neděle 30. června 2024

Nedělní miniglosy č.736

 

Po mimořádné přestávce, kterou jsem raději vyhlásil v minulém v některých ohledech doslova strašidelném týdnu, se o tomto víkendu opět pokusím připravit nové, už 736. číslo Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", a už déle než 15 let skoro každou neděli shrnuje, co se taky odehrálo v politice a společnosti v uplynulých dnech. Vůbec si netroufám odhadnout, jak to dnes dopadne, ale aspoň to zkusím; když už to případně nebude vtipné, třeba dnešní příspěvky budou mít aspoň nějakou základní informační hodnotu.
 
Od vydání minulého čísla NMg jsem zveřejnil čtyři nové články: O tom, do jakých neobyčejných dálav se zatoulal jeden z mých předků Wápenjků, jsem psal v článku Brazilské odlesky. Fotoreportáž z koncertu na 86 let věku neuvěřitelně vitálního jazzového trumpetisty Laca Décziho měla celkem popisný název Laco Déczi opět v Dobřichovicích.  Pak jsem přidal pár nových fotek do mého asi nejdéle fungujícího fotografického cyklu v podobě článku Kouzelná zahrada - červen 2024 a netradiční čtrnáctidenní blok bez NMg jsem završil textem Kamínek splněných přání, pojednávajícím o zcela nenápadném černém kamínku z úpatí hory Fudžisan, který před 10 lety prokázal doslova zázračné schopnosti vyplnit mi má velká přání, což bych rád, aby se teď po létech zopakovalo, protože jedno takové čerstvé opravdu velké přání zrovna mám. Z předešlého období ještě přidám malou fotoreportáž V příbytku svaté Agnes ze společné návštěvy Anežského kláštera v Praze. 
 
Z archivu dnes podruhé povytáhnu básničku Svítání, uveřejněnou na blogu v z roku 2011, a připomenu i 9 let starou povídku Nuda v Praze o tom, že před více než tisíciletím stačilo málo a všechno dnes v naší zemi mohlo být jinak.

Už jen necelé 3 týdny zbývají do zahájení mé letní samostatné fotografické výstavy s názvem POVZNÁŠENÍ v chotěšovském klášteře na Plzeňsku (díky nedávné blogové fotoreportáži se můžete dokonce podívat Jak to vypadá v místě mé letní výstavy), na kterou samozřejmě srdečně zvu i všechny zdejší návštěvnice a návštěvníky. Základní informace se začínají postupně koncentrovat na speciální stránce Informace Chotěšov, kterou budu dál průběžně upravovat. Například už můžu říct, že příští týden bych měl zkompletovat třicítku fotoobrazů, které do Chotěšova o víkendu před vernisáží převezu, abych z nich mohl až na místě vybrat šestadvacítku šťastlivců, kteří si své místo ve "fotoreprezentaci" pro výstavu udrží. Ale pro začátek je asi nejdůležitější informací k výstavě fakt, že vernisáž se uskuteční v pátek 19. července od 17:00 a rád bych, aby součástí vernisáže byla i komentovaná prohlídka.
 
Mimochodem, v pátek začala v dalekém čínském Čchung-čchingu mezinárodní výstava Abstraction in Photography, do které se kvalifikovalo celkem 24 fotografů z celého světa, mě v to počítaje. Teď se snažím po večerech poznávat webové prezentace svých nových "kolegů" - abstrakťáků a abstrakťaček a něco jsou opravdu moc zajímavé věci, tak třeba některé z nich taky časem představím. Každopádně přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos - pokud to tedy aspoň trochu půjde - co nekrásnější dny počínajících prázdnin a ať se vám v příštích dnech daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.

  
 
 
Zásadní politické dopady nejspíš bude mít skutečnost, že město Liberec oficiálně převezme od Českých drah lanovku na Ještěd. Provozovatelé lanovky se totiž už vyjádřili, že by se jim v praxi víc než současný primátor Zámečník hodil primátor Elektrikář.
--------------------
Eva z českého kalendáře oznámila prostřednictvím českých bulvárních médií, že se rozchází s Adamem. Adam podle jejích slov není na úrovni doby, upřednostňuje sám sebe, což je dobře vidět na tom, že se vždycky nechává psát jako první. Místo po Evině boku by ale podle našich společenských zpravodajů nemělo zůstat prázdné dlouho a proslýchá se, že Adama s Evou v kalendáři vystřídá mezi obyvateli stále populární Eva a Vašek.
--------------------
Na označování vojenské techniky názvy ze zvířecí říše, které na nepřítele působí zásadní odstrašující silou, prý konečně přistoupila i česká armáda. Po velmi osvědčených příkladech německých tanků Tiger, Panther a Leopard tak česká armáda začne dodávat vlastní jednomístný tančík Hraboš, do země zapuštěné raketomety Krteček a mimořádně účinné protitankové střely Bělozubka
----------------------
Nejmenovaná panda velká z hlavní čínské záchranné stanice požaduje vyplacení podílů z celosvětového nadužívání slova pandemie za covidové roky 2020 až 2022.
----------------------
Česká vláda zadala výzkumným agenturám velký průzkum dopadů zavedení neodtrhnutelných plastových víček na PE lahvích v České republice. Podle předběžných výsledků asi 85 % zákazníků neodtrhnutelné víčko vztekle odtrhne a jen zbylých 15 %  ho odřízne příručním nožíkem.
----------------------
Bezpečnostní experti vedou po katastrofální první velké televizní debatě spory, zda nominace Joe Bidena a Donalda Trumpa na hlavní americké prezidentské kandidáty je úspěchem ruských tajných služeb, Mossadu či snad aktivit hnutí Hamás. 
---------------------- 
Papež František nařídil jako podporovatel obnovitelných zdrojů výstavbu solární farmy k pokrytí energetických potřeb státu Vatikán. Zároveň dal neoficiální podnět k doplnění úvodních vět knihy Genesis o nenápadné ale potenciálně strategicky významné sousloví "Budiž jádro!"

 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

25 komentářů:

  1. Tak to ani náhodou! Já nechci svátek na Štědrý den! Mě vyhovuje ten zářijový. Eva ať si najde někoho jiného! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wendy, klid, prostě se osvobodíš od Vaška a ponecháš si původní svátek jen pro sebe.

      Vymazat
    2. Jen jestli to Evik ve finále nekomplikuje trochu moc. Jakože to s Adamem doma neklape, tak půjde a rozbije Václava s Václavou?
      ...unglaublich... jak se řekne hezky česky...

      Vymazat
    3. Václav s Václavou vypadají spíš jako bratr a sestra.

      Vymazat
    4. To zaroven zcela meni situaci v zavedenych koledach. Stane se z Bile orchideje novy vanocni hit?

      Vymazat
    5. Já teda nevim jak kde, ale nemívaj sourozenci společný spíš příjmení...? :-O

      Vymazat
    6. Tak já tedy nevím, ale mám dojem že já si nevzala bratra Václava. Teď abych měla strach jestli nežijeme v incestu! :D

      Vymazat
  2. Lezarts
    Bude asi další pokračování Krtečka, “ Jak Krteček k raketometu přišel”.
    Neoddělitelná víčka, další rébus jak se nepocmrndat tekutinou z plastové láhve:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takovou animovanou pohádku budeme přidávat jako bonus ke zbrojním zásilkám.

      Vymazat
  3. Pro dosud neodtajněné zbraňové systémy si AČR už před časem zarezervovala jména Bobr a Kačena.
    Bohužel ani kontakty uvnitř armády samotné neukojily mou zvědavost. Nicméně o účincích obou zbraní se všichni zasvěcení vyjadřují s hlubokým respektem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bobr je rezervovaný v sekci biologických zbraní pro bojové brambory.

      Vymazat
  4. Debata Joe Bidena a Donalda Trumpa, coby kandidátů na POTUSe se mi jeví být úspěchem v první řadě tedy výrobců kloubní výživy.
    ...kéž by někdo brzy taky vymyslel preparát, který by takhle dlouho v podobné konvici udržel i hlavu...

    OdpovědětVymazat
  5. Ian Dury Adam se rozhodl vrátit se ke své první ženě Lilith a Evě zbyly oči pro pláč...Strašlivá zubatá zbraň Hryzec se v bojích stále osvědčuje...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdá se, že akcie Lilith s instalací karlínské sochy vzrostly.

      Vymazat
  6. Ad #3) nelze zapomenout ani na akustickou pistoli “Vřešťan”.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A též sebevražedný dron “DRONTE” (též blboun nejapný)…

      Vymazat
    2. To je ovšem speciální vřešťan polabský. Endemit.

      Vymazat
  7. Eva ať nechytračí, nebo po ní Adam bude chtít,aby mu vyplatila poplatky za používání žebra. Za ta léta by to byla pěkná sumička :)
    A skutečně se Bílý dům nejmenuje Kreml?

    OdpovědětVymazat
  8. Ad #6) Nominace Trumpa a Bidena je výsledek tajné operace “Bug”, za níž stojí agent-senior Ed Kremlička, bývalý předseda Hnutí důchodců za životní jistoty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen aby po době amerického temna nepřišel na řadu taky nějaký ten potemník.

      Vymazat
  9. Považuji za vyloučené, že by takových nominací na amerického prezidenta byla schopna dosáhnout ruská tajná služba, Mosad nebo Hamás. Jediné rozumné vysvětlení je, že tyto firmy jednaly ruku v ruce.

    OdpovědětVymazat
  10. Mentálně se řadím mezi těch 85 % populace, ale fyzicky to tak jednoduché není. Nenajde se tam někde pár procent, které víčko naštve srovnatelně s odtrhávači, ale chybí jim dostatečná síla a razance na to, aby ho skutečně odtrhli? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to řeším tak, že prakticky nic v PET lahvích nekupuji. Šetřím sílu na trhání.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.