňku na doposud křišťálově čistém morálním štítu známého komunistického poslance.

Děkuji všem čtenářům za návštěvy a za přízeň, přeji krásně barevné podzimní dny a věřím, že se i nadále budeme na těchto stránkách v dobré vůli a náladě setkávat. Těším se tedy na shledanou u příštího vydání Nedělních miniglos, nebo samozřejmě raději ještě o něco dříve :-).


Pražská porodnice U Apolináře vyšla vstříc nebývalé poptávce z posledních dnů a zavedla do své nabídky speciální porody se státními poctami pro budoucí významné české osobnosti.
----------------------
Po roztržce pražského magistrátu s čínskými úřady, která skončila oboustranným vypovězením smlouvy o spolupráci a vzájemnými invektivami, se dá očekávat ještě větší zpřísnění postupu čínských úřadů vůči všemu, co má podle názvu nějakou spojitost se vzpurnou Prahou. Poté, co bylo zrušeno i čínské turné Pražákova kvarteta, které ovšem není pojmenované po Praze, ale po violoncellistovi Josefu Pražákovi, do sporu jako osvědčený mediátor vstoupil i český prezident, který navrhl svým čínským přátelům jako kompenzaci za podivný hudební Pražákův spolek turné nově zřízeného a nepochybně náležitě reprezentativního Soukupova kvarteta, které je zajímavé hlavně tím, že v něm jeho zakladatel a prezidentův osobní přítel Jaromír Soukup dokáže hravě zastat všechny hudební party naráz, takže pořadatelé dostanou svou kýženou porci typicky barrandovské kvality a ještě navrch ušetří tři honoráře.
----------------------
Poté, co se několik ekologických aktivistů z hnutí Extinction Rebellion lepidlem přilepilo k povrchu rušné pražské magistrály u Národního muzea, a na víc než půl hodiny tak úspěšně zablokovalo veškerou dopravu, začaly se po podobném kvalitním lepidle shánět i sněmovní opoziční strany, jejichž poslanci by se jím mohli v případě sněmovních obstrukcí přilepit k řečnickému pultu. "Ano, vyhlásili jsme řádné výběrové řízení na dodavatele lepidla pro naše poslanecké kluby," potvrdil Nedělním miniglosám jeden z opozičních politiků, "zatím ale bohužel žádná z oslovených firem nebyla schopna splnit naši podmínku, že lepidlo musí přestat lepit v pátek ve 14 hodin, abychom si po náročném pracovním týdnu stihli užít víkend."
----------------------
Fotbaloví fanoušci, kteří po pátečním kvalifikačním fotbalovém utkání mezi českou a anglickou reprezentací vymlátili bar v centru Prahy, byli po zásahu speciální jednotky Policie ČR dopraveni k nezbytnému ošetření na nejbližší veterinární kliniku.
----------------------
Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček, doposud oceňovaný jako bezpečnostní expert, zásadový komunista, zastánce předlistopadového režimu, za který v řadách Pohotovostního pluku SNB odvážně nasazoval vlastní život v boji proti zlotřilým pouličním demonstrantům, a neochvějný bojovník za svobodu samozvané Doněcké lidové republiky, čelí poprvé nařčení z opravdu zavrženíhodného činu, jenž by mohl rázem smazat veškeré jeho dosavadní zásluhy o český stát: "Ano, slyšel jsem, že snad soudruh Ondráček ve své disertační práci na Univerzitě Palackého v Olomouci opsal nějaké odstavce z jiných závěrečných prací bez uvedení zdroje," řekl nám jeden z Ondráčkových poslaneckých kolegů, který nechce být jmenován, aby se snad média nezačala zajímat i o jeho školní práce. "Jestli je to pravda, byl by to samozřejmě tak odporný čin, že bych Zdeňka - i když ho mám jinak pro jeho přátelskou a bytostně nekonfliktní povahu upřímně rád - možná dokonce vymazal z přátel své speciální facebookové stránky Třicet let cesty k opravdové svobodě.
----------------------
Zradu svých kurdských spojenců, které nechal poté, co mu výrazně pomohli při společné likvidaci Islámského státu, napospas vojenské odvetě turecké armády, vysvětlil americký prezident Donald Trump tím, že Kurdové americké armádě nijak nepomohli při vylodění v Normandii během druhé světové války. Vyplašený český ministr obrany Lubomír Metnar proto nechal urgentně vytvořit jmenný seznam všech letců, kteří ve službách britského královského letectva vylodění v Normandii podporovali a - protože americký prezident je v těchto věcech nevyzpytatelný - pověřil zvláštní ministerskou komisi pro jistotu i dohledáním případných českých předků vojáků padlých v řadách Custerovy 7. kavalerie v bitvě se Siouxy u Little Bighornu. Podle výsledků práce ministerských genealogů snad existuje určité podezření na český původ legendárního hřebce Komanče, který bitvu přežil, s čímž se ovšem česká vláda zatím zdráhá vystoupit, aby snad nedošlo k diplomatickému nedorozumění, americký prezident to po konzultaci s Google překladačem omylem nepochopil jako nepřípustné propojení americké legendy s českým obdobím totality, a nevyhlásil kvůli tomu České republice válku.
----------------------
Česká vláda překvapivě vypsala zrychlené výběrové řízení na pozici vládního ochutnavače. Premiér Babiš se totiž nedokázal ukrotit a podle svého zvyku v jednom z televizních rozhovorů řekl, že podle jeho mínění museli dostat lidé, kteří často vážili dlouhou cestu do Prahy, jen aby se mohli rozloučit s legendárním zpěvákem Karlem Gottem, za svou cestu od někoho zaplaceno, jinak přece není možné, aby se jich na pietním místě na Žofíně sešlo tolik. Svou chybu si ale tentokrát český premiér uvědomil i bez rozhodnutí soudu, takže se teď z pochopitelných důvodů bojí osladit si kávu.

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.