neděle 10. března 2024

Nedělní miniglosy č.722


 
 
Právě si dobírám poslední tři dny loňské dovolené, kterou jsem využil k malému výletu do Plzně a do Staňkova a bohdá ještě v pondělí využiju k focení v Praze. Zatímco dovolenkové dny jsou zcela jiné než dny běžné, neděle je u mne paradoxně velmi tradiční, takže k ní pochopitelně patří i Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a nedávno oslavil už své 15. narozeniny. Vítám vás tedy u dnešního 722. (a v letošním roce jubilejního 10.) čísla.
 
V období od posledního vydání Nedělních miniglos jsem tentokrát konečně jednou stihl publikovat dva nové blogové články. Prvním byla úvodní mostecká část dvoudílné fotoreportáže z výletu na sever Čech Deset fotek z výletu do Mostu (a Litvínova). V pátek jsem pak přidal malou úvahu O stěhovavých ptácích, která si klade otázku, jak tito ptáci vědí, že u nás bylo v únoru neobyčejné teplo, a proto už mohou z teplých krajin vyrazit. Z předchozího období ještě jednou připomenu ne úplně tradiční vzpomínku Mé devětadvacáté únory, v níž jsem přemýšlel o tom, co jsem asi mohl prožívat během každého ze svých prozatím čtrnácti "přestupných únorových dnů", a speciální fotoreportáž z prohlídky Kongresového centra Praha (dříve Palác kultury) Exkurze pakulturní anebo Kongresové centrum Praha. Z archívu tentokrát povytáhnu 15 let starou povídečku O podivném přání pana Vendelína a o rok mladší úvahu O kvadratických a jiných rovnicích.

Příští pracovní týden pro mě bude o pondělek kratší a jak už jsem uvedl, rád bych první den v týdnu využil k předjarnímu focení v Praze. Napřed chci ovšem doplnit svou severočeskou fotoreportáž o druhý, litvínovský díl a sám jsem zvědavý, kterých deset fotek do něj vyberu. Zároveň se mi začínají v obýváku shromažďovat fotografické obrazy (mám zatím k dispozici asi dvě třetiny fotek, zbytek doplním během dubna a května) pro mou letní samostatnou výstavu POVZNÁŠENÍ v chotěšovském klášteře, která začne vernisáží v pátek 19. července od 17h v Kapitulní síni konventu kláštera v Chotěšově a bude trvat až skoro do konce září (už se dokonce objevila i malá upoutávka přímo na stránkách kláštera). Je tak docela možné, že v příštím týdnu převedu první pracovní podobu plakátu a zároveň (v menším formátu) i pozvánky, kterou budu rozdávat a rozesílat svým přátelům a známým, takže se jí nejspíš také nevyhnete :-).  
 
Přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos co nejpříjemnější příští týden a ať se vám i v něm daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
  
 
Ministr vnitra Rakušan oznámil svůj záměr rozdělit Českou poštu na část provozující státem dotované poštovní služby a tzv. Balíkovnu, která bude běžným obchodním podnikem, jehož cílem bude generovat zisk. Fungování státní Balíkovny by podle Rakušana mělo mimo jiné odstranit z myslí většiny českých občanů některá naprosto nerealistická očekávání, co to ve skutečnosti znamená "být v balíku".
----------------------
V hádku, nadávky a hrozby fyzickou likvidací přerostla vášnivá televizní diskuse zemědělských expertů, pracujících pro soupeřící politické strany a hnutí, jestli protestující zemědělci vyklopili před Úřad vlády jen obyčejný smradlavý hnůj nebo drobnými pěstiteli vyhledávanou kvalitní chlévskou mrvu.
----------------------
Podle vyjádření pražského magistrátu bude Praha postupně redukovat počet dopravních značek v pražských ulicích. Opozice nicméně varuje, že podle předních českých stylistů, odvolávajících se na výsledky průzkumů, Češi značky doslova milují a jsou ochotni si za ně náležitě připlatit.
----------------------
Jediné téma, na kterém se prozatím shodli američtí prezidentští kandidáti Joe Biden  a Donald Trump, je to, že jsou oba odhodláni okamžitě po vstupu do Bílého domu iniciovat změnu minimální věkové hranice prezidentských kandidátů přinejmenším na 80 let.
----------------------
Izrael chce v Pásmu Gazy provést velkou práškovací akci, během které by podle názoru izraelských bezpečnostních expertů celoplošná aplikace práškovými antioxidanty měla naráz zlikvidovat veškeré volné radikály.
----------------------
Předávání filmových cen Český lev bylo jako obyčejně narušeno řadou problematických chvil. Kupříkladu jeden nejmenovaný známý herec vůbec nebyl ochrankou vpuštěn na pódium pod průhlednou režisérskou záminkou, že by určitě byl jako vždycky moc Dlouhý.
----------------------
Na mimořádném jednání výboru České obce sokolské rezignovala na funkci starostky ČOS Hana Moučková. Očití svědci jednání výboru potvrdili Nedělním miniglosám, že v průběhu schůze došlo k pozoruhodné mezidruhové transformaci, protože se bratři sokolové hned po zahájení na starostku kvůli zpronevěřeným desítkám miliónům slétli jako supi.
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

27 komentářů:

  1. Ano, Česká pošta zůstane jen ve městech. Venkovští balíci budou muset používat Balíkovnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výborně to se mi líbí. Balíkovna má dobrý předpoklad být zisková :-).

      Vymazat
  2. Volní radikálové jsou dokonalí!
    A co se České pošty týče, zrovna tenhle týden jsme s manželem rozvažovali, že by její image mezi lidmi mohlo výrazně pomoct, kdyby přestala lhát. Vzhledem k emocím, které tuto debatu vyvolaly, omluv méně vhodný jazykový rejstřík, ale myslím, že by naléhavost našeho návrhu utrpěla, kdybych cenzurovala. Tedy náš návrh je, aby na takovém tom papírku, který pošťáci házejí do schránky s tím, že balík nemohli doručit (protože tě nezastihli, přestože jsi byl celý den doma, nebo protože se pošta výjimečně rozhodla nedoručovat, což se v našich končinách děje zhruba v 50 % případů), se jako nový důvod objevilo "vysral jsem se na to, prostě si přijďte na poštu". Výsledek by byl stejný a kvalita služby by se nemusela zlepšit ani o píď - ale to zadostiučinění!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem pro. Pošta by jednak měla mít větší prostor pro originalitu a jednak by pravdivé důvody byly velmi osvěžující. Je otázka, jestli každý strohou pravdu snese :-).

      Vymazat
  3. Ad #5) Sílu práškovacích prostředků pocítil i známý terorista Jožin Zbažin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co jsem slyšel, Mossad si nechal text Mládkovy písničky přeložit.

      Vymazat
    2. Myslím, že to je jedna z takových těch roztomilých historických náhod. Mossad se totiž o Jožinovi z bažin dozvěděl poté, co jeden nejmenovaný pracovník izraelské ambasády šel v Praze na koncert Metallicy...

      Vymazat
    3. Ještě to chce vyladit. Protože izraelské letectvo nemá ve výzbroji letadlo Z-37 Čmelák, zkoušejí práškovat z F-35 s prozatím dost mizerným výsledkem.

      Vymazat
    4. Já taky nechápu, proč se nezeptaj odborníků. Proudový práškovací letadla už zkoušeli Poláci se stejně mizernym výsledkem...

      Vymazat
    5. A přitom by stačilo jen vyměnit zásobník s chemtrails... :-).

      Vymazat
  4. Přes balíkovou se konsolidační balíček dostane snáze k dělnému lidu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen aby konsolidační balíček vydělal tolik, kolik se od něj očekává a nemusel být z Balíkovny přesunutý na obyčejnou poštu.

      Vymazat
  5. K čemu značky, když je řidiči stejně ignorují? Jako světla v Káhiře, ta ale u nás smysl ještě mají....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Schválně kolik pražských dopravních značek jsou jen čínské nápodoby :-).

      Vymazat
    2. Pravé značky jsou z hliníku. Sběrači kovů to poznají na první dobrou.

      Vymazat
  6. Petře, dneska jsi vyšvihl dobré kousky! Ale práškovací akci bych i podpořila. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen abychom z toho nakonec nebyli všichni na prášky :-).

      Vymazat
  7. Trump je duchem takovy mladik, ze by mel kandidovat spravne az za par let, az dosahne mentalnich osmnactin:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to má tak třicet let čas...

      Vymazat
    2. Už se těším, až se na svém postu bude scházet s dalšími mladíky podobného typu...

      Vymazat
  8. Lezarts
    Asi by se vyplatilo místo do Pošty investovat do holubníků. Vždyť lepší Holub na střeše, než vrabec v hrsti!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Úsloví "lepší holub na střeše nežli vrabec v hrsti" mi přijde mnohem lepší než to, které se běžně používá. Přinejmenším tedy pro holuba :-).

      Vymazat
  9. Supo se slétli v Sokole a rozprášili Moučkovou.

    OdpovědětVymazat
  10. Jsem zvědav, zda Biden do voleb vydrží při smyslech, dělá mu to čím dál větší problémy.
    S tím zpronevěřováním miliónů se už nedá věřit ničemu, ani notářské úschově, jak ukázala jedna notářka, která si odtud "přečerpala pro vlastní potřebu" asi 150 miliónů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neříkávalo se kdysi "každému podle jeho potřeb"? U některých notářů jsou prostě úschovy v naprostém bezpečí, protože se k nim nedostanou ani právoplatní majitelé, kteří by je jistě stejně rozfofrovali :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.