pátek 16. června 2023

O právu na hotovost

Máte rádi peníze v hotovosti? Takové ty, co si musíte narvat do peněženky nebo do kapsy, které občas hřejí, občas překážejí a občas trhají kapsy? A máte je rádi natolik, že právo na ně chcete mít zakotvené v Ústavě? Předpokládám, že poté, co příslušný nový bod do Ústavy schválili na Slovensku, zajímavá mediální debata o tomto tématu nás nemine, tak už si pomalu můžeme v duchu brousit své argumenty, až dojde na diskusní nože.

Přiznávám, že mám rád hotovost a jde mi o to, aby byla zachována. Ani ne tak proto, že bych k stáru zharpagonovitěl a každý večer před spaním si šustil na dobrou noc naspořenými bankovkami, ono ostatně ani není čím, o to jsem se v posledních letech náležitě postaral; naopak, čím jsem starší, tím je můj vztah k penězům přezíravější a odtažitější, až mě trochu děsí, kam až to může vést. Mám ale rád hotovost především proto, že se mi jako příznivci numismatiky a notafilie líbí různorodost mincí i bankovek a baví mě představovat si, co která mince či bankovka na své pouti světem zažila, jakýma rukama prošla a za co všechno byla asi směněna. Nemám takovou schopnost abstrakce, abych si podobné příběhy dokázal konstruovat pro shluky počítačových jedniček a nul uchovávajících (tedy v tom lepším případě) informace o penězích elektronických, tak hotovost podporuji, nějakou mám v kapse pořád k dispozici a nikdy neopomenu podívat se na mince, kterými platím, jestli neoplývají uchováníhodným ražebním leskem, případně nejsou nějakého netradičního ročníku. Vypadám pak, jako bych se s nimi nerad loučil, na poslední chvíli je otáčím v prstech a zaostřuji na ně zrakem, případně je vyměňuji za jiné ze stejné kapsy - k nelibosti těch, co ve frontě u pokladny stojí za mnou a právě pospíchají, což bývají skoro všichni.

Ano, zastávám názor, že lidé by měli pořád mít nějakou "pohotovostní hotovost". Ne proto, abych to natřel těm, co mě přes transakce na platebních kartách šmírují, vědí, kdy chodím domů z práce, kolik jsem ochotný utratit za věci zbytné a z pohledu mnohých i za zcela nerozumné a že jsem si v posledním týdnu koupil dvakrát půlku melounu; jestli tahle znalost o mých zvycích někoho zajímá, nechť si poslouží a vyjde tak vstříc své úchylce či touze po tom ovládat mé konání tím, že mi podstrčí reklamu přesně na to, co ve mně nejpravděpodobněji zarezonuje. Spíš proto, že počet způsobů, kterak přijít o elektronickou korunu, v čase výrazně roste, takže proti tomu tradiční varianty, že kovovou minci upustíte do kanálu nebo vám ji někdo šlohne, vypadají jako zcela bez fantazie. No a až jednou přestane na pár dní foukat vítr roztáčející lopatky našich moderních přístrojů na zelenou energii, je klidně možné, že následně umdlí i přísun korunek do magických čipů a proužků našich karet, mobilních telefonů či chytrých hodinek. Jaký to musí být krásný pocit v době takového větrného blackoutu sáhnout do kapsy a pouličnímu prodejci párků v rohlíku připlácnout pomačkanou stovku na čelo a s belmondovským frajerským gestem naznačit, je drobné si dotyčný může nechat, aby měl v těžkých dobách taky nějakou hotovost při ruce.

Popravdě, přemýšlím, proč bychom měli mít právo na hotovost zakotvené právě v Ústavě. Aby bylo těžší je odtud vypárat, když se o to současní či budoucí političtí spiklenci pod praporem moderní levice budou snažit, aby definitivně ovládli naše životy? To bychom mohli z Ústavy udělat postupně bichli bichlovitou, kolik by takových ústavních pojistek proti případnému zneužití bylo třeba, protože zneužít se dá nejen každá hmotná věc, ale i každé nehmotné a sebelépe míněné pravidlo, když se to vezme za správně odpudivý konec. 

Když si třeba jdu vsadit na fotbal nebo na dostihy do sázkové kanceláře, samotná hotovost je mi úplně k ničemu, protože když nemám příslušný "šém" v podobě sázkové karty, nikdo mou sázku nepřijme. V tomto oboru jsme ztratili svobodu už dávno, o každé sázce, kterou uzavřeme, se okamžitě ví, že je to právě naše sázka a jedním z nepříjemných efektů je třeba to, že když nějakou dobu vyhráváme, sázková kancelář si může říct, že už ji prohrávání s námi nebaví a další sázky nám omezí nebo rovnou zakáže (naopak, v náš prospěch a pro naši ochranu podobný proces kupodivu nefunguje). Umím si proto dobře představit, že můžeme mít "právo na hotovost" v Ústavě třeba stokrát, a stejně nám žádnou velkou svobodu skýtat nebude, když nás stát vybaví doplňkovou a zcela zdarma vydávanou "identifikační kartou pro provádění plateb v hotovosti", bez které si sebemohutnější hotovost ani neškrtne. 

Mimochodem, právě čtu krásnou knížku od Ivana Olbrachta O smutných očích Hany Karadžičové (myslím, že bude stát za speciální článek), ve které je i pasáž o tom, kterak židovští obyvatelé Podkarpatské Rusi po ustanovení Československa tipovali, jestli si mají svou maďarskou hotovost vyměnit za nové československé peníze, nebo Češi z kraje po pár týdnech zase odtáhnou a začne zase platit původní maďarská měna. Ti, kteří si tipli špatně a vsadili na návrat Maďarů, měli sice hotovosti dostatek, ale bohužel, nedala se tak úplně využít k placení, protože prostě po nějaké době přestala platit: 

"Tatínek měl doma dvě stě pět tisíc hotových peněz. Bylo to zrovna věno Hanelino. Má je podnes. Jsou nacpány do velkého papírového pytlíku na deset kilogramů zboží a uloženy vzadu za nádobím v dolní příhradě kredence v dobrém pokoji. Přijdou-li někdy do vsi na komisi páni z města, stane-li se divnou náhodou, že neslezou u Fuxů, nýbrž zajdou k Šafarovům, a je-li mezi nimi někdo, kdo o penězích ví a požádá tatínka, aby je ukázal, přinese tatínek papírový pytlík na deset kilogramů zboží, páni se vesele prohrabují v tisícovkách, stovkách a padesátikorunách Hanelina věna, směji se a tatínek se ze zdvořilosti smutně usmívá také."

Mně bude bohatě stačit, když existenci hotovosti budou upravovat běžné zákony, máme jich na to dost. Přijde-li někdo s nápadem hotovosti zakroutit definitivně krkem, vyčlením ho z okruhu těch, kteří mě na politické scéně zajímají a budu proti tomu aktivně vystupovat. Ale v Ústavě právo na hotovost mít zakotvené nepotřebuji, ta je podle mě na jiné, podstatnější věci, než jsou pouhé peníze.

A jak je to u vás?  Platíte ještě v hotových penězích anebo už jen pípáte kartami, hodinkami a kdoví, v budoucnu možná bude stačit mrknout jen správně tvarovanou a vybarvenou duhovkou a bude zaplaceno. Bojíte se, že s hotovostí ztrácíme i část své svobody?  A myslíte si, že nás vložení příslušného bodu do Ústavy před její ztrátou může ochránit?


 


27 komentářů:

  1. Právo na hotovost do Ústavy? Tedy, skoro jsem se musela podívat, jestli je opravdu pátek a nejsou to náhodou nějaké netradiční nedělení miniglosy. Připadá mi to úplně ujeté, a to mám hotovost (mileniál nemileniál) o něco radši než virtuální platby.
    Ovšem v článku je dokonalý freudovský překlep. Myslím, že Belmondo vyvolal v tvojí mysli dávné ozvěny francouzského pravopisu: "...a s belmondovským frajerským gestem naznačit, je drobné si dotyčný může nechat..." To "že" napsané takhle po francouzsku je v daném kontextu prostě kouzelné :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Čerf z mobilu: Jéje!! (vyslov žežé :-)). Děkuji za upozornění a pro velký úspěch ponechávám neopravené :-).

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem pro zachování hotovosti. Rád lámu grešle.

    OdpovědětVymazat
  4. Ono se to zduvodnuje szracchem te vseobjimajiciho statu a ohrozenim svobod, ne li dokonce konspiracnimi teoriemi, ale je za tim touha mit neco jisteho, hmatelneho, takrka festovniho u sebe...Virtualni penize jsou jaksi neviditelne a nehmotne...I na mne obcas padne pocit, ze se ta elektronizace a virtualizace jednou zhrouti..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezky to bylo vidět na kdysi tak oblíbených vkladních knížkách. To sice nebyly peníze v pravém smyslu slova, ale bylo to jisté zhmotnění jinak nepříjemně nehmotného bankovního účtu :-).

      Vymazat
  5. Mám ráda hotovost. Možná by nebylo od věci, zakotvit ji v ústavě. Protože až se všechny ty elektronické a digitální peníze zhroutí, čím zaplatíte? Ale bylo by to na dlouhou diskuzi a dlouhé vysvětlování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen abychom v té době už neměli čistě elektronickou ústavu :-).

      Vymazat
  6. Teda ty jedeš! :-D Zdlouhavě očumovat mince až ve frontě u pokladny v obchodě, abys náhodou neutratil nějakou vzácnější. :-D I mně článek nápadně připomíná nedělní miniglosy. Ústavu bych tím nezatěžovala, ale kapsu si mincemi a bankovkami zatížím úplně klidně. :-)

    Já si myslím, že nějaká hotovost bude potřebná vždy. Pokud tedy nechceme rovnou přejít na výměnný obchod. Přecejen ještě ani dnes všude nejsou bezhotovostní platby. Například u nás v městě ve veganské restauraci je vhodné dostavit se s plnou kešení, jinak si člověk nepochutná. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy má hotovost specifické vlastnosti podobné aktuálně nedostupné digitální měně, což jsem poznal např. v okamžiku, kdy jsem do Řecka kdysi odjel s pětiseteurovou bankovkou :-).

      Vymazat
  7. Také mám ráda hotovost, ale v dnešní době ukládám rezervní fond na účet, i ještě na poštovní vkladní knížku. Z ní totiž zde na dědině můžu hotovost vybrat na "pošta Partner", není zde ani jeden bankomat. Naštěstí už většina služeb má ten "aza vacak" s možností zaplatit kartou. Jdu s dobou.
    Nehledě na to, že co peněžního je fyzické, to zůstane, pokud by padla elektřina. Obchodníci ještě dokážou útratu spočítat na papírku s tužkou nebo propisovačkou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě mám v šuplíku cestovní vkladní knížku Poštovní banky, na které je poslední zůstatek z června 2000 jednostopětapadesát Kč. Tam už by mohly být slušné úroky :-).

      Vymazat
  8. Tak to ohledně sázek jsem netušila.

    Zajímavá úvaha. Osobně platím obojím způsobem, raději asi bezhotovostně, ale rozhodně chci, aby se fyzické peníze zachovaly.
    Ano, myslím, že pouze bezhotovostní platby by kus svobody vzaly. Jestli to dát do ústavy? To nevím. Ale rozhodně by se hodila osvěta mezi mladšími, kteří už virtuálně řeší téměř vše a nedokážou dohlédnout určité důsledky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekl bych, že na sázkovém světě je paradoxně nejlíp vidět, kam jsme došli s původní svobodou. Na kamenných pobočkách už dnes sázím jen občas z nostalgie, o to víc mě překvapilo, že když jsem nedávno zapomněl svou kartu, ukázalo se, že vlastně neexistuje šance tam své peníze utratit, protože každá takto utracená koruna musí mít precizně ověřeného utrácejícího. Totální dohled pod okulibou záminkou boje proti praní špinavých peněz, ke kterému jsme dodriftovali v tomhle oboru, je samozřejmě technicky přenositelný do kterékoli jiné oblasti. Třeba o tom taky jednou napíšu článek, až mě touhle superkontrolou zase jednou tak vytočí jako posledně :-).

      Vymazat
  9. Naučila jsem se platit víc kartou než hotovostí, i když tu si taky syslím pro případ že nepůjde terminál u Vietnamců tady v obchodě. Nebo když jdu na víno, protože sice tady dřív v hospodě terminál byl, jenže co znovu otevřeli už ho nemají, takže se musí platit pěkně cash. Asi kvůli dýškům ;-) .... Ale nějak mi je jedno jestli by se měla hotovost zrušit nebo ne. Pokud budou brát i menší platby kartou mě to neva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky používám většinou přímou platbu kartou, ale hotovost mám vždy v záloze. A varianta, kdy některé obchody umožňují JEN platby kartou, se mi principiálně nelíbí. Chci mít prostě možnost volby a pak se většinou rozhodnu pro bezhotovostní platbu.

      Vymazat
    2. Tak ono to začíná zas být i naopak, že některé obchody vyžadují JEN platbu hotovostí. Z těch pak odcházím a vybrané věci tam zanechám, protože hotovost nějak moc u sebe nemám. Teď si zas zvykám mít alespoň pětistovku v peněžence

      Vymazat
    3. Vendy, bylo nám řečeno, že obchod Žabka v Polsku bere pouze platby kartou!
      Jiřina z N.

      Vymazat
  10. Hotovost bych nerusila, ale i s ni jsou spojena urcita uskali - treba konec platnosti urcitych typu bankovek, ktery se naposled tykal stovek. Samozrejme jsem byla majitelkou teto ozehave neplatne bankovky, kterou mi hodna oani z vecerky vzala jen te soucitu a s doporucenim, at si zkontroluju zbytek. Takze budu muset s detmi prekontrolovat jejich nasusnene prachy v kasickach a mezitim jsem si zhruba po tydnu! vsimla, ze me nekde v obchode podarovali dalsim neplatnym kouskem. Tohle hlidat me fakt neba! Ale i pres to bych nechtela byt jen ve svete virtualnich men, i kdyby slo o mix korun a decentralizovanych digimen.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě, tohle je vždy problém. Pamatuju se, jak jsme v 90. letech našli při rekonstrukci bytu peníze (na naše tehdejší relativně chudé poměry opravdu nezanedbatelné), které si bývalá manželka odkládala po svých koncertech stranou a v období revolučního kvasu na ně zapomněla, takže se z nich staly pouhé sbírkové kusy, protože jim jaksi chyběly tehdy nezbytné české kolky :-).

      Vymazat
  11. Právo na hotovost je fajn věc. Bohužel si ho někteří lidé vykládají velmi extenzivně. Říká se jim kapsáři.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slyšel jsem, že když má na sobě nalepený PIN, moderní kapsáři nepohrdnou ani platební kartou :-).

      Vymazat
  12. Já mám "pohotovostní hotovost ve výši maximálně 200 Kč, abys si někde koupil zmrzlinu nebo ledňáka, jinak už všude platím kartou, jen k placení mobilem či hodinkami jsem ještě nedospěl, takové hodinky ani nemám.
    Zakotvení hotovosti v ústavě nevěřím, když se nedaří tam vložit ani to, že manželství je svazek muže a ženy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to asi v poměru 4:1 ve prospěch bezhotovostních plateb. Ale třeba do Japonska jsem paradoxně jel s naditou kapsou :-).

      Vymazat
  13. K penězům mám zvláštní vztah, dělím je na moje a firemní ( dělala jsem v pokladně nejméně dvou institucí ) - takže šustění a přepočítávání bankovek mi jinak zní v každém případě.Platební kartu používám při nákupech častěji než hotovost, ale tady musím podotknout, že naše bankovky jsou hezčí než cizokrajné.Pokud jde o petitisícovky, klidně bych jich měla doma ráda plný kufr.
    Divné je, že v okolních zemích automaticky na platbu vydají účtenku a u nás s tím mnohde dělají drahoty.
    Petře, hezký víkend a dobrou inspiraci na neděli. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsme šetřiví, takže šetříme papírem na stvrzenky :-). Mně se naše bankovky taky líbí, určitě víc než ty eurové nebo dolarové. Ale ty bohatýrské doby, jako když jsme si na poslední chvíli dali na bankovku "prvního dělnického prezidenta", to už nejsou :-).

      Taky jsem si vzpomněl na kreslený vtip pana Renčína někdy z druhé půlky 80.let, kdy přišla do oběhu nová série čs.bankovek: "Naše bankovky měly v zahraničí obrovský úspěch. Např. za tisícikorunu mi dokonce jeden Francouz nabízel duhovou kuličku!"

      Vymazat
    2. Duhová kulička za tisícovku, to je něco...frantík asi netušil, co jsi mohl, kdyby to bylo v obchodě, v té době za to koupit. Jiřina z N.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.