středa 11. září 2019

Nový Svět v mizerném světle

Staré fotografické pravidlo praví, že fotit za slunečného letního dne v době kolem poledne je víceméně zbůhdarmí, protože světlo je tou dobou příliš "tvrdé", takže barevně fotky nebudou nic moc a budou mít i nepěkné stíny. Sice vždycky říkám, že fotit se dá za všech okolností a světelných podmínek, když jste na to dobře připraveni, ale ostré polední slunce na focení venku, natož v úzkých uličkách, kde se často střídají sluncem rozzářené a temně stinné plochy, taky nemám rád. Někdy si ale čas pro své focení nemůžete naplánovat tak, aby bylo všechno optimální. Prostě se na dané místo dostanete právě v tu dobu, a za chvíli už musíte být někde jinde, nebo nejste úplně pány svého času, protože jste závislí i na možnostech jiných lidí.
 
Když se mi ozvala blogerka Vendy W., jestli bych se nepřipojil k její fotoprocházce po pražském Novém Světě, ještě to vypadalo s počasím nadějně, protože meteorologové nevylučovali, že by mohlo být i pod mrakem. A jak mám jinak sluníčko rád, tentokrát jsem se na ně trochu mračil, protože to nakonec byl letní den jako malovaný. Vzal jsem si s sebou i stativ, jednak pro nějakou případnou fotku s pěknou, netradiční a dynamickou oblohou, jednak pro případ, že by bylo nutné nechat dlouhou expozicí "vysublimovat" davy po Novém Světě se procházejících turistů. Nakonec se ukázalo, že obloha je celkem nudná (protože bez mráčku), takže dlouhá expozice je k ničemu, a davy turistů v pitoreskních uličkách svérázné pražské čtvrti kousek od Hradu kupodivu žádné nebyly, takže stativ jsem ani nevybalil. Spíš by to chtělo vymyslet nějaké speciální zařízení na "vysublimování" všudypřítomných dopravních značek, informujících na každých pěti metrech o chystaném čištění ulice, ale v tomto případě bohužel dlouhá expozice moc nepomáhá :-).

Ale abyste nepřišli úplně zkrátka, nakonec jsem se rozhodl pár fotek pořízených v mizerném světle poledního zářijového slunce přece jen ukázat, i když kvůli skutečnému focení budu muset přijít na Nový Svět jindy. Atmosféra toho malebného místa za to určitě stojí.

Když už se v uličce zaparkované auto nechce hnout ze záběru, i když na něm zjevně překáží, aspoň ho využijeme jako reflexní plochu: Novosvětská ulička odražená ve skle zaparkovaného renaultu.



Moje fotografická mantra zní: Z fotky je třeba odstranit co nejvíc bince, který zaneřáďuje obraz. Hmmm, a proč tedy je centrem dalšího záběru ta ohyzdná plachtou překrytá motorka? Odpověď je jednoduchá: Protože většinu toho opravdového optického bince (popelnice, zaparkovaná auta, atd.) se podařilo právě za tu motorku schovat :-).



Vím, nakukovat do oken by se asi nemělo, ale tady na Novém Světě s takovým nakukováním musí každý zdejší obyvatel počítat. Už tady sice do tmy nezáří psychedelické sci-fi krajiny malíře Miloše Kurovského, na které jsem se těšíval při svých četných nočních cestách zkratkou z Břevnova, ale takový milý koník a vyřezávané dřevěné srdce za decentní nakouknutí, myslím, taky stojí.



Opět se nabízí moje zmíněná mantra: Většinu bince z malé uličky šlo díky úhlu záběru schovat za zeď vpravo. Přední kolo zaparkované motorky jsem vzal na milost jako zlidšťující prvek :-). Taky by šlo schovat malým úkrokem doprava, ale nafukující se zeď by pak uličku opticky uzavřela, a to by bylo přesně proti duchu tohoto sice prostorem celkem stísněného, ale zároveň na nadechnutí i velmi svobodného a otevřeného místa.



A na závěr jedna černobílá úprava, aby lépe vynikl nápis na zdi. Stínadla jsem sice nehledal, ale ten nápis jsem si sám pro sebe trochu parafrázoval: Nový Svět nenafotíš za (od)poledne! Takových rán, odpolední, podvečerů a nocí by bylo třeba pro pěknou fotku podle mých představ mnohem víc, ale to bych někde poblíž musel přebývat, aby bylo možné rychle zaregovat na aktuální podmínky.



Tak to byla pro dnešek aspoň malá ochutnávka, co vše je v novosvětských křivolakých uličkách k vidění a k zachycení, i když podmínky fotkám zrovna moc nepřejí. Když se svým focením na určitém místě nejsem spokojený, docela při mé zabejčilosti hrozí, že se na to místo ještě několikrát vrátím za jiných podmínek a pokusím se propříště polepšit. Tak uvidíme :-).


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.