úterý 6. června 2023

Kostelík Analipsi aneb Statikova noční můra

Za jednu ze svých vůbec nejvydařenějších černobílých fotek považuji Světlo starého řeckého kostela (k tomuto článku jsem ji znovu nepřidal, ale můžete se prokliknout na tuto fotku na můj web), kterou jsem pořídil na Lefkadě před čtyřmi lety. Je na ní interiér malého lefkadského kostelíka Analipsi, který stojí nedaleko od vesnice Poros a já mám velkou výstavní zvětšeninu (formát 100x70cm) téhle fotky doma na zdi. Ví se o mně, že mám tendenci se vracet na místa, kde se mi povedlo udělat nějakou zajímavou fotku, a zkouším to tam znovu, aspoň trochu jinak, když už ne lépe. A tak jsem si řekl, že se u kostelíka Analipsi zastavím znovu (už počtvrté) a usmyslel jsem si, že se pokusím napodobit styl původní fotky, abych případně v budoucnu mohl na téma tohoto kostelíka udělat malou černobílou sérii. Netušil jsem, že z toho nakonec bude víc než dvouhodinové focení na minimálním vnitřním prostoru malého kostelíčka. Jen jsem se docela bál, jestli se za ty čtyři roky, co jsem na Lefkadě (především kvůli covidu) nebyl, kostelík nesesunul k zemi, ostatně nebyla by to první stavba, kterou jsem na Lefkadě kdysi fotil a dnes už na jejím místě je jenom hromada kamení. Už mnoho let je totiž budova ošklivě poničená a kdybych byl statikem, myslím, že by se mi zjevovala v horečnatých úzkostných snech.

Kupodivu, kostelík Analipsi je sice pořád stejně na rozsypání, ale i po letech se drží v relativně vzpřímené poloze. Vlastně se toho tady za ty poslední čtyři roky moc nezměnilo. Snad jen někdo trochu vykácel vzrostlá křoviska přiléhající ke kostelíku. Mimochodem, docela široká cesta, která sem a pak i dál do lesa vede, je typickou řeckou cestou: láká k následování, mnohé slibuje, chvíli vede zajímavými místy, ale po několika stech metrech náhle narazí na uzavřenou ohradu plnou koz a cesta bez jakéhokoli předchozího varování končí.

 


A tudy se do kostelíku vstupuje. Dřív tu byly festovní dveře, ještě po nich zbyly silné kovové panty zasazené ve zdi vpravo a velké kovové oko z tlustého drátu, do kterého se dveře zaklapávaly na straně druhé.

 
 
Vždycky když procházím tímto vstupním otvorem, vzpomenu si na Miloše Kopeckého a jeho roli defraudanta Sepekovského z Hříšných lidí města pražského, který měl panickou hrůzu z každé prasklinky ve zdi nebo podlaze. Nu co, kdybych sem šel s Milošem Kopeckým, prostě by na mě ty dvě hodinky počkal venku. Ale už první nakouknutí zvenku naznačuje, že interiér může být pro fotografa zajímavý, takže se fotograf - fóbie nefóbie- bude muset přemoct :-).
 
 

 
 
Na následujících dvou fotkách je dobře vidět, co je důvodem toho zvláštního vnitřního osvětlení: Měkké ranní světlo totiž zvenku proudí nejen neexistujícími dveřmi, ale i nezavřitelným oknem a velkými dírami u jednoho "dostavěného" štítu. 

 
 
 
 
V pravém dolním rohu následující fotky je ze střechy spadlá taška. Když zvednu oči ke stropu a vidím zpuchřelé a lecčím proděravělé "střešní trámy", divím se jen tomu, že je zatím jenom jedna.  

 
 
Podle toho, z jakého úhlu fotíme (moc si ale vybírat nelze, vnitřní prostor je nevelký a ani hodně krátké ohnisko objektivu není všemocné), jeví se okno v tlusté kamenné stěně v podobě různých geometrických tvarů. Na zdi vpravo se nám otevírá ošklivá škvíra ve zdi. Nic malého, nejmíň 2 metry na výšku, a na šířku to taky není málo, když je tak dobře vidět skrz.


 
 
Tahle babička procházela okolo po cestě mezi olivovými háji a vypadala překvapeně, že mě u kostelíka vidí. Pustili jsme se trochu do řeči. Paní si od plic zanadávala na to, že stát se o tenhle příbytek boha vůbec nestará (třikrát se během své hlasité filipiky pokřižovala, tak nejspíš volila i ostřejší výrazy), a dokonce souhlasila s tím, že si ji můžu vyfotit. 

 
 
Na druhou stranu od okna stojí ikonostas s prvními dochovanými nástěnnými malbami. 



 

A teď jeden souhrnný záběr. No, úplně souhrnný není, ale na něco takového byste museli mít rybí oko.Ale vešlo se do toho záběru docela dost.

 
 
Celé je to dnes v černobílém podání, tak abyste aspoň měli základní představu u reálné barevnosti. 

 
 
Nejkrásnější nástěnné malby se podle mého nacházejí až za ikonostasem, v tom nejtemnějším a nejstísněnějším koutě interiéru.  Jsou prý ze 17. století, a patří tak k nejstarším dochovaným na ostrově.

 
 
Tak jsem zvědav, jestli až se s foťákem vrátím příště - a já se vrátím, protože mě prostě baví se vracet a považuji to obzvlášť ve fotografii za důležité - najdu svůj maličký kostelík Analipsi pořád ještě pohromadě a v pořádku. Rád bych, aby tomu tak bylo, ale na to jsem malý pán.
 
P.S.: Další náměty na výlety i příběhy ze života ostrova viděné okouzlenýma očima natěšeného středoevropského turisty najdete ve zdejší rubrice Črty z Lefkady



 

25 komentářů:

  1. Ta babča mi připomíná naši sousedku. Sousedka je moc hodná, ale hrozně zvědavá a na všechno má svůj podle mě docela zdravý názor, i když už je jí 97 či 98 let. :-)

    Kostelík fakt vypadá, že už se drží jen silou vůle. Je to škoda, že se vláda nestárá o jeho stav, když jsou tam vzácné staré malby.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi to nesplňuje přísná řecká pravidla pro památky, protože památek je tam, co hrdlo ráčí :-).

      Vymazat
  2. Jako by secsam Nejvyssi rozhodl, ze prez vsechno neda kosteliku spadnout...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak: Nedej spadnouti nám ni budoucím... ;-).

      Vymazat
  3. Je zajímavé, že čím je focený objekt hnusnější, tím hezčí fotky z něj šikovný fotograf získá.
    Neplatí pro nešikovné fotografy a focení žen!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I když ta babička...
      R.

      Vymazat
    2. Tohle empirické tvrzení bude mít asi víc nezbytných upřesnění. Ale je pravda, že takové objekty mám rád.

      Vymazat
  4. Genius loci je tam viditelně přítomný, úžasné místo. Němý svědek pomíjivosti vypráví příběh, který zatim není u konce. Skoro bych řekl, že generální oprava by tomu sebrala atmosféru. Uvidíme, jak to dopadne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, neumím si představit, že by teď kostelík zgruntu přestavěli, vymalovali a nazdobili. Ale aspoň základní zpevnění, aby se zdi nerozsypaly, bych si představit dovedl :-).

      Vymazat
  5. Tomu říkám kostelní urbex:) Souhlasím, že rekonstrukce by mu ukradla atmosféru. Paní má laskavou tvář.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Před pěti lety jsem dělal podrobnou dokumentaci nástěnných maleb - pro strýčka Nemilou Příhodu :-).

      Vymazat
  6. Tak když už vydržel tak dlouho ..... ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejspíš se dřív rozsypu já než kostelík Analipsi.

      Vymazat
  7. Ta babča na té fotce, zdá se, levituje. Moc hezká momentka,čb tomu dodává tu pravou atmosféru.

    OdpovědětVymazat
  8. Na černobílých fotografiích kostelík vypadá jak po bombardování a zřejmě se tam žádné bohoslužby nekonají, ale v barevném provedení artefakty mají své kouzlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Při minulé návštěvě tam byl ještě kovový svícen, ten už jsem tentokrát neviděl.

      Vymazat
  9. Lezarts
    Vše je v rukou božích…, ale i život odvážného “fototuristy”. Myslím, že jste dost ryskoval vstupem do tohoto objektu.
    Faktem je, že fotografie jsou boží😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, chce-li člověk vstoupit, vyžaduje to notnou porci víry.

      Vymazat
  10. Kostelík vypadá trochu posmutněle a nemocně, přesto má krásnou atmosféru.
    Smekám před tvou odvahou do něj vstoupit a co víc, ještě tam dvě hodiny pobýt! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to tam rád a je mi toho místa trochu líto. Oproti situaci před čtyřmi roky třeba zmizel kovový svícen, nebo jsem si aspoň nevšiml, že by postával někde poblíž.

      Vymazat
  11. Takové kostelíky byly pro lidi důležité, snad se podaří ho zachovat. Hezké fotky i povídání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že snad nakonec nespadne. Ona už jeho dnešní podoba je dána dávnou snahou ho zpevnit a zachránit, leč bylo to udělané takový podezřelým "řeckým" způsobem, který částečně chrání a částečně z úplně nových důvodů i více ohrožuje :-).

      Vymazat
  12. Myslím, že se tomu říká estetika zpustlých míst. Nepochybovala jsem o ní celkem nikdy, ale tenhle kostelík je jasný důkaz, že podobná místa skutečně estetická jsou. Snad ještě dlouho vydrží :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Držím mu palce, ale pro jistotu mám nafocenou kompletní dokumentaci nástěnných maleb, kdyby přece jen něco selhalo.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.