středa 26. prosince 2018

Vánoční malostranská procházka

V těsně předvánočním článku Procházka po Malé Straně a Voňavá vánoční tanka jsem ukázal jako ochutnávku šest fotek z večera 22. prosince, který už tradičně jako připomínku svých "volitelných narozenin" trávím procházkou s foťákem a se stativem po Malé Straně. V článku jsem slíbil, že se po Vánocích k této procházce vrátíme, protože během ní vzniklo víc fotek, které, myslím, stojí za to tady ukázat. Zvu vás tedy dnes na noční výlet po několika zajímavých malostranských místech, ke kterým mám z různých důvodů vztah.
 
 
 Chrám Panny Marie pod řetězem je už velmi dlouho jednou z mých "srdcovek"; právě v něm se např. odehrával děj mého dávného vzpomínkového článku O koncertu pod řetězem. Jak už jsem ukázal v minulém článku, těsně před Vánoci se tu prodával (a popíjel) horký punč, na který tu byla i improvizovaná světelná reklama. No řekněte, takováhle zajímavá kompozice (natožpak punč samotný) nemůže fotografa nechat chladným ani ve studeném prosincovém večeru.



Já vím, nakukovat do oken se nemá, ale když jde o budovu ministerstva kultury, Nostický palác ze 17. století, snad by to nemusel být až takový prohřešek.



Z malého mostku přes Čertovku se většinou fotí v opačném směru - zdejší mlýnské kolo je samozřejmě fotogenické, ale záběr proti proudu Čertovky taky nevypadá zle. Vlevo je vidět část Hummelova domu, kde kdysi bydlel výtvarník Jiří Trnka.



Na jinak potemnělé zdi paláce Metychů z Čečova, která se vypíná nad tokem Čertovky, svítila jedna vánoční hvězda.



A to už jsme na nábřeží u Vltavy kousek od Karlova mostu. Focení v dešti má výhodu v tom, že mokrá dlažba poskytuje někdy zajímavé odrazy a odlesky.



Nároží Domu U obrázku Panny Marie těsně vedle Karlova mostu. Socha na mostě je pěkně osvětlená, jedno okno v domě svítí a nějakou dobu jsem čekal, až do záběru taky někdo vstoupí, aby fotka měla i nějaký živý prvek.



Dva záběry z proslulého balkónku Domu U obrázku Panny Marie už jsem přiložil k minulému článku, tentokrát dodávám ještě třetí. Fotka zahrnuje dvě ze tří lampiček a použil jsem vysoké clonové číslo, aby jakžtakž ostré byly lampičky i klasické pozadí s Pražským hradem.



Zmíněný balkónek ještě jednou, tentokrát směrem od Karlova mostu. Dozvěděl jsem se, že tři lampičky mají už i svá jména. Levá je Jiřinka (podle paní Jiřiny Šuhajové, která se o balkónek několik desetiletí starala), napravo je Evička (podle dvou členek rodiny, která se o balkónek stará teď) a uprostřed (jediná s elektrickým světlem) je Petruška, neboť do ní podle pověsti v podobě světla vstoupila duše dívky Petrušky, která bydlela na zdejší půdě.



Fotíte-li v rušné Mostecké ulici, která vede od Karlova mostu na Malostranské náměstí, máte dvě možnosti: Buď zachytíte mimo jiné spoustu lidí, světel a reklam dole u chodníku nebo prostě zamíříte svůj objektiv o něco výš. Pouliční lampy se tak dostávají do "parteru fotografie", ale můžete si užít zajímavé kombinace osvětlených míst, třeba - jako tady - věže svatého Mikuláše, jedno osamělé okno a dvě lampy.



Při své vánoční procházce prostě nemůžu vynechat svou oblíbenou uličku U zlaté studny. Všimli jste si? Dlažba už po dešti oschla, tak to už není úplně takové, jaké to mohlo být :-).



Cestou se taky zastavuji u Pražského Jezulátka (Chrám Panny Marie Vítězné a svatého Antonína Paduánského v Karmelitské ulici). I tady mám spolu se spoustou návštěvníků z celého světa vždycky za co poděkovat.



Thunovské ulici by taky prospěla mokrá dlažba a pár chodců, ale déšť už se nedostavil a na chodce se mi v chladu, přiznávám, nechtělo čekat, protože mě čekalo ještě větrné focení u řeky.



Můj oblíbený balkónek ještě jednou při cestě k závěrečné fotografické "štaci" u Vltavy, tentokrát z boku vykukuje i vánoční výzdoba přilehlého náměstíčka.



Dlouhou vycházku jsem uzavřel u řeky maličko panoramatičtějším pohledem na osvětlený Karlův most. Hvězdičky, do kterých se převtělila světla bílých plynových lamp, mě usvědčují z vysokého použitého clonového čísla.



Děkuji za doprovod při výletu a přeji vám všem krásný závěr Vánoc i období povánoční.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.