neděle 5. února 2023

Nedělní miniglosy č.672

Po vyvrcholení finálového kola prezidentských voleb minulý víkend došlo v týdnu přece jen k určitému uklidnění emocí, což ovšem vůbec neznamená, že by se nic nedělo. I v dnešním vydání Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", se proto v několika bodech vrátíme k našemu volebnímu a povolebnímu dění. Vítám vás u již 672. čísla nedělníku vycházejícího pod zavedenou značkou NMg se zprávami z politiky i společnosti, které jsou možná maličko jiné než v oficiálních médiích, byť zase ne o tolik :-).

V uplynulém týdnu vyšly opět dva nové články: V prvním jsem se vrátil podrobněji k výsledku prezidentských voleb (Noční rozhovor s prezidentem) a tento článek měl v doznívajících volebních emocích podle očekávání docela velkou odezvu v počtu čtenářů i v komentářích (opět se potvrdilo, že čtenáře nepřináší ani tak kvalitní zpracování článku, ale především kontroverzní téma, což je mimochodem trend, který dlouhodobě netoužím nijak speciálně podporovat). Ve druhém článku jsem se pokusil představit člověka, který pro mě samotného byl nedávno velkým překvapením, Josefa Illíka - fotografa a kameramana (1919-2006). Z předchozích týdnů připomenu bilanční článek Můj blog v roce 2022 a shrnutí své úspěšné výpravy na mezinárodní fotografickou soutěž New York Photography Awards 2022 Tak už jsme z Nového Yorku doma. Na konci ledna jsem se rovněž přehoupl do 15. sezóny svého blogování, takže - jako skoro každý rok touhle dobou - připomínám i svůj úplně první blogový článek z 25. ledna 2009 O chřipce a psím blogu (byl to tehdy veliký úspěch, hned první den si článek přečetli kromě mě ještě tři další čtenáři a už po půl roce jsem k článku dostal první komentář :-)).
 
Nakoukli jsme již do února, ve kterém se zima začne - aspoň jak doufám - postupně přetahovat o svůj trůn s nastávajícím jarem. Tak buďte zdrávi a moc na poslední chvíli nenastydněte, ať se můžeme na to jaro společně těšit a vyrazit mu co nejdřív do přírody naproti.

Přeji vám dobrý a úspěšný týden a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli :-).
 
 
 

Pražský hrad potvrdil, že prezident Miloš Zeman loni žádal premiéra Fialu o podepsání dvou abolic. Na druhou stranu prezident nelhal, když před nedávnem řekl, že o abolice premiéra nežádal; ve skutečnosti o těchto žádostech jen nevěděl, což je logické, protože jsou vedené jako tajné.
-------------------- 
Čína protestuje proti tomu, že americké vzdušné síly sestřelily balón, který několik dní zdánlivě nekontrolovaně letěl nad územím USA, Američané ho považovali za výzvědný a Číňané za meteorologický. Podle čínských úřadů měl balón jen monitorovat aktuální počasí v newyorské Čínské čtvrti, takže jeho sestřelení považuje čínské vedení za vážný útok proti politice jedné Číny. 
---------------------- 
Štáb spolupracovníků nově zvoleného prezidenta Petra Pavla požádal oficiálně Českou televizi, jestli by nemohla z důvodu opodstatněného státního zájmu začít používat pro product placement ve svém vysílání jinou zkratku než PP.
----------------------
Speciální australské jednotce se podařilo poměrně rychle najít ztracenou kapsli s radioaktivním cesiem 137, která se před nedávnem ztratila někde na 1400 km dlouhé cestě z dolu do přístavního města Perthu. Úspěšnou skupinu hledačů hned oslovilo české ministerstvo zdravotnictví, které by s její pomocí chtělo najít desetitisíce ztracených kapslí s českými antibiotiky, která aktuálně chybějí v českých lékárnách.
-------------------- 
Andrej Babiš svou nedávnou výzvou voličům, aby si na něj vsadili v kurzu 12:1, a získali tak zpět dvanáctinásobek vložené částky, překonal v historickém žebříčku o dva násobky Viktora Koženého, který byl v období kupónové privatizace schopen nabídnout svým podporovatelům pouze jistotu desetinásobku.
-------------------- 
Při další rozsáhlé výměně zajatců mezi Ukrajinou a Ruskem si obě strany mezi cca 200 propuštěnými válečnými zajatci vyměnily i velmi sledované tzv. "osoby citlivé kategorie", kam patří zejména lidé zvlášť citliví na lechtání na chodidlech.
-------------------- 
Na základě výsledku druhého kola prezidentských voleb, který na povolební tiskové konferenci označil za "famózní úspěch", rozprášil Andrej Babiš svůj volební tým a rozloučil se i se svým dlouholetým marketingovým stratégem Markem Prchalem. Ten v rozhovoru pro Nedělní miniglosy uvedl, že mu letošní volební kampaň přinesla mnoho nových užitečných zkušeností: Největšího pokroku dosáhl v otužování, protože kdykoli slyšel v médiích svého chlebodárce mluvit např. o tom, že by vojensky v rámci sil NATO nepodpořil případně napadené Polsko, musel si jít dát ledovou sprchu.
----------------------
Věda dosáhla v uplynulém týdnu dalšího milníku, který se ještě před nedávnem zdál být plně pod kontrolou lidí a tedy zcela mimo možnosti současného technického pokroku: V prestižní celosvětové soutěži o nejblbější komentář roku na sociálních sítích vyhrála poprvé v historii umělá inteligence.
.
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

22 komentářů:

  1. V podstate se po vyhlaseni vysledku ukazalo, ze Marek Prchal ma nomen omen..Nastesti to stihnul vcas nez ho dostihl sefuv hnev...Kdo utece, ten vyhraje..

    OdpovědětVymazat
  2. Zeman se do těch svých "nelží" nějak zamotává.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měl by mít jezevčíka, ten má taky krátké nohy...

      Vymazat
  3. Při poslední miniglose jsem si málem poprskala monitor. Kam se hrabe porážka světového velmistra hry go!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem připraven se podílet na nákupu čisticího prostředku :-).

      Vymazat
  4. Až Zeman na Hradě skončí a Babiš možná složí poslanecký mandát, naši novináři nebudou mít o čem psát, myslím, že i pro Nedělní miniglosy to bude těžká rána :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedělní miniglosy k tomu poskytly oficiální tiskovou zprávu, která zní: "Byly jsme i před Babišem, budeme i po něm!" :-)

      Vymazat
  5. Tlusťjoch z mobilu:
    Ten komentář umělé inteligence byl test, zde umělá inteligence má i inteligenci sociální a dokáže se přizpůsobit blogové a twiterovel komunitě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se teď u umělé inteligence nedostanu na black list; s ní je lepší být zadobře :-).

      Vymazat
  6. Vítám, že studenou sprchu si musel dávat nějaký M.Prchal a ne já po tvých nedělních miniglosách.Zdravím, Petře. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  7. Ta blbá uměla inteligence mne rozesmála. Jen nevím, jestli jí ale už dávno netrpí někteří zdejší obyvatelé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdepak umělá. Nejlepší blbost je ruční práce :-).

      Vymazat
  8. Že by umělá inteligence porazila pana Babiše? Není možná! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by ovšem byl velkolepý souboj algoritmů! :-)

      Vymazat
  9. Pristi volby nebude Prchal potreba, staci nacpat do GPT chatu Babisuv klasicky projev s par motyle a bude vystarano. Navic se AI oproti Prchalovi neumi stydet, ackoliv i u Prchala jsou tyto emoce sporne:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že pořádná inteligence by se snad naučit studu při troše dobré vůle mohla.

      Vymazat
  10. Připadá mi sranda, že během týdne mi většinou unikne nějaká ta zvlášť zajímavá zpráva (mumie, nyní AI). Ještě, že tu máme to Tvé shrnutí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však proto tady Nedělní miniglosy jsou, abyste se něco pořádného dozvěděli! :-)

      Vymazat
  11. A já jsem zase na chvostě událostí, protože jsem na miniglosy zapomněla a včera se sem neprodrala.

    Skupina hledačů by se šikla i mně; taky každou chvíli něco ztratím. Copak antibiotika, v našich lékárnách zmizely i blbé prášky od bolesti a proti kašli. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako obyčejně se naše společnost názorově rozštěpila. Půlka je proti kašli a půlka pro kašel... A hned za hledači nastupují tleskači :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.