neděle 22. září 2019

Nedělní miniglosy č.508

Byl jsem Ružou z Moravy správně upozorněn, že i když jsem poslední letní vydání Nedělních miniglos v úvodníku avizoval už minule, přichází podle kalendáře ve skutečnosti až dnes, což se mi zdá skvělé, protože každý den, natož rovnou týden léta navrch je dobrý, tím spíš, že to není jen prodloužení formální, ale odpovídá tomu i krásné počasí. Dnes tedy už skutečně a neodvolatelně vychází poslední letošní astronomicky letní číslo našeho svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Vítám vás u již 508. vydání tradičního nedělníku a přeji vám krásný nedělní večer i celý příští týden.

V tomto týdnu jste si na mém blogu mohli přečíst další novou epizodu z mé připravované vzpomínkové knížky, tentokrát o tom, Jak jsem nezačal kouřit, byť si o mně řada kamarádů nějakou dobu nezaslouženě myslela, že jsem nejspíš nenápadným ale zkušeným kuřákem. No a pak jsem absolvoval v Praze i v Plzni několik velmi milých setkání se svými přáteli, která se odehrávala hlavně večer a v noci, tak jsem publikoval - názvem sice falešně mnohé slibující, ale ve skutečnosti snad docela decentní - fotočlánek Scény z nočního života. Kvůli žánrové pestrosti odkazů na závěr této části dnešního úvodníku ještě připomenu pozoruhodnou historickou "stopovačku" životního příběhu dvou u nás skoro neznámých pražských rodáků, kteří se už jako manželé stali významnými vědci a nakonec i nositeli Nobelovy ceny: "Nobelští manželé" z Prahy aneb Informační puzzle.

V "Archívním okénku" dnes připomenu ve srovnání s některými opravdu nezapomenutelnými životními zážitky z toho putování možná napohled nenápadnou, pro mne ovšem tenkrát velmi důležitou zastávku na mé první japonské cestě ze září 2011, den strávený ve městě Nagoja, který bohužel utekl až příliš rychle, protože se moje cesta na nějakou dobu proměnila na Velký puťák. A protože mám právě Nagoju - i když jsem tam nakonec strávil jediný den a noc - spojenou s mnoha nesmírně živými a krásnými sny, kterými mě dodnes k mé velké radosti oblažuje nějaký zkušený samostatný snový referent, ještě jednou přikládám odkaz na devět let starý text O nezaměstnaném snu.

V dnešním 508. vydání našeho týdeníku se mimo jiné podíváme na to, jestli může překvapivě černá předpověď dalšího vývoje české ekonomiky způsobit paniku na finančních trzích, zjistíme, proč se čeští zákonodárci budou muset ještě nějakou dobu spokojit pouze s českými tuzemákovitými pralinkami, a český prezident nám vysvětlí, že lže výhradně tehdy, když je to nezbytné pro to, aby neohrozil svou pověstnou pravdomluvnost.

Děkuji všem čtenářům a návštěvníkům za přízeň, přeji skvělý rozjezd podzimu a věřím, že i během něho se budeme na těchto stránkách dále setkávat. Těším se tedy na shledanou u příštího vydání Nedělních miniglos, nebo samozřejmě raději ještě dříve :-).


Nedělní miniglosy se zeptaly přímo prezidenta Miloše Zemana, jak je možné, že v nedávném rozhovoru na televizi Barrandov potvrdil, že je připraven využít svého ústavního práva a zrušit případné další stíhání premiéra Babiše (formou tzv. abolice), když v loňském roce v předvolební debatě na programu ČT1 tuto možnost zcela vyloučil s tím, že by se takovým krokem naprosto zesměšnil. "Aspoň vidíte," odpověděl nám pan prezident, "že mám jako vždycky pravdu, když opakovaně tvrdím, že Česká televize stále jenom lže."
----------------------
Další z mnoha anonymů ve svém dopisu paní Filipové z Kolovče, která nedávno vyhrála první kolo soudního sporu o omluvu českého premiéra za výrok o placených demonstrantech na Letné, vytkl jí i jejím spoludemonstrujícím kolegům, že svým politováníhodným jednáním jen zasévají nenávist a vzájemnou nesnášenlivost mezi jinak slušné, tolerantní a přející lidi, jako je on sám, a závěrem dopisu - na důkaz toho, že ne každý občan má srdce přetékající takovou ubohou zlobou - jí upřímně popřál, aby dostala rakovinu.
----------------------
Čeští komunisté se poté, co průzkumy zaregistrovaly výrazný úbytek volebních preferencí KSČM, rozhodli zviditelnit rezolutním požadavkem na znovuvystavění sochy J.V. Stalina na pražské Letné. "Nedopustíme, aby se u nás takto nehorázně přepisovala historie," řekla Nedělním miniglosám Marta Semelová, která je předsedkyní výboru za obnovení velkolepého pomníku, "vždyť je přece nesporné, že právě generalissimus Stalin byl skutečným vítězem 2. světové války, i když se z něj dnes zaprodaná česká média snaží udělat v očích méně třídně vyspělých občanů divže ne zločince!" Za požadavek se podle očekávání postavilo i ruské velvyslanectví a podporu slíbili i někteří radikálnější mladí pražští zastupitelé zvolení za Piráty, pokud bude splněna jejich podmínka, že vzhledem k žádoucímu posunu stravovacích návyků směrem k vegetariánské stravě se soše už nebude smět neoficiálně říkat "fronta na maso", ale výhradně "fronta na nízkotučné tofu.
----------------------
Režisér Václav Marhoul na dotaz Nedělních miniglos, jestli je vzhledem k velmi drsným scénám podle jeho názoru lepší jít na jeho kontroverzní film Nabarvené ptáče do kina dopoledne nebo raději až večer, odpověděl, že ranní i večerní verze filmu trvají shodně 2 hodiny 49 minut, takže ranní Nabarvené ptáče doskáče obvykle stejně daleko jako to večerní.
----------------------
Kubánské úřady kvůli fatálnímu nedostatku pohonných hmot po výpadcích nasmlouvaných dodávek z Venezuely rozhodly, že v průběhu třtinové kampaně nechají zapřáhnout do nepojízdných vozů více než 4000 volů. V souvislosti s tímto oznámením česká Poslanecká sněmovna pro jistotu odložila plánovanou pracovní návštěvu početné české parlamentní delegace na pláži Varadero do té doby, dokud bezprostřední nebezpečí zapřažení nepomine.
----------------------
Českou odnož významné celosvětové kampaně Den bez mobilu bude letos mediálně i obsahově podporovat Česká asociace kapesních zlodějů.
----------------------
Ministerstvo financí vydalo nečekaně černou predikci dalšího ekonomického vývoje České republiky pro roky 2020 až 2022. "Rozumíme tomu, že nově publikovaný výhled je nejspíš o dost černější, než si analytici představovali, ale chtěli jsme se řídit dobrým příkladem Městského zastupitelství v Praze a jeho 90 stránek odůvodnění stanoviska žalobců v kause Čapí hnízdo, takže jsme všechna zajímavá data, která by určitě někým mohla být považována za příliš citlivá, důsledně začernili."


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.