neděle 2. prosince 2018

Nedělní miniglosy č.471

Nezdá se vám tento rok nějaký podivný? Léto, léto, pořád léto a najednou zčistajasna Vánoce! Začíná advent, doba radostného očekávání. Ti, kdo očekávají příchod spasitele, si ještě musí čtyři týdny počkat, ti však, kdo jsou skromnější a očekávají zatím jen vydání Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", si poprvé přijdou na své už dnes a pak ještě dvakrát.

Od minulého vydání jsem na blogu publikoval další kapitolu z jedné ze svých připravovaných knížek, text O penězích na výherní vkladní knížce o tom, jak mi moji prarodiče jako dítěti spořili "na knížku" a jak jsem nakonec naspořené prostředky úspěšně roztočil. A ve fotočlánku Tři listopadová rána v ornamentech dobřichovických pavučin se můžete podívat, jak rozmanité mohou být pavučiny během tří listopadových zamlžených rán, když teplota nakonec po určitém upejpavém váhání klesne pod bod mrazu.
 
Z archivu dnes k začátku adventního období povytáhnu básničku z roku 2013 Adventní noční imprese, která snad i k letošnímu předvánočnímu času dobře pasuje. A i když jsem při prvním opětovném přečtení po mnoha letech našel na malé črtě O vítězné ochutnávce spoustu námětů k opravám a předělávkám, od čeho by to byl archiv, kdyby se každý kousek z něj před vytažením na světlo musel náročně rekonstruovat, že? :-).

V dnešním 471. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg se např. podíváme, jak Francouzi opět slavně zvítězili v bitvě u Slavkova - dokonce i bez své dočasně distancované korsické hvězdy Napoleona Bonaparta, zjistíme, proč místo velké čínské pandy bude mít pražská zoologická zahrada i nadále jen malého českého krtečka, a odhalíme, že hlavními podezřelými z povalení pařížského Vítězného oblouku, jsou čeští přistěhovalci.

Přeji všem čtenářům krásnou první adventní neděli a úspěšný a s radostí prožitý příští týden.


I letos se v prostoru mezi vesnicemi Telnice a Tvarožná uskutečnila rekonstrukce slavné "bitvy tří císařů" u Slavkova. Na vítězství francouzských vojsk nic nezměnilo ani to, že do Slavkova tentokrát nemohl dorazit distancovaný francouzský císař Napoleon, který během předchozích rekonstrukcí nasbíral osm žlutých karet, což podle pravidel znamená automaticky stop na další dvě bitvy. "Naopak, chtěli jsme našemu vojevůdci udělat na dálku radost, tak jsme se do nepřátel konečně zase jednou pořádně pustili," vysvětloval letošní nečekané krveprolití jeden z účastníků ve francouzské císařské uniformě ozdobené - v dnešní Paříži moderní - žlutou reflexní vestou. "Historici sice namítali, že původní vojska na začátku 19. století nemohla na rozdíl od nás házet na soupeře Molotovovy koktejly a podpalovat jim vedle bojiště zaparkované automobily, ale ty jejich představy jen šustí starým papírem a vůbec neberou v potaz francouzské bojové tradice."
----------------------
Podle společného prohlášení pražské zoologické zahrady a Ministerstva obrany nebude bohužel možné pokračovat v nadějném zoologickém projektu, který česká strana chystala ve spolupráci s čínskými kolegy, ani v dalším vyzbrojování armádních jednotek moderními bojovými vozidly, protože dlouho očekávané čínské pandy se těsně před chystaným transportem do Prahy spustily s Pandury.
----------------------
Nedělní miniglosy se zeptaly Andreje Babiše, proč na žádnou výtku neodpovídá věcně, ale vždy jen pouhým nařčením ze lži. Premiér nás ale obratem automaticky generovanou e-mailovou zprávou ubezpečil, že je to lež.
----------------------
Technická expertíza potvrdila, že smíchovský železniční most, který je chráněnou technickou památkou, je vzhledem k velkému stupni koroze kovové konstrukce prakticky neopravitelný a bude třeba ho celý zbourat a nově postavit. Most by měl být vystavěn v roce 2021, do té doby po něm budou z bezpečnostních důvodů zdarma jezdit jen prázdné vlaky a případní cestující budou platit speciální mýto, ze kterého se bude výstavba mostu financovat. Zástupce investora nicméně vstřícně nabídl slevu na mýtném pro všechny, kteří se budou přes narušený most přepravovat s prázdnými kapsami či s prázdným žaludkem, protože v jejich případě by nemělo zatížení konstrukce přesahovat limitní hodnoty. Naopak, nemalý příplatek k základní ceně mýtného by měli platit všichni lidé, kteří si dělají z budoucnosti dopravy a mostů v hlavním městě těžkou hlavu.
----------------------
Textilní tiskařská technika modrotisk byla na základě společné žádosti Česka, Slovenska, Maďarska, Německa a Rakouska zařazena na seznam nehmotného dědictví UNESCO. O investice do dlouho přehlížené oblasti na rozhraní průmyslu a a umění má po tomto úspěchu zájem hned několik významných světových tiskových magnátů, kteří by rádi povýšili na magnáty modrotiskové.
----------------------
Speciální zpravodaj Nedělních miniglos v Paříži kabelogramoval do redakce, že favorizovaný pařížský Vítězný oblouk byl překvapivě poražen francouzskými demonstranty, takže se poprvé nekvalifikoval na mistrovství světa vítězných oblouků, které se letos bude konat v Moskvě při příležitosti položení základního kamene tzv. Krymského oblouku. Z poražení jinak zatím vždy vítězného památníku byli obviněni potomci pražského bohéma Franty Sauera, kteří do Paříže emigrovali v roce 1968 a jejich DNA od té doby čekalo na vhodnou příležitost, jak se projevit, protože původní cíl ke strhnutí - pyramida v Louvru - se ukázala být překvapivě stabilní.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.