neděle 25. června 2023

Nedělní miniglosy č.689

Máme po slunovratu, začal se nám maličko zkracovat den a protože je úplně běžná neděle, jsou tu spolu s ní i tradiční Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Astronomické léto začalo stylově - žhavým dnem, který dostal od meteorologické Libuše ty nejhorší možné visačky s varováním, které se pak naštěstí zcela nenaplnily a ničivá tornáda, podobná tomu moravskému přesně před dvěma lety, se tentokrát neobjevila. Popravdě, ne, že bych se kvůli tomu na meteorology zrovna zlobil.

Od vydání posledních Nedělních miniglos jsem zde na blogu publikoval dva články: V tom prvním jsem trochu podrobněji představil jednu starší knížku, která sice v knihovnách bývá zařazena v sekci "klasika klasická", ale podle mě si pozornost čtenářů i po 87 letech od svého premiérového vydání zaslouží:  O smutných očích Hany Karadžičové od Ivana Olbrachta. Ve druhém článku jsem pak popsal, z čeho se skládá Zlatý poklad z Londýna, který mi nedávno přišel jako odpověď na mou začátkem roku připravenou kolekci pro fotografickou soutěž London Photography Awards. Z předchozího lefkadského dovolenkového období ještě jednou připomenu třeba články Kostelík Analipsi aneb Statikova noční můra anebo hororový článek o Kostelu svatého Antonína, kde prší housenky. Z archivu jsem pro dnešek vylovil 13 let starý (ale obsahem jako kdyby právě včera večer u televizních zpráv napsaný) článek na téma související s kvalitou státního hospodaření O nejkrásnější chorobě. A připomenout si můžeme i reportáž z červnové noci roku 2011, kterou jsem nedobrovolně strávil jako zajatec stávkujících českých železničářů - v článku Noc stávkujících duchů
 
Tenhle měsíc mezi návratem z Řecka a začátkem školních prázdnin u mě profrčel neuvěřitelným tempem, takže jsem nestihl spoustu věcí, které jsem stihnout chtěl a měl. Uvidíme, jestli prázdninové měsíce budou v tomto ohledu příznivější. Příští víkend bych se měl vypravit na západ Čech - jednak poprvé od Velikonoc do Staňkova za rodinou (uvidíme, jestli tentokrát bude možné něco přidat do fotografického cyklu Kouzelná zahrada :-)), jednak bych se měl cestou zastavit na jednom moc zajímavém historickém místě, ke kterému mám už od dětství osobní vztah, a kde by snad mohla být - pokud se dohodneme - někdy v budoucnu moje další fotografická výstava. A protože se s Nedělními miniglosami příště přihlásím už v červenci, přeji všem zdejším návštěvníkům dobrý a úspěšný poslední červnový týden a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
 
 
 
 
Bývalý Putinův přívrženec Jevgenij Prigožin, který s vojenskou skupinou tzv. Wagnerovců obsadil v týdnu Rostov na Donu a několik hodin dokonce postupoval se svou žoldnéřskou armádou směrem na Moskvu, potvrdil v rozhovoru pro Nedělní miniglosy, že se dohodl s běloruským diktátorem Lukašenkem na svém dalším pobytu v Bělorusku. Prigožin teď hledá k pronájmu přiměřeně luxusní zemljanku, která jediná by mu mohla zajistit, že po své jednodenní protivládní vzpouře nevypadne omylem z okna jako se to v poslední době stalo neblahou shodou okolností už mnohým jeho známým z řad ruských oligarchů, kteří dali před zemljankami naivně přednost standardnímu nadzemnímu bytu nebo domu.
----------------------
České ministerstvo vnitra uznalo, že námitky Odborového svazu nebeských těles proti ministerskými úředníky nově připravované zákonné úpravě jsou přinejmenším zčásti oprávněné, a slíbilo, že nová verze pravidel pro zákaz vycházení bude počítat s výjimkami pro Slunce a Měsíc.
----------------------
Spolek NEBOURAT!! uspořádal v týdnu happening namířený proti bourání starého železničního mostu spojujícího Smíchov s pražskou Výtoní. Aby vyrobené transparenty a vlajky s barevně vyvedeným názvem spolku nepřišly vniveč po jediném veřejném použití, spolek připravuje na příští týden i demonstraci u pražských jatek a v červenci se chce přesunout k nejnebezpečnějším úsekům dálnice D1.
 ----------------------
Městská část Praha 3 - Žižkov iniciovala změnu názvu ulice Koněvova na ulici Hartigovu. Oficiální změna názvu ulice ze jména kontroverzního maršála sovětské Rudé armády na jméno prvního starosty Žižkova proběhne až v měsíci říjnu, protože je ještě zapotřebí prošetřit anonymní udání, že Hartig bylo i domácí jméno křečka, o kterého se jako teenager staral Leonid Iljič Brežněv v Dněpropetrovsku, což by pochopitelně jméno dávného žižkovského starosty jednou provždy zkompromitovalo.
 ----------------------    
Ministerstvo školství má připravený rozsáhlý program záchrany tradičních místních řemesel, v jehož rámci chce opětovně zřídit učební obory, které předchozí vlády trestuhodně zanedbaly V Předmostí u Přerova tak má vzniknout nové moderně vybavené učiliště lovců mamutů, ve kterém se budou vyučovat dovednosti lovu mamutů, způsoby zpracování mamutího masa a mamutoviny,  rozdělávání ohně, pravěké účetnictví a speciální kosmetický obor zaměřený na postupy pravěké depilace. Kromě praktičtěji zaměřených učebních oborů v Předmostí se připravuje i specializované pracoviště zaměřené na výuku uměleckých oborů, především v oblasti malby, sochařství a keramiky, které by mělo získat nově zrekonstruované prostory v Dolních Věstonicích.
----------------------   
Čeští meteorologové přišli na zajímavou souvislost při studiu četnosti nebezpečných meteorologických jevů: Analýza dostupných dat naznačuje, že zvýšený výskyt tornád v posledních letech může souviset s tím, že lidé se v těžkých dobách musí výrazně více otáčet, aby se uživili.
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

22 komentářů:

  1. As #1) A ze svého kompu pro jistotu nechal odinstalovat i operační systém Windows.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná je to ten typ člověka, kterého vyhodíš oknem a vrátí se ti dveřmi :-).

      Vymazat
  2. Ad #4) Nešlo o křečka ale o přezdívku uzbeckého spolužáka a nebyl to Harting ale гарь тиг (což se dá přeložit jako "přičmoudlý tygr").

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen aby v zájmu novodobé korektnosti nedošlo v podobném duchu k přejmenování Bílých tygrů z Liberce.

      Vymazat
    2. Na Cerne pantery z Reichenbergu...

      Vymazat
    3. TlusŤjoch:
      Bijec Vémolu o tom ví své - viz https://www.extra.cz/karlos-vemola-porusil-snad-vsechno-co-porusit-slo-odbornik-o-chovu-bilych-tygru-a-co-zakazuje-zakon-8a4fd

      Vymazat
  3. Tornáda. Taky se sakra otáčím :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle moment hybnosti se při počtu lidí na Zemi musí někde projevit :-).

      Vymazat
    2. Tlustjoch:
      Zajímalo by mne, jestli jsou tornáda pravotočivá nebo levotočivá...

      Vymazat
  4. Pokud nam nekdo nevychazi jako peknej kump a vynickej vylupek, unsmena to jen ze jsme ho dostatecne neprolustrovali -jakobzdravy ke jen nedostatecne vysetreny...Potom pojmenovavejme po nekom ulice...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám ulici v Praze na Chodově, asi vědí, že jsem rodák z Domažlic :-).

      Vymazat
  5. Aby do te zemljanky chudaka Prigozina nezakopali i s nahrobnim kamenem, v Belorusku je mozne vsechno! A to slo jen o jednodenni vyletni pochod na motivy stareho dobreho Praha - Prcice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A Wagnerovci se tak těšili, že dostanou v moskevském cíli tatranku a plastovou botičku :-).

      Vymazat
  6. Nevím, jestli v Předmostí to trochu nepřehnali s výukou lovu mamutů, Předpokládám, že by mohl být chráněným živočišným druhem :).

    Prigožinovi bude asi nejlépe v Africe, Putinova tajná služba už jistě má nachystaný novičok, odpalovací zařízení a podobné vymoženosti, a Lukašenko nemá důvod tajit Prigožinův úkryt, ty tisíce kriminálníků by mohly zatopit i jemu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že lobbistická skupina českých myslivců si jak vždycky vydupe aspoň nějaké placené odlovy :-).

      Vymazat
  7. Učiliště pro lovce mamutů! Skvělý :-D Jsem si jistá, že po teoretické stránce by byla spousta lidí pro. V době kamenné svět prostě ještě dával smysl a mládež nebyly jenom zpovykané sněhové vločky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen jestli Český a Moravský kras zvládnou pokrýt bytové potřeby :-).

      Vymazat
  8. Nevím, jestli je zemljanka terno, když má správný vchod, její zasypání není nic složitého a klidně by mohlo nahradit profláknutou okenózu!
    Odborový svaz nebeských těles pobavil velmi! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba je za "uzemljankování" v dané zpravodajské hře méně bodů než za efektní pád z okna s dvojitým vrutem.

      Vymazat
  9. Bude-li Odborový svaz nebeských těles příliš protestovat, nechá je ministerstvo všechny zajít.
    Proti aktivitám spolku NEBOURAT!! se výrazně ohradil Bourec morušový. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z botaniky se pamatuji, že i Fialy potřebují pro svůj růst sluneční světlo. Ono to půjde :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.