neděle 16. prosince 2018

Nedělní miniglosy č.473

Vánoce už už vykukují zpoza dvojité zatáčky posledních dvou adventních nedělí a - jak už jsem avizoval - dnešní stříbrná neděle přináší letos poslední 473. vydání Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Následují totiž dvoutýdenní vánoční a novoroční redakční prázdniny, a příští číslo tak vyjde až v neděli 6. ledna, který už ponese plnohodnotnou visačku s číslem 2019. E-mailová schránka redakce (pvapenik@centrum.cz) bude nicméně i přes prázdniny v provozu, takže není třeba čekat na nový rok, abyste nám řekli pěkně od plic, co všechno milého si o nás a o našem nedělníku myslíte :-).
 
Od minulého vydání NMg jsem na blogu publikoval malou adventní rýmovačku Advent emeritního alchymisty, která měla rýmy a vtipem kompenzovat mé rozčilení nad určitými přetrvávajícími technickými problémy na blogu, a poprvé jsem se veřejně přiznal k tomu, že připravuji úplně nové webové fotostránky, takže se učím zacházet s jiným systémem, než na kterém byl postavený můj pět let existující web. No a myslím, že za opětovné připomenutí stojí i tucet komentovaných zimních fotografií O mrazivém fotovýletu za krásným zimním světlem, jednak proto, že jsou, řekl bych neskromně, celkem dobré, a jednak proto, že celé dva dny v nich kvůli kolapsu serverů žádné fotky nebyly, což je u fotočlánků natolik podstatná závada, jako když - příznivci filmu Marečku, podejte mi pero, vědí - neseje secí stroj.

Z archivu dnes ještě jednou povytahuji athénskou reportáž O hvízdání u chrámu boha Dia a na Akropoli a článek s názvem O kýblování, který v době své premiéry v roce 2009 (a stejně tak i před týdnem :-)) nevzbudil mezi tehdejšími několika čtenáři mého blogu pražádnou odezvu, nicméně i po létech mne samotného jako autora docela potěšil a místy i rozesmál. No a protože jsme těsně před Vánoci, dovolím si do třetice připomenout text, který není žádnou prací pro nadšené archeology, protože jde o loňský štědrovečerní "kousek v řeči mírně vázané" s názvem Vánoční sen z prosvítající látky.

V dnešním 473. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg se např. podíváme, jak je nejen v politice důležité umět naskočit do toho správně rozjetého bobu, zkusíme předpovědět, na které další instance se ve svém sporu o spolupráci s StB obrátí český premiér, a po mnoha letech konečně doceníme, jak čeští komunisté kdysi předběhli dobu svým přísným zájmem o ekologii.

Přeji jménem celé redakce Nedělních miniglos všem čtenářům krásnou třetí i čtvrtou adventní neděli, požehnané vánoční svátky, úspěšný a s radostí prožitý závěr roku a co nejlepší start do roku nového.


V Brně objevili policisté díky kamerovému systému mladíka, který se choval zmateně na jedné z rušných křižovatek a po zadržení stále opakoval, že rozhodně není v Brně, ale ve skutečnosti je v Praze - Braníku, což - jak se ukázalo - souviselo s tím, že mladík večer popíjel značné množství piva Braník. Policistům se docela ulevilo, že mladík před zadržením konzumoval právě české pivo, což se na jeho tajuplných prostorových přesunech neprojevilo zdaleka tolik, jako kdyby pil mexickou tequillu nebo dokonce ochutnal čokoládovou tyčinku Mars.
----------------------
Dva čeští bobisté z posádky soutěžního čtyřbobu nedojeli do cíle závodu světového poháru v německém Winterbergu, protože jim podle jejich vlastních slov "ujel bob". V rozhovoru pro Nedělní miniglosy však známý herec Bohumil Klepl rezolutně popřel, že by v poslední době v Německu vůbec byl, natožpak aby tam někomu ujížděl.
----------------------
Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku odmítl žalobu českého premiéra Andreje Babiše na Slovensko ve sporu o jeho evidenci ve svazcích komunistické Státní bezpečnosti. Babiš teď chystá se svými advokáty proti tomuto rozhodnutí dovolání přímo k Bohu Otci a již předem dal všem médiím na srozuměnou, že když ani toto dovolání nepřinese kýžený výsledek, požene to vejš.
----------------------
Očekává se, že v České republice začnou v blízkém budoucnu platit přísná pravidla nakládání s plasty. Z aktuálního průměru 300 plastových tašek ročně na jednoho občana ČR by mělo být maximálně 40, v podnicích rychlého občerstvení se budou plastová brčka nahrazovat kovovými a komunisti se kvůli potenciálním nepříznivým ekologickým dopadům jako obyčejně snaží co nejvíc omezit i veřejné vystupování legendární skupiny The Plastic People of the Universe.
----------------------
Aktualizovanou verzi Werichovy a Voskovcovy legendární divadelní hry nastudovala Pařížská Comedie- Française pod názvem Yellow Vest Pocket Revue.
----------------------
Účastníci mezinárodní konference o klimatu v polských Katovicích se při obtížném formulování závěrečného společného komuniké pořádně zapotili, což bere většina z nich jako další přímý důkaz globálního oteplování.
----------------------
Správa železniční dopravní cesty zavede od roku 2020 tzv. "ošlapné", tedy povinnost osobních dopravců zaplatit za zastavení v dané železniční stanici. Možnost využití podobného poplatku teď jako velmi dobrý a inspirativní nápad zvažují i některé severočeské obce podél mezinárodní silnice E55.
----------------------
Vídeňští aktivisté požadují oficiální přejmenování názvu vinné odrůdy známé jako Zweigeltrebe nebo Zweigelt na Blauer Montag. Důvodem má být spojení Friedricha Zweigelta, který odrůdu vyšlechtil, s nacismem a NSDAP, což je podle aktivistů zcela nepřijatelné. Stejná skupina aktivistů teď začala zkoumat staré hříchy Franků, aby bylo zřejmé, zda je možné nadále používat alespoň tradiční název Frankovka. "Zatím to s Frankovkou nevypadá moc dobře; Frankové byli dost krvelační a především byli zcela neoprávněně zaujatí vůči Arabům," řekl Nedělním miniglosám mluvčí aktivistů. "Z historických důvodů to však vypadá, že se nám nepodaří zabránit nechutným machistům mezi vinaři, aby byla Frankovka na trhu prezentovaná alespoň jako víno vhodné pro Karly velkého tělesného vzrůstu a zejména pak pro Pipiny."


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.