neděle 6. října 2019

Nedělní miniglosy č.510

Vždycky když přijdou opravdové podzimní chladné deště, které mi na chvíli překazí klidné a občas i fotografické procházky po Praze či kolem Berounky, přesvědčuji se, že vody je v přírodě třeba a že "procházkové počasí" se zase brzy vrátí. I letos jsem proto první pořádné podzimní ochlazení přivítal tradiční zápalnou obětí loňského vánočního stromečku, s jehož přispěním jsem v krbu v obýváku získal první hřejivé plameny a prskavé jiskry nové topné sezóny. Nastává, myslím, nejlepší čas na čtení, tak je docela symbolické, že vás mohu přivítat u 510. vydání Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Přeji vám všem krásný nedělní večer i celý příští týden.

Tento týden jsem rozeslal na několik set adres svých přátel a známých (včetně těch blogových) svůj "e-mailový fotografický čtvrtletník" s přehledem toho hlavního, co se ve světě mých fotografií odehrálo během léta. Že na vaši konkrétní adresu žádný e-mail ode mne nedoputoval? Možná je to proto, že na vás prostě žádnou adresu nemám anebo není aktuální, ale náprava je velmi jednoduchá: Pošlete mi e-mailovou zprávu na adresu pvapenik@centrum.cz a já nejenže vám dodatečně zašlu právě rozeslanou podzimní zásilku, ale v prosinci vám s dalšími informacemi o fotkách přijde i tradiční péefko k Novému roku, na jaře zase pozvánka na mou květnou výstavu, atd., atd.

Během týdne jsem zde na blogu publikoval dva články: V tom prvním jsem pozval zdejší návštěvníky na fotografickou on-line výstavu fotografa Karla Zvonečka ISLAND - země zázraků, kterou mám právě to potěšení hostit na svém fotografickém webu (ano, počítám s tím, že se tam i v budoucnu občas nějaká podobná výstava fotek jiných fotografů objeví, takže jak vidíte, začínám se profilovat nejen jako fotograf ale i jako "galerista" :-)). Druhý článek po více než roce rozšířil mou - poslední dobou dost zanedbávanou - rubriku Jazykové hrádky a jde o svéráznou poctu televizním sportovním komentátorům, kteří musí umět perfektně odříkat třeba sestavu ragbyového mužstva z daleké polynézské Samoy, takže jsem text nazval O Samoáncích a Samoanech. Z minulého týdne pak snad za opakované připomenutí stojí můj subjektivní pohled na velmi pozoruhodný nový český film Václava Marhoula Nabarvené ptáče.

V "archivním okénku" dnes připojuji odkaz na právě desetiletý článek O babylónském návodu k použití, který - kromě mé frustrace z komplikovanosti nové "malé domácí tiskárny" - možná mimoděk odhaluje i původ některých zmatení v současné Evropě. A protože pomalu nastává dušičkové počasí, není možná divu, že vybírám i článek O hřbitovní škole, ve kterém se navíc dozvíte, kde je možné se naučit počítat i bez revolučních didaktických postupů, pro jejichž zvládnutí je třeba půl života studovat.

V dnešním 510. vydání našeho týdeníku se mimo jiné zamyslíme nad tím, jak bylo možné zajistit důstojnou diváckou kulisu na atletickém mistrovství světa v Kataru, podíváme se, jakou netradiční formou chce Česká televize společně s politiky dosáhnout větší atraktivity politických debat, a dozvíme se, které z tradičních českých přísloví bude od začátku příštího roku oficiálně upraveno tak, aby neodporovalo místním úředním zvyklostem.

Děkuji všem čtenářům a návštěvníkům za přízeň, přeji krásný řijen a věřím, že i během něho se budeme na těchto stránkách dále setkávat. Těším se tedy na shledanou u příštího vydání Nedělních miniglos, nebo samozřejmě raději ještě o něco dříve :-).


Mediální experti očekávají, že by se v příštím období mohla výrazně zvýšit sledovanost televizních politických diskusních pořadů. Někteří čeští politici totiž našli zajímavou inspiraci v televizních přenosech z ragbyového mistrovství světa v Japonsku, a vyzvali Českou televizi, aby jim v úvodu každého vydání nedělních Otázek Václava Moravce poskytla dostatečný prostor k předvedení vlastní verze maorského bojového tance "haka".
----------------------
Mezinárodní ratingová agentura Moody´s Investors Service zlepšila hodnocení úvěrové spolehlivost České republiky o jeden stupeň na úroveň Aa3. "Ano, byli jsme tou skvělou zprávou doslova nadšeni," potvrdila nám ministryně financí Schillerová, "zvlášť když se ukázalo, že původní nejasná informace, že jsme prý dostali rating Iaa, se ukázala být jen chybou nějakého osla z noční směny v ČTK."
----------------------
Redakce Nedělních miniglos může uklidnit všechny čtenáře tohoto tradičního nedělníku: Protože státní smutek za nedávno zesnulého legendárního zpěváka Karla Gotta byl vyhlášen již na sobotu, nedělní vydání našeho týdeníku by nemělo být ohroženo. Pokud by se česká vláda pod tlakem truchlících voličů rozhodla prodloužit státní smutek až do neděle, zvolíme jedno z připravených mimořádných opatření: Nedělní miniglosy vyjdou výjimečně pod zkratkou PMg, obsah vydání bude tentokrát z piety zcela bez humoru anebo - což se zatím zdá být nejpravděpodobnější - si redakce výjimečně odskočí napsat nové číslo miniglos do Země krále Miroslava.
----------------------
Policie ČR odmítla jakoukoli - byť jen nepřímou - odpovědnost za výbuch domu v Lenoře, k němuž pravděpodobně vedly dlouhodobé a oficiálně nijak neřešené problémy s jedním agresivním obyvatelem domu. Policejní mluvčí nicméně chápe, že taková událost může být chápána veřejností negativně, a proto česká policie kvůli co nejrychlejšímu napravení pošramoceného mediálního obrazu místních policistů finančně podpoří natočení nového napínavého a přitom bytostně lidského televizního seriálu Policie Lenora.
----------------------
Titul Strom roku 2019 získala chudobínská borovice rostoucí nad břehem Vírské přehrady na Žďársku. Proti výsledkům, které považuje za zmanipulované, se ale ohradila stále početnější a tedy i vlivnější Asociace českých kůrovců, která okamžitě uspořádala trucanketu, v níž překvapivě zvítězil starý ztrouchnivělý smrk na Těšínsku. "Nic ve zlém, ale podle našeho názoru by lidé neměli rozhodovat o tématu, do kterého se sami nedokážou pořádně zakousnout," řekl nám jeden z představitelů AČK. "My jsme si taky nepřisvojovali právo rozhodovat o výsledcích ankety Český slavík, i když našim členům byl ve srovnání se skutečnými vítězi ankety mnohem sympatičtější Jiří Suchý, protože pragmatičtí lýkožrouti vždy dávali přednost výsostné civilní křupavé poetice před romantizující kantilénou, a to ani nemluvím o tom, že naši přátelé z partnerského Svazu českých hlodavců zase z pochopitelných důvodů upřednostňovali Mišíka."
----------------------
Rozčarování z naprosto minimální návštěvnosti přineslo mistrovství světa v atletice, které se konalo v katarském Dauhá. "Není pravda, že nepřišel skoro nikdo, vždyť se nám nakonec podařilo sehnat na stadion kromě několika stovek afrických dělníků i několik skutečných Katařanů v bílých hábitech," řekl Nedělním miniglosám nejmenovaný člen organizačního výboru odpovědný za rozdělování bezplatných vstupenek. "Od začátku jsme mezinárodní atletické federaci říkali, že by bylo dobré proložit nudné lidské běžecké disciplíny i speciálními zábavnými soutěžemi velbloudů, ale bohužel - než se atletičtí hodnostáři rozhoupali, uplynulo mnoho cenného času a za tak krátkou zbývající dobu se nám už nepodařilo ani toho nejinteligentnějšího velblouda naučit, jak se se čtyřma nohama správně skáče trojskok."
----------------------
Podle očekávání dojde od začátku příštího roku k drobné a nepříliš významné úpravě jednoho tradičního českého přísloví, aby nebylo v rozporu s nedávným oficiálním stanoviskem Městského státního zastupitelství v Praze ke kauze Čapí hnízdo. Nová úředně schválená verze zmíněného přísloví tak bude: "Lež má nohy akorát!"


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.