neděle 20. října 2019

Nedělní miniglosy č.512

Není to zdánlivě tak dávno, co jsme tu na začátku prázdnin slavili jubilejní 500. číslo Nedělních miniglos, a dnes už završujeme první tucet šesté stovky. Ano, vítám vás opět všechny v krásně barevném slunečném podzimu u 512. vydání našeho svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu".

Během tohoto týdne jste si mohli na mém blogu přečíst dva nové články: Prvním byl fotočlánek Moderní Pankrác v podzimní slunci s několika snímky z naučné vycházky po pražské - s každou novou stavbou stále modernější - čtvrti. Ve druhém článku jsem na konkrétním příkladu ze dne rozloučení fanoušků s Karlem Gottem jasně ukázal, Proč nikdy nebudu dobrým fotoreportérem. Z minulého týdne na tomto místě ještě jednou připomenu další kapitolu do mé připravované vzpomínkové knížky, O místě, kde jsem se naučil válet sudy. No a pokračují i dvě podzimní fotografické výstavy na mém webu: Výstava fotografií Karla Zvonečka s názvem ISLAND - země zázraků, kterou mám to potěšení na svém webu hostit, a výběr mých vlastních fotek z letošního léta.
 
Do dnešního "archivního okénka" jsem nově zařadil osm let staré zamyšlení O rovnicích s řešením v imaginárním světě, které si občas musím sám připomenout, abych nadbytečně nemalomyslněl. A kdo by se chtěl poté, co jsme ve zpravodajství v posledních dnech tolikrát slyšeli o silném tajfunu v Tokiu, podívat, jak to v takovém opravdovém japonském tajfunu vypadá, když ho zažíváte na vlastní mokrou kůži, může si přečíst mou "tajfunovou reportáž" z nádherného Kjóta: Kyoto uprostřed tajfunu.

V dnešním 512. vydání našeho týdeníku mimo jiné zjistíme, jaká nebezpečná epidemie vypukla v posledních dnech na Teplicku, prozkoumáme, jak genderová revoluce nenápadně formuje podobu českého potravinového trhu a zamyslíme se nad tím, jestli tak nízká forma života, jakou je politik, může mít sny, aspoň takové, jako je podle posledních výzkumů nejspíš mají chobotnice.

Děkuji všem čtenářům za přízeň, přeji příjemné "baboletní" dny a věřím, že se i nadále budeme na těchto stránkách v dobré vůli a náladě setkávat. Těším se tedy na shledanou u příštího vydání Nedělních miniglos, nebo samozřejmě raději ještě o něco dříve :-).


Čínská vláda ohlásila další zpřísnění postupu proti požívání alkoholických nápojů, tentokrát ovšem nikoli ze zdravotních důvodů, ale z důvodů čistě ideologických. Čínští lékaři totiž tzv. metodou fiktivních dvojčat jasně prokázali, že po alkoholu vidí řada konzumentů dvojmo, což je v jednoznačném rozporu s oficiální politikou jedné Číny.
----------------------
Ústavní soud podle očekávání rozhodl, že parlamentem odsouhlasené zdanění finančních náhrad v rámci církevních restitucí je v rozporu s českou ústavou, a je tedy neplatné. Proti tomuto rozhodnutí, na které spoléhali nejen odpůrci tohoto zdanění, ale paradoxně i většina jeho navrhovatelů, se ještě čeští komunisté chystají podat stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku, protože jsou i nadále přesvědčeni, že být okraden i být zdaněn jsou nezadatelná práva každého člověka i každé organizace, která teď budou rozhodnutím českých ústavních soudců bezprecedentně pošlapána.
----------------------
Kamion smetl při své noční jízdě na silnici poblíž Jičína najednou 10 divočáků, kteří podle předběžného místního šetření přebíhali silnici bez toho, aby byli vybaveni povinnými reflexními prvky. Přivolaná policie provedla rutinní dechovou zkoušku, jejíž výsledek byl u řidiče i u všech dalších účastníků nehody negativní.
----------------------
Poté, co se začala prodávat dámská verze slavné whisky Johnnie Walker Black Label Scotch s kráčející postavou ženy pod speciálním názvem Jane Walker, rozhodly se přizpůsobit novému trendu genderové vyváženosti i tradiční české firmy: Čokoládovny Orion dodaly na trh první edici čokoládové tyčinky MILENA pod názvem MILAN, kromě klasické staročeské ŽITNÉ se v prodejnách objevily i první láhve s nápisem Staročeský ŽITNÝ, což vyvolalo nadšení ve všech fanklubech seriálu Třicet případů majora Zemana, a několik menších výrobců gumových medvídků dokonce začalo dodávat do obchodů gumové medvědice.
----------------------
Podle důvěrných informací Nedělních miniglos byl nakonec plnohodnotný státní pohřeb zpěváka Karla Gotta odvolán především kvůli varování Bezpečnostní informační služby. Existovalo totiž důvodné podezření, že by se slavnostně vyzdobená dělová lafeta při průjezdu hradní branou mohla proměnit v klavír podobně jako ve filmu Kdyby tisíc klarinetů, což by mohlo v očích veřejnosti a zahraničních odběratelů znevážit jinak kvalitní výrobky českých zbrojovek a v důsledku - vzhledem k aktuálně připravovaným zbrojním sankcím - i zkomplikovat export klavírů Petrof do Turecka.
----------------------
Podle amerických vědců se možná podařilo najít důkaz, že se chobotnicím zdají sny: "Zjistili jsme, že chobotnice i ve spánku mění barvu podobně, jako když loví svou oblíbenou kořist," řekl Nedělním miniglosám jeden z členů výzkumného týmu. "Z toho usuzujeme, že chobotnici se v tu chvíli zdálo, že chytá a posléze pojídá kraba." Tyto pokusy s chobotnicí znovu nastolují odvěkou a dosud nezodpovězenou otázku zoologů, jestli mohou mít sny i inteligenčně níže postavené živočišné druhy: "Je na konkrétních příkladech zdokumentováno, že např. i politici často mění barvu, což by mohlo mít podobný důvod jako u chobotnic. Na druhou stranu, v knize nejmenovaného politika O čem sním, když náhodou spím, která je jinak pro naše výzkumné účely naprosto nenahraditelným zdrojem informací, bohužel o žádných krabech nepadlo ani slovo."
----------------------
Podle sdělení hlavního hygienika bude nejspíš letošní podzim ve znamení epidemií. Kromě stále sílící epidemie žloutenky v libereckém kraji je z Teplic, kam před nedávnem nastoupil do věznice odsouzený David Rath, aktuálně hlášena závažná epidemie syndromu bílého pláště, která se v posledních dnech náhle rozšířila mezi většinu teplických vězňů.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.