neděle 17. března 2024

Nedělní miniglosy č.723

 

Tento víkend beru jako letos první regulérně jarní. Včera jsem se poprvé od Vánoc vypravil nahoru na Pražský hrad a když právě zasvítilo sluníčko, bylo to opravdu na krátký rukáv. Pravda, když se vpodvečer pro změnu zatáhlo a přehnala se intenzivní ledová přeprška, dobrá voděodolná větrovka se hodila. Prostě apríl jaksepatří, byť podle kalendáře má ještě chvilku čas. Ať ale právě leje nebo pálí sluníčko, je tu neděle a s ní jako obyčejně i Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a nedávno oslavil už své 15. narozeniny. Vítám vás tedy u dnešního 723. čísla.
 
V týdnu od posledního vydání Nedělních miniglos jsem opět zveřejnil dva nové blogové články. Prvním z nich byl druhý díl fotoreportáže z výletu na sever Čech, tentokrát se zaměřením na Litvínov: Deset fotek z výletu do Litvínova (a Mostu). A po deseti měsících konečně přibyla jedna nová básnička do rubriky V řeči mírně vázané, tentokrát napsaná doslova Vpředvečer :-). Z předešlého období ještě jednou připomenu malou úvahu O stěhovavých ptácích, která si klade otázku, jak tito ptáci vědí, že u nás bylo v únoru neobyčejné teplo, a proto už mohou vyrazit na zpáteční cestu z teplých krajin, ne úplně tradiční vzpomínku Mé devětadvacáté únory, v níž jsem přemýšlel o tom, co jsem asi mohl prožívat během každého ze svých prozatím čtrnácti "přestupných únorových dnů", a speciální fotoreportáž z prohlídky Kongresového centra Praha (dříve Palác kultury) Exkurze pakulturní anebo Kongresové centrum Praha
 
Z archívu tentokrát povytáhnu úvahu O privátním blanickém rytíři - o tom, že starým českým pověstem v místní rozvinuté kapitalistické společnosti pšenka moc nekvete,  a 15 let starou povídečku O podivném přání pana Vendelína. v níž se mimo jiné dozvíte o tom, co je to proslulá Vodseďálkova nemoc.

Příští týden mě čeká kromě normálního pracovního týdne i jeden večer s divadelní avantgardou, nová vycházka po Petrské čtvrti s projektem Pražské domy a - uvidíme - možná i procházka kolem zajímavých barrandovských vil. Zde na blogu bych rád ukázal pár fotek z Pražského hradu i podhradí a taky bych zdejším milým návštěvníkům rád poreferoval o neobyčejné knize o mé oblíbené surrealistické malířce Toyen. Budu řešit i to, jak co nejvhodnějším způsobem zpřístupnit zájemcům o návštěvu svou letní samostatnou výstavu POVZNÁŠENÍ v chotěšovském klášteře, která začne vernisáží v pátek 19. července od 17h v Kapitulní síni konventu kláštera v Chotěšově a bude trvat až skoro do konce září (už se dokonce objevila i malá upoutávka přímo na stránkách kláštera).   
 
Přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos co nejpříjemnější první oficiálně jarní týden a ať se vám i v něm daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
  
 
Předseda Hnutí ANO Andrej Babiš se v exkluzívním rozhovoru pro Nedělní miniglosy nepřímo omluvil ministru zahraničních věcí Lipavskému za to, že na jeho adresu v uniklé mailové komunikaci použil vulgarismus. "Jako rodilý Slovák bohužel nemám pro užívání vulgarismů v českém jazyce ten správný cit rodilého mluvčího, takže občas nechtěně použiju drsnější výraz, než je přiměřené situaci. Tahle ošklivá slova mě ovšem škodolibě učí zejména Alenka Schillerová s tím, že jde o docela obyčejné hovorové výrazy, které se běžně používají u nich v Brně, zejména pak na Cejlu."
----------------------
Pražský dopravní podnik se brání osočení, že vyplatil nepřiměřenou cenu skoro 7 miliónů korun za komplexní expertní analýzu, ze které se vyklubal dokument stažený z internetu. Při stahování dokumentu prý několikrát vypadlo datové připojení, jednou se muselo předělávat přístupové heslo, a dokument se tak podařilo stáhnout až na několikátý pokus, takže částka za komplikované stažení dokumentu rozhodně není nepřiměřená, protože s tím byla spousta práce.
----------------------
Režisérka Daria Kashcheeva v zájmu zachování rovných a nediskriminačních podmínek požaduje, aby režisér přenosu předávání Českých lvů příště nepřerušoval jen ty, kteří mluví déle, než určují pravidla, ale i ty, kteří délku svého příspěvku dodrželi, aby se po vyhlašování se všemi svými oceněními necítili mediálně odstrčeni. K přerušení by podle názoru režisérky mělo dojít co nejdříve, nejlépe hned na začátku děkovné řeči - pro případ, že by byla extrémně krátká a režisér by tak k pozdnějšímu přerušení už neměl příležitost.
----------------------
Překvapivá informace o tom, že Severní Korea se podobně jako Česká republika zajímá o dodávky nových jaderných bloků, se ukázala jako ne zcela přesná. Podle informací, které se podařilo Nedělním miniglosám sehnat z dobře informovaného korejského zdroje, totiž nemá jít o bloky elektrárenské, ale o bloky papírové, do kterých si Sevekorejci běžně zapisují moudré rady a myšlenky svého vůdce Kim Čong - una, protože po četných loňských vůdcových pracovních cestách byly všechny v KLDR dostupné bloky již popsány.
----------------------
Ministerstvo kultury v souvislosti s blížící se Nocí divadel rozhodně popřelo poplašné zprávy z divadelních kruhů, že by snad Noci divadel měl podle přirozeného denního cyklu předcházet jejich soumrak.
----------------------
V Krkonoších se chystají demonstrovat místní vzácní tetřívci. Tetřívčí samečky rozzlobil záměr Krkonošského národního parku vytvořit klidové zóny pro jejich tokaniště uzavřením jedenácti turistických cest, takže se vzácní ptáci obávají, že v uzavřených horách bude bez turistů zase stejná děsná nuda jako loni touhle dobou a vzhledem k tomu, že je v celé oblasti dlouhodobě mizerný signál z české i polské strany, budou se muset samečci zase o zábavu náročných samiček starat úplně sami.
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

19 komentářů:

  1. Ad 3): na druhé straně ale řada režisérek proti umělému přerušení nic nemá, některé ho již podstoupily několikrát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cancel culture pracuje i s modelem "uměle přerušeného režiséra".

      Vymazat
    2. Opravdového lva, když řve, přerušit nelze.

      Vymazat
    3. Třeba pana režiséra Krejčíka bych asi radši nepřerušoval :-).

      Vymazat
  2. Bezpečně zjistili tetřevi, že na vrcholu toku neslyší signál ani z české ani z polské strany a na tu dobu jako by ohluchli...Tento slendrian Správa komunikací i přes opakované urgence odmítá řešit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel nejsou ohluchlí jen tetřevi, ale ohluchl i datový přijímač :-).

      Vymazat
  3. Vsadím se, že Pražský dopravní podnik si navíc nechal dokument zaslat datovkou, ke které ztratil heslo, takže se k celkové částce přičetlo několik nekonečných hodin na České poště ve frontě na aktualizaci hesla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě chvilku tohle téma budeme rozvíjet a dodavatelská firma si doúčtuje ještě vícepráce :-).

      Vymazat
  4. Ad #6) Možná by nějaké signály mohl do Krkonoš vyslat premiér Fiala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen nesmějí být kouřové, to by zasáhli ekologové.

      Vymazat
  5. Nevím jak kde, ale v jedné vinárně v Šubertově ulici se noc divadel koná přibližně dvakrát týdně a soumrak se tam obvykle týče toliko paměti zúčastněných divadelníků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soumrak paměťových buněk - o tom něco vím :-).

      Vymazat
  6. Pražský dopravní podnik dle svého názoru uvedl, že platba za externí analýzu byla adekvátní. Expertům trvalo, než příslušný dokument na internetu našli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Investice do slušného vyhledávače můžou ušetřit spoustu peněz :-).

      Vymazat
  7. Lezarts
    Asi bude brzo potřeba Babišův slovník poučný:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, konečně opět ožije klasická zkratka BSP :-).

      Vymazat
  8. Co se bloků týče, mohla by posloužit půda mých rodičů. Jednou na bakaláři jsem se táty ptala, jestli nemáme doma nějaké staré bloky nebo sešity, do kterých bych si mohla dělat výpisky. Když jsem přijela příště, na mém stole ležela obrovská hromada bloků a sešitů všech barev, vzorů a velikostí a u toho stálo: "Půdo, půdo, otevři se pro člověka poctivýho a vydej mu MÁLO z bohatství svýho."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krása! Sice nemám půdu, ale hromadu bych byl schopný dát dohromady taky slušnou :-).

      Vymazat
  9. Jak to tak sleduji, do Prahy z Brna se doslalo tolik divných lidí a přitom já mám v Brně a na Moravě samé skvělé přátele, kdo to vybírá, není to plíživá pomsta Praze? Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.