sobota 29. prosince 2018

Přání do roku 2019

Jako každý rok jsem i letos v období kolem Vánoc rozeslal malé přání do nového roku na mně známé e-mailové adresy asi čtyř stovek svých přátel a známých včetně řady návštěvníků tohoto blogu, takže dost z vás bude podobu letošního péefka už znát. Stejně jako v předchozích osmi letech jsem vybral jednu - podle mého názoru zdařilou - fotku z končícího roku; tentokrát je to fotka s názvem Americká noc na Berounce, kterou jsem pořídil na konci října během velmi příjemného slunečného odpoledne. Zrovna tou dobou končila na zámku v Dobřichovicích moje zatím největší fotografická výstava a já nemohl tušit, že 22 z původně vystavených fotek přivítá nový rok pořád ještě na zdech zámecké chodby, kterou nejspíš budou zdobit až do časného jara. Právě nová fotka měla být startem do dalšího období a možná i předzvěstí nějaké další výstavy v novém roce.
 
Po rozeslání mi několik lidí řeklo, že se jim letošní péefko zdá moc temné a pesimistické, a dostal jsem
i otázku, proč jsem proboha obrázek tak pěkné české řeky, jakou je Berounka, nazval právě AMERICKÁ noc! Sice už jsem to jednou popisoval v článku Americká noc na Berounce, ale napíšu vysvětlení pro jistotu ještě jednou: "Americká noc" je název speciální filmařské techniky, která umožňuje točit noční exteriérové scény za denního světla. I tato fotka vypadá, jako by byla pořízena v noci, přestože vznikla v odpoledním slunci, tak se domnívám, že vybraný název fotce docela sluší. A pokud jde o zmíněnou temnost a pesimismus: Co už může být optimističtějšího, říkám si, než když to, co na první pohled vypadá jako tma, ve skutečnosti vůbec tma není? :-)

Jak už taky asi víte, obrázek na péefku je hlavou vzhůru, protože ve skutečnosti šlo o odraz na hladině řeky. Tak až vám někdo bude chtít - v médiích, na blogu nebo v reálném životě - vnutit svou vizi převrácené skutečnosti, jen se usmějte a řekněte mu: Na nás si holenku nepřijdeš, my jsme od Čerfa dobře trénovaní! :-)


Přeji všem čtenářům a návštěvníkům mého blogu, aby se v novém roce nenechali otrávit každou tmou, kterou někde uvidí. Jednak nikdy nevíte, jestli na vás náhodou někdo jen nenarafičil "americkou noc" jako teď já, jednak každá noc - i ta nejdelší, nejtemnější a nejděsivější - jednou skončí rozbřeskem a novým světlem. Přeji vám tedy, aby vám v novém roce dobře sloužilo zdraví, abyste kolem sebe měli vždycky dostatek zdrojů příjemného světla, na které si žádná tma ani noční můra (snad jedině s čestnou výjimkou Freddyho jako "noční můry z "Blog street" :-)) nepřijde.

Ať se vám dobře daří, ať si v novém roce plníte své různorodé sny a svá přání a věřím, že i v roce 2019 se budeme dál setkávat na těchto blogových stránkách a - kdoví - třeba i v reálném světě, jako se to v případech některých z vás povedlo v roce, který právě pomalu končí.

Přeji všem radostný, usměvavý a úspěšný rok 2019!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.