pátek 2. června 2023

Výstava SVĚTLO

Jsem sice pořád ještě na břehu Iónského moře, byť dnes mi to tu už po krásných třech týdnech končí, ale dnes nebude Lefkada hlavním tématem článku. Až po návratu totiž stihnu postupně zpracovat většinu fotek a uvidím, jestli aspoň některé stojí za to ukázat i někomu dalšímu než sám sobě. Ale čas je neúprosný a mně už vlastně zbývá jen pár dní, abych vás informoval o tom, že ve středu 7. června v 16:30 začne vernisáží společná výstava SVĚTLO, kterou pořádá plzeňské Gymnázium Františka Křižíka, jejíž součástí budou i moje fotografie.

 
Jak se píše na stránkách pořadatele, "... své fotografie a výtvarná díla zde představí jak učitelé, tak v rámci stejnojmenné soutěže i žáci plzeňských škol." (podrobnosti a všechna jména vystavujících najdete přímo na speciální "výstavní" stránce gymnázia). No, sami vidíte, že to není věcně zcela přesné, protože pedagogem nejsem už dobré čtvrtstoletí a žákem pohříchu ještě o dost déle. Pravdou ale je, že když jsem ještě kdysi dávno pedagogem byl, bylo to právě na tomto plzeňském gymnáziu. Když se dával dohromady program letošní výstavy, jedna z jejích organizátorek (shodou okolností moje bývalá studentka a dnes úspěšná výtvarnice a rovněž jedna z vystavujících) si vzpomněla, že mám ke gymnáziu dlouholetý dobrý vztah, a navíc jsem v posledních letech podle toho, co ukazuji na facebooku, trošku fotil a vystavoval, nějaké to světlo nejspíš na fotkách mít musím, takže mi nabídla, že bych se mohl docela rozsáhlé letošní výstavy také zúčastnit. Nakonec to dopadlo tak, že by na výstavě mělo být k vidění i 31 mých fotografií, přičemž víc než půlka z nich bude mít svou výstavní premiéru. 

Pokud byste tedy čirou náhodou měli ve středu 7. června odpoledne čas a nacházeli se někde poblíž (člověk nikdy neví, jaká náhoda může zafungovat), moc rád se s vámi na vernisáži v příjemném venkovním prostředí školního atria uvidím. Jsem moc zvědav jak na ostatní vystavená díla, tak vlastně i na svoje fotky, které uvidím v podobě pro tuto výstavu až právě při vernisáži, protože vše zajišťuje pořadatel a já jako autor - poté, co jsme se dohodli na konkrétních fotkách - nemusím hnout prstem. Fotky sice nebudou zdaleka tak velkých formátů, na které jsem zvyklý ze svých sólových výstav, ale to při této příležitosti nebylo možné a nebylo by to vzhledem k povaze a rozsahu společné výstavy ani vhodné. 

Zatím sice nevím, jak si po návratu poradím s tím, že v Praze, Dobřichovicích ani v Plzni nešplouchá moře, nevoní tam zahrady kolem rozkvetlých olivových hájů a člověk nedýchá přímořský prosolený vzduch, ale jak si tak pamatuji z předchozích pokusů, nakonec se vždycky člověk zase chtě nechtě zařadí do normálního českého provozu. To, že to tentokrát bude doprovozeno podobnou akcí, jakou je vernisáž plzeňské výstavy SVĚTLO, bude - jak jsem přesvědčen - ještě výrazná pomoc, aby aklimatizace na české podmínky proběhla úspěšně :-).


21 komentářů:

  1. Tož, jak říkají latiníci, Fiat Lux.

    OdpovědětVymazat
  2. pro mne by byl návrat od moře sem asi naprosto katastrofálně ohavný. Strašně by se mi stýskalo a bylo by mi smutno.... tak ono stačí se vrátit vždycky po týdnu z chaty. I to mě vždycky chvíli trvá než se zkonsokliduju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však se mi taky stýská. Ale co s tím nadělám?

      Vymazat
  3. Toz 31fotek, to je znacny podil na te vystave...

    OdpovědětVymazat
  4. Toz 31 fotek,, to je skoro pul vystavy...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi tak čtvrtina, tahle výstava je docela rozsáhlá.

      Vymazat
  5. Každé správné gymnázium má vystavené fotografie významných absolventů a správné je také připomínat významné/oblíbené/nezapomenutelné pedagogy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skutečnost je vlastně taková, že jako nepedagog jsem nejspíš jedním z vystavujících z protekce :-).

      Vymazat
  6. Přeji poklidný návrat do všedních dnů a mnoho spokojených návštěvníků :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poklidný tedy ten návrat moc nebyl, ale počítal jsem s tím, takže to nebylo žádné překvapení. Tři týdny jsou tak dlouhá doba, že se mi tentokrát ani tolik nestýská :-). Děkuji za přání!

      Vymazat
  7. At se vydari a snad pro tebe bude drobnou utechou, ze se nejspis vratis do opravdu krasneho pocasi, kdy je tady vsechno jeste svezi a zelene, ale jeste ne zlute a spalene (mozna tak nos po dlouhem odpoledni).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Zatím nevidím v počasí velký rozdíl, ale blízkost moře je prostě blízkost moře, ta se napodobit nedá :-).

      Vymazat
  8. Vida, ani jsme se neotočili a už jsi zpátky! Tedy přeji co nejpohodovější aklimatizaci a ať se výstava vydaří :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty dlouhé 3 týdny se ve zpětném pohledu dost smrskly :-).

      Vymazat
    2. A děkuji za obě přání :-).

      Vymazat
  9. Ať se výstava a tvé snímky líbí. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, potěšil mě především zájem mladých adeptů fotografického řemesla :-).

      Vymazat
  10. Jasně, moře je moře, ale zase na druhou stranu žádné turistické trasy zamořené nepřehlednou změtí housenek praktikujících bungee-jumping za krk nic netušících kolemjdoucích. :-)

    Přeju mnoho spokojených návštěvníků vernisáže, včetně tebe. Osobně se nedostavím, musím na šichtu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu. Nemůžu říct, že by mi ten adrenalinový bungee-jumping chyběl :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.