neděle 16. června 2024

Nedělní miniglosy č.735

 

Letí to až neuvěřitelně, protože dnešní 735. číslo Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", a už déle než 15 let skoro každou neděli shrnuje, co se taky odehrálo v politice a společnosti v uplynulých dnech, a usiluje o to, aby se některé věci aspoň v neděli nebraly tak vážně, jak vážné často ve skutečnosti jsou, je posledním jarním vydáním před letním slunovratem. Letošní jaro bylo opravdu přepestré a já věřím, že léto za ním v tomto směru nezaostane.
 
V uplynulém týdnu jsem zveřejnil dva nové texty: Prvním byl článek I na individualistu jednou dojde, ve kterém jsem ohlásil svou účast na jedné podzimní skupinové fotografické výstavě v centru Prahy. Druhým byla malá fotoreportáž V příbytku svaté Agnes ze společné návštěvy Anežského kláštera v Praze. Z předešlého období ještě jednou připomenu teprve druhý text z rubriky Divadlo, ve kterém jsem vás zavedl na představení Můj bratr mesiáš Divadla Kámen, a článek o chystané fotografické výstavě Abstraction in Photography v dalekém čínském Čchung-čchingu: Nakouknutí do Číny k řece Jang-c’-ťiang.
 
Z archivu dnes podruhé povytáhnu jeden dávný a snad celkem upřímný pokus o záznam toho, co mi kdysi letělo hlavou při tréninku na maratón: O nepřekonatelném rekordu, a přidám malou básničku Svítání z roku 2011.

Už jen 5 týdnů zbývá do zahájení mé letní samostatné fotografické výstavy s názvem POVZNÁŠENÍ v chotěšovském klášteře na Plzeňsku (díky nedávné blogové fotoreportáži se můžete dokonce podívat Jak to vypadá v místě mé letní výstavy), na kterou samozřejmě srdečně zvu i všechny zdejší návštěvnice a návštěvníky. Základní informace začínám schraňovat na speciální stránce Informace Chotěšov, kterou už jsem sice zpřístupnil, ale na které budu v příštích dnech a týdnech trochu pracovat, tak se nedivte, když se vám bude - zejména po večerech - maličko proměňovat pod rukama :-).
 
V příštím týdnu bychom se snad mohli společně vypravit na nějaký malý výlet. Co byste říkali třeba Brazílii? Ne, nebojte, neunikla vám žádná moje velká cesta; nepůjde o cestovatelskou fotereportáž, ale spíš o výpravu do historie. A zároveň - připouštím - i trochu do žhavé současnosti. Každopádně přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos co nekrásnější červnové dny a ať se vám v příštích dnech daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.

  
 
 
Podle zpravodaje Nedělních miniglos, který zároveň vede gastronomickou rubriku, se na vědeckém kongresu věnovaném tomu, jak lépe a bezpečněji využít větrnou energii, při obědě podávala čočková polévka a kovbojské fazole.
--------------------
Přihlášku do NATO s cílem získat pojistku proti přílišnému vlivu svých velkých a mocných sousedů podal Bhútán. Severoatlantický pakt zatím opatrně rozmýšlí další kroky, protože si není jistý, že jediná četa - byť dobře vyzbrojených - válečných jaků, kterou by bylo po vstupu Bhútánu možné začlenit do aliančních vysokohorských  armádních sil, stojí za komplikace ve vztahu NATO k Indii a Číně.
--------------------
Nový majitel televize Barrandov oznámil, že ruší prakticky všechny barrandovské pořady Jaromíra Soukupa, tj. asi 80 % veškeré barrandovské produkce. "Neznamená to ale, že by pan Soukup z naší obrazovky zcela zmizel," řekl nám nový tiskový mluvčí televize Barrandov. "Naopak, chystáme mu zcela nový formát s názvem "Bankrot Jaromíra Soukupa", který by měl mít - ač bude samozřejmě především zábavným komerčním pořadem - především edukativní a preventivní charakter."
----------------------
Předseda organizačního výboru pařížských olympijských her potvrdil, že plavecká část závodu triatlonistů se odehraje v řece Seině, přestože v ní byly naměřené mírně zvýšené hodnoty znečištění bakterií e-coli, což řada sportovců i sportovních činovníků z vyspělých zemí nese nelibě. Indický delegát Mezinárodního olympijského výboru prohlásil, že západní triatlonisté jsou příliš rozmazlení a potvrdil záměr Indického olympijského výboru ucházet se o pořádání další olympiády, přičemž plavecký triatlonový závod se v takovém případě uskuteční na středním toku řeky Gangy, konkrétně ve Varanásí.
---------------------- 
Česká pytlačka je vyšetřována kvůli zabití slovenského medvěda, jehož "společenskou hodnotu" slovenský soud ocenil podle zákona na 5000 EUR. Několik českých již pravomocně odsouzených vrahů se nyní na českém ministerstvu spravedlnosti domáhá analogického vyčíslení společenské hodnoty svých obětí a věří v rychlou obnovu řízení s tím, že vzhledem k výši způsobené škody podle nich nemohlo jít o trestný čin ale maximálně o přestupek.
----------------------
Na počest zahájení fotbalového mistrovství Evropy zazněla při slavnostním zahájení v Mnichově varhanní skladba pro čtyři ruce a - podle šikovnosti a skladnosti hráčů - šest až devět nohou.
----------------------
Astronomové v blízké budoucnosti očekávají explozi na dvojhvězdě T Coronae Borealis, která se nachází v souhvězdí Severní koruny. Televizní štáby již dnes obléhají hvězdárny, aby mohly tak vzácnou událost, jakou je výbuch novy, přenášet v přímém přenosu. Vedení nejmenované celoplošné soukromé české televize se ohradilo proti reklamnímu sloganu jiné nejmenované celoplošné soukromé české televize, který zní: "Sledovat novu je prima!"
----------------------
V Telči se uskutečnilo celostátní povinné setkání dobrovolných hasičů.

 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

12 komentářů:

  1. Dobrovolný hasič požár hasit může, profesionální musí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vida, to je vlastně pravda. Dobrovolný obhlédne situaci a rozhodne se :-).

      Vymazat
  2. Po rozluštění rozhlasových a televizních zpráv Země sifranty Galaktické federace se k semi blíží flotila galaktických lodi s namířenými antihmotovymo děly...

    OdpovědětVymazat
  3. Ad #1)a jako zákusek větrník. Z menu ale vypadla hrachová kaše, což kuchařům vzalo vítr z plachet.

    OdpovědětVymazat
  4. Na Bankrot Jaromira Soukupa by mohly plynule navazat dalsi strhujici dily jako Vazba Jaromira Soukupa nebo s Jardou na Mirove.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Daliborka by byla tak akorát. Jen aby z ní pak najednou nebyla Jaromírka :-).

      Vymazat
  5. Dnes velmi dobrá nadílka, nedokážu si vybrat :-D
    Hasiči na závěru jsou špičkoví!

    OdpovědětVymazat
  6. Ti hasiči jsou skutečně dokonalá perlička na konec. Tipuju, že na téhle větě nebylo třeba upravit ani čárku :-) Jo a ta první miniglosa... já uznávám, že se to nabízí, ale stejně jsem vyprskla smíchy. Kovbojské fazole prostě zabodovaly!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uznávám, první glosa je trochu přímočařejší, ale beru to jako zpestření :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.