neděle 4. června 2023

Nedělní miniglosy č.686

Pokud minulé Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a který vychází už patnáctým rokem, vyšly netradičně na břehu Iónského moře, ty dnešní už by měly být zase víceméně normální. Proč jen "víceméně"? Hlavně proto, že jsem teprve včera přiletěl zpět, během dne jsem ještě stihl zajít na vycházku s Pražskými domy a pak jsem večer doma rychle "vytuhnul" po poslední řecké probděné noci. Dnešní Nedělní miniglosy tak vznikají opět ne zcela standardně, tentokrát na cestě vlakem na vernisáž do České Třebové, přičemž jízdní řád vyčleňuje na toto moje snažení slabé dvě hodinky. Není nad to, když víte, s jakým časoprostorem můžete pro své konání počítat :-).

Od posledních Nedělních miniglos jsem zde na blogu publikoval dva články: Prvním byla fotoreportáž V uličkách hlavního města Lefkady, ve kterém se objevilo 16 fotek z mého toulání po hlavním městě stejnojmenného ostrova. Druhý článek byl spíš pozvánkou, protože příští středu se v Plzni uskuteční vernisáž celkem rozsáhlé Výstavy SVĚTLO,  na níž bude k vidění - mimo mnohé jiné - i mých 31 fotografií, z nichž víc než polovina ještě nikdy vystavována nebyla. Z "lefkadského období" mohu ještě připomenout např. lehce hororový článek Kostel svatého Antonína aneb Kde prší housenky a novou básničku Ledová káva a jeden černý čaj. A dnes už si, myslím, můžeme dovolit nakouknout opět špehýrkou i do hlubokého blogového archivu; tentokrát jsem vybral tematicky souznějící povídku rovněž od řeckého moře, O kavárenském vyprávění - možná na tenhle blog netradičně vážnější, ale snad i po 14 letech od napsání pořád ještě "čitelnou" :-). 
 
Sice se teď budu postupně aklimatizovat zase zpět na naše české podmínky a poměry, ale zároveň budu samozřejmě po večerech postupně zpracovávat materiál z Řecka, na který většinou už přímo na místě nebyl čas ani energie. Uvidíme, jestli se mi splní představa, se kterou jsem na Lefkadu odjížděl, že si přivezu aspoň tři fotky, které budu mít důvod považovat za dobré. Pokud se to naplní, budu moct vyhodnotit svůj třítýdenní řecký výlet jako úspěšný, no a pokud ne, splnil aspoň - to vím už teď - mnohé jiné, byť zdaleka ne tak ambiciózní cíle :-). Každopádně přeji všem zdejším návštěvníkům dobrý a úspěšný začátek června a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
 
 
 
 
Josef Středula požádal prezidenta Pavla o jmenování generálem, aby české odbory, které Středula vede, mohly vyhlásit plnohodnotnou generální stávku.  
----------------------
Správci Krkonošského národního parku varují před přátelsky se chovajícím krkavcem, který se vyskytuje v oblasti Luční boudy. Pták se lidí nejenže nebojí, ale chce se s nimi dokonce bezprostředně přátelit, což je pro většinu lidí na základě jejich praktických zkušeností z lidské společnosti nepochopitelné a vzbuzuje to podezření. Úřady doporučují udržovat si při setkání s ním bezpečnou vzdálenost a přátelství navázat výhradně na facebooku, jak se na opravdové moderní přátelství sluší.
----------------------
Po třech ročnících probíhajících ve vypjatém období covidu, ve kterém se výrazně angažovaly i mnohé političky a samozvané viroložky a epidemioložky, konečně zase jednou v sovětické tradiční soutěži Miss kráva 2023 vyhrála kráva čtyřnohá, jak bývalo dříve dobrým zvykem.
----------------------  
Od podzimu bude přímo v praxi na stavbách využíván nový český zdicí stroj, který by měl postupně plně nahradit živé zedníky. "Stroj má oproti práci klasických zednických part skoro samé výhody," řekl nám šéf výzkumného programu, jehož výsledkem zdicí robot je. "Rychlost zdění je oproti lidské práci přibližně dvojnásobná, stroj pracuje nepřetržitě a v každém počasí, přičemž nepotřebuje proplácet přesčasy ani pauzy na občerstvení." Jak Nedělní miniglosy zjistily od samotných zedníků a jak neochotně připouští i vedoucí projektu, úplně plnohodnotné náhradě lidské zednické práce zdicímu robotu zatím brání několik drobných a v budoucnu jistě odstranitelných nedostatků, protože si například zatím neumí otevřít pivo bez otvíráku o hranu stolu a rovněž tápe v tom, jak silně hvízdat na kolemjdoucí ženy, protože osobní vkus členů projektového týmu není v tomto ohledu zcela jednotný.
----------------------
Podporovatelé bývalé novinářky Jany Peterkové na pražském městském soudu vylomili dveře do jednací místnosti, aby dosáhli demokratičtějšího průběhu soudního procesu. Jana Peterková sama snahu svých podporovatelů ocenila, i když připustila, že ti nejaktivnější z nich udělali i nějaké vylomeniny.
----------------------
Ze zpravodajských zdrojů se Nedělní miniglosy dozvěděly, že česká armáda dodala na Ukrajinu velkou zásilku svých nejmodernějších zbraní - novou generaci radarem nezjistitelných a na přísunu elektrické energie, dodávkách paliva i fungování elektronických čipů zcela nezávislých řemdihů Žižka 2.
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

28 komentářů:

  1. A prirucni lahky gulomet znacky Zizka 3

    OdpovědětVymazat
  2. Práci zdicího automatu jsem na internetu sledoval. Horší než absence schopnosti otevřít si pivo je zřejmě absence schopnosti vytvořit ve zdi okno nebo dveře, o nárožích nemluvě. Zřejmě tedy bude jeho aplikace nejvhodnější při dostavbě Velké čínské zdi. Na našich hranicích, proti pronikání Číňanů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento robot má v době zakódován čtvrtý zákon robotiky : Hlavou zeď neprorazíš.

      Vymazat
    2. No co, budou se prostě stavět o něco delší domy :-).

      Vymazat
  3. Vida, se zdicím automatem by konečně mohly zmizet z učebnic matematiky úlohy na společnou práci typu "Jeden dělník vykope půl metru širokou a metr hlubokou díru za dvě hodiny. Za jak dlouho takovou díru vykope padesát dělníků?".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu. Bude se to muset změnit přinejmenším na "Jeden robot vykope půl metru širokou a metr hlubokou díru za dvě hodiny..." :-)

      Vymazat
    2. To je ovsem spise trojclenka, umera neprima..aby to byla primo o spolecnebpraci, bylo by, kedenndelnik by to ssm vykopal za hodinu, druhy za dve, treti za pet...Za kolik hodin to vykopou vsichni dohromady....

      Vymazat
    3. Teď to budou spíše matematicko-sociální úlohy typu kolik robotů bude třeba sestrojit, aby nahradili 50 stávkujících dělníků.

      Vymazat
  4. Ad #1) Bude-li jmenován brigádním generálem, pak by se mohli ke stávce připojit i brigádníci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je moc dobrý nápad. Tak to bude fakt velká stávka; to bude zase homeoffice...

      Vymazat
  5. Josef Středula po blamáži v prezidentské volbě asi potřebuje na sebe upozornit, že ještě žije. Myslím si, že přes vyhrožování generální stávkou by se neodvážil ji vyhlásit, protože po předchozích zkušenostech ví, že už žádné davy nenaláká, a to by mohlo vést k jeho pádu i v odborech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že generální stávka představuje pro pana Středulu celkem laciné body. To by musel být opravdu "manták", aby zazdil i podobnou šanci, lepší už mít nebude.

      Vymazat
  6. Neni ten krkavec nahradni Krakonosuv kousek za jiz zemrelou sojku praskacku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě ta souvislost se sojkou taky napadla, ale nedokázal jsem to dotáhnout do žádné rozumné pointy :-).

      Vymazat
  7. Lezarts

    Také to může být generál(ní), až po bitvě … na to jsme už hodně zvyklí😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak hlavně aby z něj nevyrostl generální tajemník :-).

      Vymazat
  8. Jana Peterková je třída! 😉 Žižka s řemdihem je dokonce mezinárodní. Generální stávka by ledasco vyřešila. Jen aby proti sobě stáli umětelové proti neumětelům. 😁👍🙌

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O umětele je v našich zeměpisných šířkách docela nouze.

      Vymazat
    2. Obavam se, ze tak jako stvura je to same co nestvura, i umetel.je totez co neumetel...

      Vymazat
  9. Je vidět že si dokážeš poradit a napsat své vtipné postřehy všude. Ovšem jsem velmi ráda, že tě vernisáž nenudila natolik, že bys psal NMg na příští týden přímo na ní :D :D :D a že tě i cesta do naší gubernie natolik inspirovala že zase vznikly tyhle skvělé perličky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vida, to mě nenapadlo, dělat si poznámky přímo na vernisáži. Zkusím to někdy na nějaké své :-).

      Vymazat
  10. Hned ta první. Středula. Ale Miss kráva je taky pecka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě zaujalo, že nějaká taková soutěž opravdu existuje. Tu bych si ani netroufl vymyslet :-).

      Vymazat
  11. Byly doby ( a skoro si to pamatuju ) že řemdihy byly moderní a Evropa měla z Čechů chvílemi strach a respekt. A to měl Žižka jedno oko!
    Kvalitní inspiraci na další miniglosy přeji. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milovníci retroarmád si s řemdihy přijdou na své :-).

      Vymazat
  12. Pták se lidí nebojí a chce s nimi navazovat přátelství. Jestlipak je to vzájemné? Já bych ho navázala...

    Robotickému zedníkovi bych radila, naučit se místo piva otvírat o hranu stolu plechovku s olejem, jinak bude brzo neúmyslně a velmi hlasitě hvízdat nejen na ženy, ale na všechny kolemjdoucí. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych se přátelství s přátelským ptákem taky nebránil :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.