neděle 9. prosince 2018

Nedělní miniglosy č.472

V posledním týdnu jsme si vyzkoušeli jak přiměřené prosincové mrazíky, tak skoro jarně teplé větrné dny. Vánoce jsou opět o týden blíž, vánoční konzumní marketing jede naplno a v redakci Nedělních miniglos si užíváme radosti ho s pochopením pozorovat a přitom mu snad nijak zvlášť nepodléhat. I proto by i toto letos předposlední řádné číslo Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", mělo být úplně standardní a - pokud ovšem máte zapnutý AdBlock - i celkem nevánoční. Příští číslo bude pro tento kalendářní rok číslem posledním, protože NMg ani těsně před Vánoci ani před silvestrem a Novým rokem nevyjdou a uvolní zde na blogu prostor jiným vhodným tématům; redakce si bude užívat vánoční a novoroční prázdniny a pěkně symetrické číslo 474 vyjde až v neděli 6. ledna. E-mailová schránka redakce (pvapenik@centrum.cz) bude nicméně i přes prázdniny v provozu, takže kdo ze čtenářů nám bude chtít v afektu říct pěkně od plic něco milého, dozvíme se to ještě letos a nejspíš stihneme i v podobném duchu odpovědět :-).
 
Od minulého vydání NMg jsem na blogu stihl publikovat dva články: Prvním bylo celkem podrobné (a s běžným doporučovaným blogovým formátem tedy nepříliš kompatibilní :-)) zamyšlení nad pozoruhodným, skoro půlstoletí starým filmem Případ pro začínajícího kata (1969, rež. Pavel Juráček), který mám rád a kdysi jsem ho zařadil mezi svých TOP20 filmů v článku Které české filmy považuji za nejlepší. Druhým byl fotočlánek o mrazivém fotovýletu za krásným zimním světlem, ve kterém jsem vám představil tucet různorodých komentovaných fotografií pořízených v poctivě vychlazeném prosincovém dni na břehu Berounky.

Z archivu dnes povytahuji starou, ale myslím, že ani po létech o nic méně platnou athénskou reportáž O hvízdání u chrámu boha Dia a na Akropoli a článek s názvem O kýblování, který v době své premiéry v roce 2009 nevzbudil mezi tehdejšími několika čtenáři mého blogu pražádnou odezvu, nicméně i po létech mne samotného jako autora docela potěšil a místy i rozesmál, takže ho nejspíš zpětně přesunu do až později vytvořené rubriky o zajímavých zákoutích češtiny Jazykové hrádky.

V dnešním 472. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg se např. podíváme, jak se hnutí francouzských "žlutých vest" nenápadně rozšířilo až na jih Moravy, prozkoumáme konspirační teorii, že herec Jiří Krampol je v Berlíně podobným fantómem jako medvěd na Valašsku, a zamyslíme se nad tím, jaké nepěkné následky by pro český stát mohlo mít, kdyby v Bezpečnostní informační službě nepracovali čučkaři.

Přeji všem čtenářům krásnou druhou adventní neděli a úspěšný a s radostí prožitý příští týden.


Brněnská policie s použitím slzného plynu a vodních děl preventivně zakročila proti možnému rozšíření protestního hnutí "žlutých vest" z násilím zmítaného centra Paříže do ulic jinak poklidné moravské metropole. Při následném výslechu se ovšem ukázalo, že ve skutečnosti nejde o vesty žluté ale oranžové, a že je nenosí demonstranti proti ožebračování české střední třídy, ale informátoři Českých drah, kteří pomáhali s orientací cestujícím kvůli začínající velké výluce na brněnském hlavním nádraží. "Když zadržení trochu oschli a přestali plakat, nedorozumění jsme si vysvětlili," potvrdil mluvčí brněnské policie. "Policisté se zadrženým omluvili a na oplátku za zabavené zplihlé informační brožurky, které policisté v dalších dnech využijí při vlastní přepravě brněnskou integrovanou dopravou, jim věnovali upomínkové polystyrénové pendreky."
----------------------
Česká vláda zvažuje obnovení originální prvorepublikové myšlenky postavit před vstupem na Pražský hrad velkolepý pomník Přemysla Oráče. Jak Nedělním miniglosám potvrdily dobře informované zdroje z Úřadu vlády, při minulém jednání vlády zazněly praktické námitky, že jméno legendárního zakladatele první české vládnoucí dynastie Přemysla se především četným zahraničním turistům špatně vyslovuje. Aby tento nedostatek zbytečně neohrozil nadějný projekt, jak v očích domácí i zahraniční veřejnosti podpořit české zemědělské podniky, původní návrh pomníku bude zachován beze změny, jen se projekt podle muže, který pro české zemědělství udělal rozhodně víc než podnikatelsky nepříliš schopný a na řepku alergický český kníže, přejmenuje na pomník Andreje Oráče.
----------------------
Členové polské horské služby na poslední chvíli zachránili sedm lidí, kteří se pokusili zdolat vrchol Sněžky jen ve spodním prádle. Nešlo tentokrát překvapivě o aktivistky ukrajinského feministického hnutí Femen, které jsou svlékáním při svých akcích pověstné, ale o tzv. icemany, kteří se při svých akcích snaží odolávat extrémnímu chladu. O zachráněné turisty projevilo zájem několik českých mrazíren, které vzhledem k přetrvávajícímu nedostatku pracovních sil na českém trhu nutně shánějí schopné zaměstnance do odboru výstupní kontroly.
----------------------
Již déle než dva měsíce jsou v platnosti nové až půlmiliónové sankce za stáčení tachometrů. Krajské úřady sice ještě žádnou pokutu podle nových předpisů udělit nestihly, ale na novou legislativu již citlivě zareagovaly akciové trhy, na kterých došlo k poklesu cen akcií stáčíren minerálních vod, které si profesionálním stáčením tachometrů přivydělávaly a mají teď obavy, že draze pořízené stáčecí stroje nepoběží na plný výkon.
----------------------
Východoněmecká tajná policie Stasi vykrádala dlouhé roky poštovní balíky přicházející z tehdejšího západního Německa a zboží pak nelegálně rozprodávala na prominentním sídlišti Wandlitz. Potomci režiséra Jaroslava Balíka se teď obávají, jestli nebyl při této podloudné akci vykraden i tento známý filmový tvůrce, protože poblíž Wandlitzu prý byl spatřen muž podobný herci Jiřímu Krampolovi v obleku z Balíkova filmu Atomová katedrála. "Máme několik vyšetřovacích verzí a vykradení Jaroslava Balíka tajnou službou NDR je jednou z nich," potvrdil Nedělním miniglosám mluvčí berlínské policie. "Zatím to ale vypadá, že nejde o skutečného Jiřího Krampola, jednak proto, že tak velký balík, aby se do něj vešla Atomová katedrála, by šlo i ve specifických východoněmeckých poměrech jen těžko utajit, jednak si u podezřelého Krampolova dvojníka nikdo z očitých svědků nevšiml českého státního vyznamenání."
----------------------
Prezident Miloš Zeman uvedl v rozhovoru pro TV Barrandov, že výroční zpráva Bezpečnostní informační služby, která varovala před aktivitami ruských a čínských agentů na českém území, je jen "plácání" a čeští zpravodajci jsou podle něj "čučkaři", kteří zatím žádného takového agenta nezadrželi. Někteří kriticky naladění politologové upozorňují, že by prezident vzhledem k některým svým vlastním politickým aktivitám i četným aktivitám úzkého okruhu svých hradních spolupracovníků neměl zpravodajce tolik podněcovat k činnosti, protože by se pak mohlo stát, že místo pro spřízněnou TV Barrandov bude dělat nějakou dobu rozhovory pro TV Pankrác.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.