neděle 1. září 2019

Nedělní miniglosy č.505

Snad ode mne dnes nebude příliš necitlivé vůči všem školákům, když na úvod úvodníku připomenu, že dnešek je posledním dnem letních prázdnin. Samozřejmě chápu, že to není nic obzvlášť příjemného, ale tak si aspoň zkusíme maličko vylepšit náladu 505. vydáním našeho svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu".

V tomto týdnu jsem na svém blogu publikoval dva články: Ten první byl fotografický, protože jsem opět po nějaké době navštívil svou rodinu ve Staňkově u Domažlic, což je neklamná známka toho, že se pokusím vyfotit něco nového do své dlouhodobé kolekce Kouzelná zahrada. A protože světelné podmínky byly tentokrát slušné, v článku Moje kouzelná třešeň můžete vidět pár nových fotopřírůstků. Na atmosféře druhého textu tohoto týdne se podepsaly rozsáhlé požáry, které už nějakou dobu zuří na obrovských rozlohách dříve panenské přírody. Básnička Velký oheň tak asi není zrovna moc optimistická, připouštím. Snad i proto - kvůli správnému emocionálnímu vyvážení - přidám ještě jednou odkaz na vzpomínkový článek na má teenagerovská léta Jak můj Asterix přežil Brežněva. Bylo to sice tehdy jen o fous, ale i tak mě tohle malé vítězství galského komiksového hrdiny nad podmračeným komunistickým papalášem docela potěšilo :-).
 
Tradiční archívní část úvodníku se ponese v duchu parafrází. Z archivu totiž tentokrát povytáhnu osm let starý text O pudvici v modrém obalu. Že vůbec netušíte, co taková pudvice je? No však - budu-li parafrázovat jeden známý výrok z filmových "Básníků" - proto jste taky tady, abyste se něco nového dozvěděli, že? Mimochodem, už se vám někdy stalo, že jste chtěli ve společnosti něco moc zajímavého vyprávět a ukázalo se, že všichni už to znají z vašeho blogu? Podobnou situaci jsem kdysi dávno popsal v článku O mlčenlivém vyprávění z cest, který - aspoň tedy doufám - nebudete znát, protože si ho za těch deset let od jeho sepsání (byla to tehdy reakce na můj výlet na maratón do Helsinek) přečetlo jen několik čtenářů, a je to tedy - budu-li parafrázovat jeden letitý bonmot Bolka Polívky - jeden z mých nejméně známých blogových článků, které znám :-).

V dnešním 505. vydání týdeníku se mimo mnohé jiné podíváme, jak se ze světa kolem nás postupně likvidují nepěkné pozůstatky legendárního propagandistického televizního seriálu, zjistíme, proč Úřad civilního letectví prošetřuje nedávné dění na ministerstvu kultury, a vysvětlíme si, proč prozatím turisté nebudou moci spatřit kontroverzní pařížskou dominantu.

Děkuji všem čtenářům a návštěvníkům za přízeň, přeji moc pěkné, stále ještě letní dny, ať už je budete trávit na dovolené, doma, v práci či (už zase) ve škole, a těším se na shledanou u příštího vydání Nedělních miniglos, nebo samozřejmě raději ještě dříve :-).


Bývalá manželka Silvia Berlusconiho musí podle rozhodnutí italského soudu vrátit exmanželovi a někdejšímu italskému premiérovi 45 miliónů EUR z vyplaceného výživného. Soud uznal Berlusconiho námitku, že si exmanželka Veronica mohla místo nadbytečně luxusního plnotučného mléka za výživné kupovat jen mléko polotučné, které k plnohodnotné výživě bohatě postačuje, takže by byla slušnost vrátit plátci rozdíl v ceně.
----------------------
Premiér Babiš věří, že jeho stíhání v kauze Čapí hnízdo bude brzy zastaveno. "Během vyšetřování vyšlo jasně najevo, že prakticky u všech aktivit pana Babiše za posledních 40 let chybí jakýkoli zjevný úmysl," řekl Nedělním miniglosám nejmenovaný právník dobře obeznámený s detaily případu. "Před svým neúmyslným vstupem do komunistické strany se tak dlouho rozhodoval o svém budoucím povolání, až se neúmyslně ocitl ve vlivném podniku zahraničního obchodu, pak nějakou dobu neúmyslně spolupracoval se Státní bezpečností, poté se bez zjevného úmyslu a jen díky svým schopnostem, o nichž neměl do té doby ani tušení, stal velkopodnikatelem a miliardářem, pak se neúmyslně objevil v politice, i když politikem nikdy být nechtěl, zcela bez úmyslu podvést Evropskou Unii získal ke svému překvapení evropskou dotaci pro malé firmy a nakonec do příliš složitého případu neúmyslně zapletl i všechny své nejbližší rodinné příslušníky. Prošetřovaný trestný čin by tedy měl být - vzhledem ke všem zmíněným neúmyslným aktivitám pana premiéra - uznán také jako neúmyslný a jako takový již dávno promlčený. Pokud se tak nestane, hrozí samozřejmě, že při vší své popsané smůle pan Babiš nějak neúmyslně zasáhne i do kariéry lidí, kteří případ prošetřují, a to přinejmenším do doby, než se neúmyslně stane českým prezidentem."
----------------------
Pařížské úřady se rozhodly obestavět lešením a překrýt improvizovanou plachtou Eiffelovu věž, protože je v poslední době častým cílem vandalů.
----------------------
Pracovníci pražského magistrátu chtějí v nejbližší době přejmenovat ostrov Štvanice. "Myslíme si, že 30 let po skončení nadvlády komunistů by se tak velký a důležitý pražský ostrov neměl jmenovat po jednom z dílů kontroverzního televizního seriálu Třicet případů majora Zemana," řekl Nedělním miniglosám mluvčí magistrátu. "Poté, co byl v naší zemi naštěstí zakázán Hon na lišku, po rozdělení státu jsme přestali mít odpovědnost za Tatranské pastorále a kvůli dlouhodobě nízkému stavu vody už nejezdí prakticky žádná Loď do Hamburku, měli bychom očistu od historických nánosů legendárního propagandistického seriálu dokončit." Nedělní miniglosy rovněž nenápadně zjišťovaly, jestli náležité přejmenování nechystá i luxusní pražský hotel Zlatá Studna. Jeho majitelé nám potvrdili, že situaci pozorně sledují, ale neradi by se svými kroky přišli dříve, než to bude opravdu nezbytné, protože budoucnost české politiky je prozatím dosti nejistá. Rovněž mluvčí Ovčáček na dotaz NMg jakékoli ukvapené změny na Hradě v souvislosti se zmíněným seriálem odmítl.
----------------------
Představiteli místní opoziční strany v Etiopii zabavily úřady stádo koz, které mu hodlají vrátit jen v případě, že odejde z politiky. Proti takovému kroku okamžitě protestovala Amnesty International, několik globálních lidskoprávních organizací, zastupitelstvo obce Kozlov, četné odnože organizací na ochranu přírody a omylem i několik zbytečně popuzených aktivistů a aktivistek v rámci programu MeToo.
----------------------
Ministerstvo kultury je Úřadem pro civilní letectví vyšetřováno kvůli podezření, že v období letní vládní krize kvůli zdlouhavému procesu odvolání starého ministra a jmenování jeho nástupce letělo téměř 3 měsíce bez hlavního motoru, aniž by po cestě hlásilo problémy odpovědným letovým dispečerům a přistálo podle závazných pokynů z bezpečnostní příručky na nejbližším vhodném letišti.
----------------------
Šťastně nakonec dopadla tajemná aféra několika desítek pohřešovaných lidí, kteří se ztratili svým příbuzným a známým v posledním srpnovém týdnu. Naštěstí se nepotvrdila původní teorie kriminalistů, že se v naší zemi po létech objevil nový masový vrah. "Když jsme zjistili, že všechny pohřešované osoby v inkriminovaném čase procházely kolem školních budov, potvrdila se k naší velké úlevě optimistická vyšetřovací verze, že byli pohřešovaní jen odchyceni řediteli škol a tamějšími pedagogickými pracovníky a donuceni podepsat souhlas, že budou na škole vyučovat matematiku, chemii, český jazyk nebo španělštinu. "Ne, trestní oznámení kvůli porušování osobní svobody podávat nebudu," potvrdil nám např. několik dní pohřešovaný obchodník Nguyen Dinh Nam z pražského sídliště Košík, "naopak, nabídka učit na místní škole českou literaturu mě moc potěšila, protože si ze mě kvůli nepříliš dobré češtině moji čeští známí doposud utahovali, aniž by - považte - sami dobře znali třeba jen tak základní věc, jako jsou rozdíly mezi příslovečným určením a doplňkem!"
----------------------
Při velké zpětné prověrce diplomových prací zjistili pracovníci Karlovy univerzity, že bakalářská práce Mistra Jana Husa z roku 1393 vykazuje některé znaky plagiátu. Předpokládá se, že toto zjištění povede ke zneplatnění Husova univerzitního titulu, odvolání Husovy cesty do Kostnice a v důsledku i ke zrušení Husova upálení. Zároveň by se od 1. ledna 2020 měly do českého jazyka vrátit oficiálně sprzeszky.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.