neděle 24. března 2024

Nedělní miniglosy č.724

 

I když jaro už je s námi fakticky delší dobu a i v tomto tradičním úvodníku ho ohlašuji už několikátý týden po sobě, až dnes máme to jaro oficiálně potvrzené i slovutnými astronomy, kteří v tom mají rozhodující slovo. Tuto neděli tedy vycházejí první skutečně jarní Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a před nedávnem oslavil už své 15. narozeniny. Paradoxně právě teď je asi největší zima za poslední měsíc (v sobotu v noci jsem po dlouhé době měl pod bundou svetr a ne jen tričko s krátkým rukávem, a přesto mi cestou domů pěkně nahlas drkotaly zuby), ale věřím, že se to do Velikonoc spraví (podle předpovědí možná i několikrát :-)) Vítám vás tedy u dnešního 724. čísla, které začínám netradičně psát už v sobotu v noci, protože v neděli mám na dopoledne už nějaký domluvený program a nevím, kdy se dostanu k psaní, tak je lepší si udělat trochu "fóra".
 
V týdnu od posledního vydání Nedělních miniglos jsem tentokrát stihl napsat jen jediný článek, který mi zabral trochu víc času, než tomu běžně bývá - článek o celkem nedávno vydané pozoruhodné knize režisérky Andrey Sedláčkové o mé oblíbené malířce Toyen - první dámě surrealismu (mimochodem, v tomto článku jsou vložené i odkazy na mé dřívější blogové články o dvou velkých pražských výstavách, které dílo slavné Čechofrancouzské umělkyně představily). Z předešlého týdne mohu ještě jednou připomenout druhý díl fotoreportáže z výletu na sever Čech, tentokrát se zaměřením na Litvínov: Deset fotek z výletu do Litvínova (a Mostu), a po delší době i jeden kousek do rubriky V řeči mírně vázané, tentokrát napsaný na poslední chvíli, doslova Vpředvečer :-). 
 
Z prachem zapadaného archívu tentokrát povytáhnu text O našich vzorech, a protože nejde o vzory osobnostní ale gramatické, není divu, že tento 12 let starý příspěvek dlí v rubrice Jazykové hrádky (jak jsem se při založení této rubriky kdysi snažil vysvětlit nedovtipnějším gramatickým puristům - když může mít Pavel Eisner z českého jazyka "Chrám i tvrz", mohu z něj snad já mít aspoň sem tam nějaké malé hrádky!), a úvahu O privátním blanickém rytíři - o tom, že starým českým pověstem v místní rozvinuté kapitalistické společnosti pšenka moc nekvete

POZOR, varování pro všechny nedělní čtenáře, kteří si na Nedělních miniglosách vypěstovali závislost: Příští týden Nedělní miniglosy nevyjdou a budou mít jako obvykle velikonoční přestávku (nastane-li skutečný absťák, je možné odrolovat až na konec tohoto článku a přečíst si některý z historických výběrů toho nejlepšího, co bylo v NMg publikováno). Pokud se nestane nic neočekávaného, v pondělí večer bych měl být přítomen na srazu různými jazyky mluvících lidí, kteří rádi píšou haiku, a ve středu si jdu zblízka prohlédnout vnitřek Staroměstského orloje, tak věřím, že se najdou nějaké fotky, které bude možné v čase kolem Velikonoc zveřejnit, ať už proto, abyste se dozvěděli něco, co třeba ještě nevíte, nebo prostě jen proto, abyste se potěšili pěknými obrázky. Zároveň právě vedu jednání o tom, jak co nejvhodnějším způsobem zpřístupnit i místně velmi vzdáleným zájemcům o návštěvu svou letní samostatnou výstavu POVZNÁŠENÍ v chotěšovském klášteře, která začne vernisáží v pátek 19. července od 17h v Kapitulní síni konventu kláštera v Chotěšově a bude trvat až skoro do konce září. Něco se rýsuje, ale překážek se na cestě může ještě objevit nepočítaných.  
 
Přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos krásné Velikonoce, ať už je máte spojené více s věcmi duchovními nebo materialističtějšími, a ať se vám po oba nastávající týdny daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
  
 
Oblíbené slavnosti mandloní v Hustopečích musely být zrušeny, protože je rozfoukal proslulý Cimrmanův "vichr z hor". Narušení slavností bylo o to překvapivější, že Hustopeče leží v úrodné nížině, a vichru z hor se tu nikdo nenadál. Zatímco diváci ještě nějakou dobu setrvali na svých místech, aby do nich neudeřil blesk, vichr z hor sebral z rozfoukaného pódia veškeré vybavení doprovodné kapely Anety Langerové a jako obyčejně i Vavákovu hospodu.
----------------------
Zastupitelstvo hlavního města Prahy, ve kterém mají významnou pozici Piráti a hnutí Praha sobě, odmítlo odsouhlasit přechod hlavního města na letní čas, dokud nebudou vyčleněny speciální časové pruhy pro cyklisty.
----------------------
Štáb vítěze prvního kola prezidentských voleb na Slovensku se rozhodl eliminovat výraznou mediální výhodu protikandidáta a druhého v pořadí, kterou je celosvětově proslulá, umělou inteligencí stvořená modelka Emily Pellegrini, a nechal před druhým kolem spřízněné IT pracovníky vytvořit virtuální pravicově orientovanou blond modelku Isabelu Korčok.
----------------------
Po mimořádně silných erupcích na Slunci by mohla být podle expertů kromě polární záře pozorovatelná i záře obratníková.
----------------------
Tři učitelky jedné mateřské školky na Domažlicku se předávkovaly bonbóny s HHC a ve stavu částečného kolapsu organismu musely být převezeny do plzeňské nemocnice. Jak uvedly na svou omluvu, jen chtěly napravit obtížně zpochybnitelnou skutečnost, že právě ony měly doposud v celé školce nejméně praktických zkušeností s tímto typem látek, což mělo nepříjemné dopady na jejich autoritu v dětském kolektivu.
----------------------
Proti instalaci speciální Rumcajsovy lavičky protestovali někteří obyvatelé města Jičína. "Pamatujeme si z dětství, že pan Rumcajs byl povoláním loupežník, a máme tak na jinak celkem pohodlné dřevěné lavičce  nepříjemný pocit, že naše peněženky a kožené měšce nejsou v úplném bezpečí," řekl nám jeden z aktivistů místního spolku "Za bezpečný Řáholec". Místní občané proto požadují místo Rumcajsovy lavičky instalaci méně konfliktní lavičky víly Amálky. Na Rumcajsovu lavičku teď chodí pravidelně krmit místní holuby jen senilní jičínský knížepán, kterému se sice taky vždy víla Amálka líbila víc než vousatý loupežník, jen už zapomněl proč.
----------------------
Předsedkyně poslaneckého klubu Hnutí ANO Alena Schillerová oznámila na speciální tiskové konferenci, že se zkoumáním jejího rodokmenu podle očekávání potvrdilo, že je vzdálenou příbuznou básníka Friedricha Schillera. Miroslav Kalousek k této překvapivé informaci uvedl, že sice není expertem na genealogii, ale spíš by si uměl představit, že paní exministryně je potomkem Hanse Christiana Andersena.
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

25 komentářů:

  1. ad#6) No, on byl Rumcajz vlastně disident, protože mu zavřeli živnost pro urážku starostenské nohy. A navíc byl i ekologický loupežník, protože jako střelivo používal žaludy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle posledních informací byla ovšem Rumcajsova sedminásobná loupežnická polévka zařazena na seznam zakázaných látek, a to nejen pro sportovce... =)

      Vymazat
    2. To je pravda, však se taky původní Řáholec proměnil jeho přičiněním z původní převažující smrčiny v doubravu :-).

      Vymazat
    3. Však taky svou bambitku měl vždy při ruce, zastrčenou u (biologického) pasu :-).

      Vymazat
  2. Já bych myslel, že okolo Schillerový bude někde namotanej E.A. Poe, který prý podle ní psal svůj slavný text Dáma a kývadlo...nebo tak nějak...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, já si pořád myslel, že Dáma a kývadlo je text z prostředí intelektuálních sportů :-).

      Vymazat
    2. Když o tom tak přemýšlím, možná se mýlím. Ostatně co je Schillerová za dámu, že jo...

      Vymazat
  3. Ovšem, levicové zaměření Čtvrťových pohádek kritizoval už kdysi jeden z našich předních politologů...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obávám se, že pravicový Rumcajs by neměl takový ohlas :-).

      Vymazat
  4. Ad kauza předávkovaných učitelek: investigativní vyšetřování přineslo překvapivý zvrat, když se se zjistilo, že šlo ve skutečnosti o sladkosti zabavené dětem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chyba, měly je jako obyčejně vrátit na konci školního roku :-).

      Vymazat
  5. Lezarts
    No, paní Schillerová je taková nepovedená replika, Alenky v říši divů!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď se ovšem velice polekal Velký bílý králík :-).

      Vymazat
  6. Schillerová určitě ve svém rodokmenu objeví i příbuzenskou větev s Ezopem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenom aby si tím nepodřízla jinou příbuzenskou větev :-).

      Vymazat
  7. Andersen je úchvatný. Ovšem vzhledem ke kadeřnické dovednosti paní exministryně bychom měli zvážit i případný možný genetický příspěvek střihorukého Edwarda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je výhoda i prokletí genetiky: Nic se neztrácí :-).

      Vymazat
  8. Je pravda, že nám už jaro začalo, ale zatím to moc nevypadá. Jednou mrzne, po druhé ohromný vichr. Zrovna v neděli jsme byla v Praze a ta je v plném květu. U nás nekvete ještě ani trnka ( mimo bledulí, tulipánů), ale nektarince s broskvoní se už klubou květy.
    Tobě taky přeji pěkné Velikonoce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máme teď čerstvě za sebou rozkvetlý mandloňový sad na Petříně, snad se mi dnes nebo zítra podaří přidat fotočlánek s nějakou pěkně rozkvetlou ukázkou. Myslím, že jaro už se nedá :-).

      Vymazat
  9. Víla Amálka mi vždycky přišla taková hloupoučká, na takové lavičce bych se bála sedět víc, než na té Rumcajsově :).
    HHC pobavilo velice! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kvůli dostatečné nosnosti by mi nejspíš vyhovovala lavička obra Koloděje :-).

      Vymazat
  10. Pointa s Andersenem mě dostala, palec nahoru...

    OdpovědětVymazat
  11. Moc se mi líbí miniglosa z Jičína.
    Petře, do Hustopečí jsme měli jet v sobotu na zájezd a na poslední chvíli to zrušili. Tak nemohu posoudit směr a sílu toho vichru z hor. Ušetřili jsme peníze a čas. Mandloně na Petříně nebo na úbočí Lovoše jsou možnou náhražkou. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  12. Já naprosto chápu ty učitelky z mateřské školky, jak si bleskurychle zjišťovaly pocity jejich svěřenců, jelikož pro ně jistě bylo zahanbující, že malí špunti mají víc zkušeností než ony. No i takový je mnohdy svět...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.