neděle 11. června 2023

Nedělní miniglosy č.687

Po měsíci poprvé vycházejí Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", zase jednou v normálním režimu - ani na břehu moře, ani v taverně v přístavu, dokonce ani ne na palubě rychlíku Českých drah. Prostě jsem po dlouhé době zase jednou v neděli odpoledne obyčejně dorazil do své kavárny, kde NMg nejčastěji vznikají, a pobyl jsem tam tak dlouho, až bylo možné zmáčknout tlačítko "PUBLIKOVAT". Připouštím sice, že návrat do normálu po třech týdnech strávených na krásném ostrově v Iónském moři není úplně jednoduchý, ale byl tentokrát usnadněn dost hektickým programem uplynulého týdne. Když je kolem vás dostatečně rušno, není čas na stýskání. A rušno tedy bylo.

Od vydání posledních Nedělních miniglos jsem zde na blogu publikoval dva články: Prvním byla docela podrobná fotoreportáž z interiéru polorozbořeného lefkadského kostelíku Analipsi v článku Kostelík Analipsi aneb Statikova noční můra. Druhý článek pak pojednával o tom jak hekticky tentokrát probíhal Zrychlený přesun zpět do reality, protože první hodiny a dny po návratu z Řecka jsem měl rozpočítané skoro na minuty :-). Z "lefkadského období" ještě jednou připomenu básničku Ledová káva a jeden černý čaj. Mimochodem, taky se vám stává, že se ráno probudíte a nějaká dávná písnička, kterou váš sen kdovíproč vylovil kdesi v hlubinách nevědomí, pak zcela ovládne váš den? Tak to by vás mohl zajímat 14 let starý článek O písničkách pro každý den, který si dnes připomínáme v "archivním okénku".
 
Příští týden bude nejspíš v porovnání s tím uplynulým poněkud klidnější, ale to, myslím, není vůbec na škodu. Třeba tak budu mít konečně čas dovybalit do kouta v rychlosti hozený kufr s věcmi z Řecka a vytřít ve svém obýváku vrstvu květnového prachu. Co nás čeká příští týden zde na blogu, si zatím vůbec netroufám odhadovat, ale je pravděpodobné, že se zmíním o jedné celkem dobré zprávě, která mi přišla na Lefkadu z Londýna, ale v řeckých prázdninových podmínkách jsem neměl chuť se jí zabývat a nechal jsem to až na období po návratu. Každopádně přeji všem zdejším návštěvníkům dobrý a úspěšný červnový týden a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
 
 
 
 
Podle některých právníků má nově být znásilněním každý sex bez výslovného souhlasu dotyčné(ho). Ministr spravedlnosti navíc poukázal na to, že nový zákon by měl pamatovat i na zvláštní českou tradici z dob vlády komunistické strany, kdy většina českých občanů sice navenek výslovně souhlasila, ale v duchu byli zásadně proti.
----------------------
Vedení sociální demokracie na svém plzeňském sjezdu zrušilo tradiční název strany ČSSD a místo něj bude využívat novou značku SOCDEM. "Kvalitní vedení už strana nějakou dobu má," řekl Nedělním miniglosám staronový předseda strany Michal Šmarda, "teď už bude mít i moderní a kvalitní logo. Ještě se někde budeme muset poohlédnout po nějakých kvalitních voličích, když ti naši řekli v mezidobí svoje ANO nejmenovaným jiným politickým subjektům." 
----------------------   
Zděšení ze ztráty daňového balíčku zavládlo na ministerstvu financí. Ministr Stanjura neoficiálně připustil, že ohlášený daňový balíček, který měl stabilizovat české státní finance, nemohou ministerští úředníci nikde najít. "Někdo nejspíš na balíček omylem napsal adresu neznámého voliče a náš pracovník pověřený roznosem zásilek balíček řádně odeslal. Musíme všichni doufat, že zásilku nepodal jako balík na poštu, protože to bychom se vzhledem k překotnému rušení poboček České pošty taky vůbec nemuseli dočkat doručení. Nezbývá nám tedy než doufat, že zásilka byla podána jako "balík do ruky" a že bude mít český stát kliku a balíček se dostane do dobrých rukou."
----------------------
Redakce NMg oznámila, že propříště bude na přípravě Nedělních miniglos spolupracovat umělá inteligence. "Ano, chápeme, že umělá inteligence ještě není na takové formální a obsahové úrovni, aby dokázala plnohodnotně nahradit usilovnou profesionální práci celé redakce," řekl nám nejmenovaný šéfredaktor, "a víme i to, že umělá inteligence ještě trpí mnoha začátečnickými chybami, např. v textu dost často opakuje mnohdy i celé věty. Na druhou stranu ale chápeme, že umělá inteligence ještě není na takové formální a obsahové úrovni, aby dokázala plnohodnotně nahradit usilovnou profesionální práci celé redakce."
----------------------
Pražský magistrát oznámil, že na pražskou náplavku nebudou mít přístup rodilí Pražané, ale povolený vstup tam budou mít pouze naplaveniny.
----------------------    
Českému ministerstvu školství se podařilo v rekordně krátké době vybrat několik miliónů korun v rámci celonárodní sbírky "Kroužky pro Ukrajinu", který měl podle mínění většiny dárců napomoci především válkou narušeným mimoškolním aktivitám ukrajinských žáků a studentů. Proto veřejnost dost překvapilo, když byly nakonec vybrané peníze využity k výrobě několika kusů těžké středověké rytířské kroužkové zbroje, které byly do Kyjeva zaslány jako luxusní osobní dar v rámci české armádní pomoci. Podle náměstka ministra obrany je na každém z několika tisíc kroužků laserem vygravírován nedokončený nápis "Toho bohdá nebude, aby...", protože jednak se tak česká strana k ničemu konkrétnímu výslovně nezavazuje, a navíc se na malé kousky kovu stejně nevešel delší text. 
----------------------
Česká národní banka oznámila, že komu se nelíbí vysoká inflace v české ekonomice v posledních dvou letech, může si klidně sbalit svých už ne pět ale sedm švestek.
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

27 komentářů:

  1. Míra
    Jdu si sbalit svých sedm švestek v hodnotě tří švestek a prchám, abych předešel znásilnění.

    OdpovědětVymazat
  2. Já bych na umělou inteligenci klidně vsadil a nechal ji psát i komentáře. AI vám napíše co kdo chcete, co kdo chcete, co kdo chcete, co kdo chcete, co kdo chcete, co kdo chcete, co kdo chcete, co kdo chcete, co kdo chcete, co kdo chcete, co kdo chcete, co kdo chcete, co dgo checte, ocdog chechte, ochdoceche, ochdoccece, oochodee, odcohe, odoce, odece, doce, code, code, code, de.

    OdpovědětVymazat
  3. AD #6) Škoda, že se ministerstvo školství neobrátilo na Starosty, ti jsou mistři v kroužkování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A Rybáři by mohli dodat nějaké kroužkovce :-).

      Vymazat
  4. Lezarts

    A zase v české realitě😁

    OdpovědětVymazat
  5. Ad #3) Jestli to šlo poštou, tak tak je to v pytli.
    Cituji z Poštovních podmínek:
    Zásilky, u nichž je zjištěn nebezpečný obsah, jsou okamžitě vyřazovány z přepravy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A kruci... A jak teď hledat, kde k vyřazení došlo?

      Vymazat
  6. Umělá inteligence mě odrovnala :-D Jo, asi takhle ty texty docela často vypadají. A pak se moji studenti diví, že to poznám!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konečně budou mít Nedělní miniglosy pořádnou šťávu. Šťávu. :-)

      Vymazat
  7. Damovy blicek byl poslan kuryrem

    .Od te doby neni po kuryrovi ani danovem balicku vidu ani slechu...Napisledy pryy kuryr rikal neco o Kajmanskych ostrovech, ze ory jsou danovyn rsjem

    OdpovědětVymazat
  8. Povedené celé glosy, ovšem ta AI je nej! :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Ty pisnicky - jako nejhorsi kliny do hlavy se v tomto smeru ukazaly detske popevky Fiha tralala. "tak to dělá mačička" se mi obcas spousti ve snu i po mnoha letech! S tim znasilnenim bych navrhovala karticku "9 kav koupis, desata zadarmo", kam by si partneri davali razitka pred vlastnim aktem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obávám se, že v našem prostředí s mnoha historickými pozůstatky po rakouské administrativě se bez razítek neobejdeme :-).

      Vymazat
  10. Ty v hlavě nepřestajně znící písničky mám den co den. I bez snění. Stačí nějakou slyšet v rádiu a otravuje mě celý den i večer....

    OdpovědětVymazat
  11. Daňový balíček se ti moc, Petře, povedl. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však je to taky balíček "akorát tak do ruky" :-).

      Vymazat
  12. Na švestce za barákem jsem dnes přistihla dvě ošklivé housenky. Mám je zabalit taky? :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Socdem se snaží na sebe upozornit, ale už to skoro nikoho nezajímá, protože pokukováním po liberálním středu za Sobotky se její voliči poohlédli jinde a vracet se ke straně, která se pohybuje pod hranicí volitelností, už nemají důvod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sociální demokracie byla rozchvácena zvláštní "koalicí" tvořenou jen zčásti politickými soupeři :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.