neděle 3. března 2024

Nedělní miniglosy č.721

Po nějaké době jsem o tomto víkendu zase jednou vyjel daleko mimo Prahu, tentokrát na velmi zajímavou historicko-architekturní vyjížďku do Mostu a Litvínova. Ještě bude chvilku trvat, než zpracuji obrazový materiál, ale dnes musím zpracování fotek odložit, protože přednost mají pochopitelně Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a nedávno oslavil už své 15. narozeniny. Vítám vás tedy u dnešního 721. (a v letošním roce devátého) čísla.

V období od posledního vydání Nedělních miniglos jsem opět stihl publikovat jen jeden nový blogový článek, kterým byla ne úplně tradiční vzpomínka Mé devětadvacáté únory, kde jsem uvažoval, co jsem asi mohl prožívat během každého ze svých prozatím čtrnácti "přestupných únorových dnů". Z předchozího týdne mohu připomenout speciální fotoreportáž z prohlídky Kongresového centra Praha (dříve Palác kultury) Exkurze pakulturní anebo Kongresové centrum Praha a ještě jednou přidám odkaz na svých 45 vybraných fotek z roku 2023 ve formě nové malé online galerie na mém fotowebu www.petrvapenik.cz. Z archívu tentokrát povytáhnu 14 let starou úvahu O kvadratických a jiných rovnicích a článek z roku 2014 Chvála věcí, které nedávají smysl.

Příští týden bych si měl dobrat tři dny loňské dovolené, takže ve čtvrtek, pátek a následující pondělí budu mít volno, během kterého bych chtěl vyřídit pár věcí v Plzni a okolí. Dovolenkovou přestávku Nedělních miniglos ovšem neplánuji, tu si schovám na pozdější opravdovou dovolenou. Jak už jsem se zmínil na začátku dnešního úvodníku, včera v noci jsem si přivezl pár fotek ze severních Čech, tak - pokud je do té doby stihnu připravit - bych vám je v příštím týdnu rád představil. Ve čtvrtek 29. února skončila mezinárodní společná výstava ABSTRACT v The Glasgow Gallery of Photography, jejíž součástí byla letos i moje fotka Srdce zapadajícího slunce (všechny fotky reálně vystavené v Glasgow v galerii na High Street si můžete prohlédnout v této speciální online galerii). A jak už víte, fotka, která mě ve Skotsku reprezentovala, bude profilovou fotkou mé letní samostatné výstavy POVZNÁŠENÍ v chotěšovském klášteře, která začne vernisáží v pátek 19. července od 17h v Kapitulní síni konventu kláštera v Chotěšově a bude trvat až skoro do konce září. Už se dokonce objevila i malá upoutávka přímo na stránkách kláštera
 
Přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos co nejpříjemnější příští týden a ať se vám i v něm daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
  
 
Podle speciálního průzkumu Nedělních miniglos je 96 % teenagerů v České republice připraveno odpovědně vyslyšet tradiční českou pranostiku Březen - za kamna vlezem, duben - ještě tam budem, pokud jim ovšem stát zajistí, že za kamny bude kvalitní mobilní signál.
----------------------
Poslanci a poslankyně Hnutí ANO, kteří jsou v plném tréninku na extra dlouhé obstrukční parlamentní projevy,  protestují proti tomu, že si předseda SPD Tomio Okamura při přípravě další opoziční obstrukční vlny předem rezervoval svůj diskusní příspěvek v rozpravě na sobotní večer 30. března. Poslanci totiž podezřívají svého potenciálního budoucího koaličního spojence, že si bude chtít ulehčit překonání svého jedenáctihodinového rekordního proslovu přechodem na letní čas, který by měl délku trvání projevu bezpracně o hodinu prodloužit.
----------------------
V českém sokolském hnutí roste tlak členské základny na odstoupení starostky České obce sokolské, Hany Moučkové, z funkce kvůli nadstandardním vztahům s podvodnicí, která obci zpronevěřila několik desítek miliónů korun, a řada členů i hodnostářů Sokola se domnívá, že sestra starostka by z toho měla vyvodit osobní odpovědnost. Starostka se zatím k výzvě žádnému ze stěžujících nevyjádřila, ale Nedělní miniglosy zjistily, že to není kvůli snaze vyhnout se odpovědnosti, ale proto, že kdykoli si sestra starostka na kauzu vzpomene, rozčilí se tak, že nezná bratra, takže mu pak může těžko odpovědět.
----------------------
Přestože je úřadující šéf tenisového svazu Ivo Kaderka obecně považován za zdatného lobistu, zatím se mu žádným lobem nepodařilo dostat z obtížné pozice po zadržení policií, takže i nadále zůstává ve vazbě pro podezření z dotačního podvodu. Sice si podal žádost o propuštění z vazby, ta ale byla zamítnuta, takže má už k dispozici jen druhé podání.
----------------------
Úřady Prahy 5 s údivem zjistily, že developer vystavěl na Barrandovských terasách apartmánové domy k rozprodeji navzdory tomu, že oblast je podle územního plánu kolaudovaná jen pro účel krátkodobého ubytování. Majitel nemovitostí se domnívá, že jeho rezidenční projekt není s územním plánem v rozporu, protože v tak hlučném a prašném prostředí, jakým je rušná oblast nad Barrandovským mostem, žádný rezident dlouho nevydrží.
----------------------
Slovensko a Maďarsko podle některých dobře informovaných zdrojů zvažují, jestli by pro ně nebylo ekonomicky výhodnější vyměnit visegrádskou čtyřku za ruskou trojku.
----------------------
Experti varují, že ptačí chřipka byla nedávno poprvé zaznamenána v Antarktidě. Napadena byla americká polární výzkumná stanice se dvěma ambiciózními vědci, kteří se bohužel podle očitých svědků chovali rizikově jako dva kohouti na jednom smetišti.

 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

 

31 komentářů:

  1. Míra
    Kvalitní signál za kamny, jídlo na kamnech a nějaké peníze na večer.
    To jsem ale pesimista, skeptik a rýpal!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je rozhodně optimální mix k plné spokojenosti :-).

      Vymazat
  2. Teď jen aby ptačí chřipka nepostihla obyvatelé Ostrova tučňáků

    OdpovědětVymazat
  3. Lezarts
    Ruskou trojku by mohl doplnit i bývalý Český prezident, aby to opravdu bylo do počtu:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On by se ještě našel někdo, kvůli jehož připřažení by bylo vhodné rozšířit to na ruskou šestku až sedmičku :-).

      Vymazat
  4. Já bych byl pro, aby si to oboje Uhry vyzkoušely. Těm horním bych pak s chutí vrátil bývalého slovenského premiéra České republiky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bojím se, že už nebude v záruce, tak nám ho nevezmou :-).

      Vymazat
    2. A to já bych snad ani nevyžadoval nějakou refundaci... Prostě ať si ho sbalej a odvezou. Klidně ať ho zas někde přeprodaj. Hlavně, ať zas škodí někomu jinýmu.

      Vymazat
    3. Já bych byl pro, ale nevím, jestli to bude stačit.

      Vymazat
  5. Ad 7): zprávu je nutno doplnit o to, že kohoutí zápas se odehrál těsně po příjezdu nové polárnice. Ptačí chřipka byla později vyloučena, poté co u obou postižených byl diagnostikován syndrom "nadrženej jak polární badatel" v hodnotě 2,5 běhounků (v americké stupnici 0,85 amundsena).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Běhounek i Amundsen nesporně patří k polární nobilitě, jak by jistě potvrdil i generál Umberto :-).

      Vymazat
  6. Hlavně že si předseda SPD Tomio Okamura nerezervoval svůj diskusní příspěvek v rozpravě iniciativně na 30. února.
    Úřadující šéf tenisového svazu Ivo Kaderka by si měl dát pozor na double fault.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že to Ivo hodí na sběracě.

      Vymazat
    2. Na 30. února už byla diskuse vyblokována až do večera :-).

      Vymazat
  7. Ad # 1) Uvědomělý dorost však bere v úvahu i uhlíkovou stopu a za kamna na fosilní paliva by v žádném případě nevlezl.

    OdpovědětVymazat
  8. Ad #4) Druhé podání ale vysmahne z voleje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že o jeho vysmahnutí se teprve bude jednat :-).

      Vymazat
  9. Ad #1) Uvědomělý dorost ale bere v potaz i uhlíkovou stopu a za kamna na fosilní paliva by nikdy nevlezl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebo kamna napojená na větrník kvůli lepšímu okysličení...

      Vymazat
    2. Tak se mi zdá, že se už i tady tady projevuje punkevní efekt.
      Ten původní komentář zmizel, tak jsem ho čase s jistou obměnou vložil znovu.

      Vymazat
    3. Objevil se - kdovíproč - ve spamu, tak jsem ho vysvobodil. Ale dějí se zajímavé věci: Zjistil jsem třeba, že se do spamu někdy dostávají i komentáře, které jsou už nějakou dobu normálně publikované.

      Vymazat
  10. Naše dvě teenagerky rozhodně patří mezi zmíněných 96%. Odmítají jezdit s rodiči na chatu, kde opravdu mohou zalézt za kamna, ovšem signál na Křivoklátsku není. A já dlouho přemýšlela nad tím, proč raději zůstávají doma o za cenu, že na ně dohlíží přísným zrakem druhá babička, pedagog v.v. 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych za kamna zalezl hned, ale za radiátor se bohužel nevejdu :-).

      Vymazat
  11. Poprvé jsem na to zapomněla, podruhé mi to bylo hloupé a pak už si nevzpomínám, ale tentokrát mi to nedá - pozor na š v tvém velkopísmenném povznášení. Má nad sebou jen čárku :-) (Konec korektorské vsuvky.)
    Kohouti na smetišti jsou obraz, ke kterému mám vzhledem ke svému akademickému působení velice osobní vztah, takže to u mě nemohlo neuspět! Ovšem asi nejvíc mě odrovnala ruská trojka. To jsem si málem poprskala telefon :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nu, trochu polovičatý háček :-). Děkuji za upozornění, v tomto vydání už jsem to opravil.

      Vymazat
  12. Je celkem mozne, ze Tomio svuj proslov letos zvladne symbolicky od Velkeho patku az do pondelniho Vzkriseni, a prekona tak nejen zmenu casu, ale i Jezise. Umuceni to totiz bude pro vsechny pritomne...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aspoň lidé nebudou v televizi koukat na pohádky (pokus o rekord bude jistě v přímém přenosu na všech důležitých programech) a vyrazí do jarní přírody :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.