pátek 14. prosince 2018

Ukázka připravovaného nového fotowebu

Dnešní článek není fotočlánkem v pravém smyslu slova: Sám totiž neobsahuje žádné fotky, ale budete-li chtít, můžete jich díky němu vidět spoustu, stačí se podívat na přiložený odkaz. Ale o prohlížení fotek tentokrát tolik nejde, ostatně štamgasti mezi vámi jich už většinu znají - z mých fotografických výstav, z blogu, i z mých aktuálních webových stránek www.petrvapenik.cz.

Proč jsem se rozhodl, že je třeba pro budoucnost webové stránky udělat od základů nově? Své stávající stránky jsem kdysi postavil na platformě Webnode, kde jsem před pěti lety začal s jedinou obrazovkou k příležitosti své první fotografické výstavy. Stránky se postupně rozrostly na docela obsáhlý web, ale je pravda, že jsem poslední dobou stále častěji zjišťoval, že vlastními uživatelskými silami nedokážu na už docela zastaralém systému rozvíjet web tak, jak bych si přál, a narážím často na jeho technické i své uživatelské mantinely. Ano, bylo jistě možné udělat web na stejné platformě s využitím nové generace šablon, ale popravdě - to už je skoro stejná práce jako postavit úplně nový web jinde. Než se tedy znovu upíšu jedné platformě na několik let dopředu, stojí, myslím, za to rozhlédnout se i po dalších možnostech.
 
Začal jsem tedy hledat, co jednotlivé platformy umožňují a jak mi budou jako prostému uživateli, který sám není žádným programátorem, vyhovovat pro pokud možno celkem intuitivní administraci. Po pár jednoduchých testech základních možností jsem začal víc zkoumat systém WIX, který nabízel v jednoduché podobě většinu toho, co jsem si představoval. No a tak jsem začal postupně na zelené louce tvořit paralelní a zatím jen velmi neoficiální fotografické webové stránky. Ještě nejsou zdaleka připraveny v takové podobě, v jaké si je cílově představuji, ale už obsahují většinu z toho, co chci na svém webu mít:

- Přehlednost a jednoduchý pohyb po webu
- Celkově "šmrncovnější" vzhled, zejména u stránek s přehledem fotek
- Možnost jednoduché navigace mezi stránkami prostřednictvím tlačítek
- Přizpůsobení stránek pro obrazovky počítače i displeje mobilů
- Jednodušší strukturu stránek a práci s menu
- Potenciální jednoduché rozšíření o prodejní funkce webu a blog

Postupně jsem dal dohromady zkušební verzi, na které si jednotlivé funkčnosti testuji a na které se učím web spravovat. A tuto verzi Vám teď chci představit, abyste každý za sebe - budete-li chtít - mohli říct, jak na vás jako na návštěvníky takový web působí, co se vám na něm nelíbí a jak byste to změnili, a jaké funkce byste případně ještě přivítali. Slibuji, že nad každým vaším podnětem se zamyslím, což samozřejmě neznamená, že ho do finální verze automaticky zahrnu, ale určitě ho poctivě zvážím a dám do souvislostí s tím, co od webu sám očekávám.

První testovací verzi nových webových stránek najdete zde:

Zatím připravuji stránky prioritně v češtině, anglická verze vzniká paralelně, zatím jen u těch částí, u nichž je dost velká pravděpodobnost, že už se nebudou zásadně měnit. Doplňovat budu postupně i fotky, zatím je na testovacím webu jen užší výběr jako ukázka každého fotografického cyklu. Budu se ale snažit, aby obrázků nebylo zbytečně moc a pro návštěníky nebylo listování fotkami unavující.

Jakmile bude připravená finální verze, chci přepnout svou existující doménu www.petrvapenik.cz (com., eu.) na nové stránky a po nějaké době, kdy pro jistotu poběží obě verze webů paralelně, provoz starých stránek ukončím. Dokončení celé té legrace očekávám někdy na jaře příštího roku.

Své postřehy mi můžete psát do komentářů, do e-mailu pvapenik@centrum.cz a ti z vás, kteří sami rádi zkoušejí nové věci, třeba už v testovacím režimu přímo do kontaktního formuláře nového webu, schválně, jestli už bude správně fungovat :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.