neděle 11. července 2021

Nedělní miniglosy č.597

Prázdniny už se pevně usalašily ve svém přechodném panovnickém křesle a i lidem, kteří přes léto pracují, mohl uplynulý týden s dvojicí svátků aspoň malé prázdniny připomínat. Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", ale vycházejí i o prázdninách, takže vás i dnes vítám u jejich 597. vydání. Už jen tři neděle nás tak dělí od jubilejního 600. čísla, které bude jako už tradičně obsahovat výběr nejlepších a nejvtipnějších miniglos z poslední stovky vydání (viz dřívější jubilejní výběry, které jsou přiloženy na konci článku).

Tento týden jsem sice stihl připravit dva články, ale publikoval jsem jen jediný, ale o to obsažnější: Plných 18 fotek a několik souvisejících mikropříběhů obsahoval článek Obrazy a příběhy z židovského hřbitova v Mořině. Druhý článek - nový překlad básničky Christiana Morgensterna "Estetická lasička" - mám připravený na úterý, protože publikovat ho v pátek večer nebo v sobotu těsně před Nedělními miniglosami, navíc v období, které je tradičně návštěvnicky nejslabším za celý rok, by moc nedávalo smysl. Aspoň ale mohu připomenout dva články z předešlého týdne - tematickou glosu Tři setkání s tornády a jedno haiku k tomu a také vzpomínku na dávnou docela velkou vědeckou příležitost O studiích v Oxfordu o tom, jak jsem před 30 lety dost narychlo rozhodoval o své profesní a nejspíš i životní budoucnosti.
 
I pro dnešek zůstává z archívu po dlouhých 9 letech povytažená (nevím, jestli ovšem sama dostatečně optimistická) úvaha Optimisté jako vymírající druh? A jako už tradičně ještě připomínám svou nedávno dokončenou knížku blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás s názvem Hledá se pudvice v modrém obalu! (v článku je odkaz na stránku, kde je knížka zdarma ke stažení v pdf formátu).  
 
Přeji vám všem i nadále hlavně pevné zdraví a krásné letní dny a těším se s vámi opět co nejdříve na shledanou na těchto blogových stránkách.
 
 
Japonsko oznámilo, že nadcházející loňská olympiáda se odehraje zcela bez diváků, což vyvolalo u řady sportovců rozpačité reakce. Předseda organizačního výboru nicméně pohrozil, že pokud se zvolený model sportovcům nelíbí, může se velmi snadno stát, že se olympiáda nakonec obejde i bez sportovců, protože organizátoři mají řadu nabídek na profesionální a přitom zcela bezpečnou animovanou náhradu.
----------------------
Andrej Babiš nařkl Piráty, že po vítězství ve volbách chtějí v České republice uzákonit polyamorii. Piráti ovšem namítají, že právě pana premiéra se toto téma vůbec netýká, protože ho podle průzkumů stejně nemá skoro nikdo rád.
----------------------  
Obyvatelé delty Dunaje podali na Nejvyšší evropské lampárně stížnost proti pojmenování původně indické mutace covidu-19 právě názvem "delta", protože to podle jejich názoru poškozuje dobré jméno jejich domova. Zatím to ovšem vypadá, že novější označení zůstane v platnosti, protože Indů je, zdá se, o něco víc než obyvatel delty, dokonce i když se započítají čápi a volavky. Nedělní miniglosy se mimochodem z dobře informovaného zdroje dozvěděly, že formulář na stejný typ stížnosti už si preventivně vyzvedl i pan Tau.
----------------------
Islandu se několikaletém testovacím období podařilo zkrátit pracovní týden z původních 40 na 35 hodin. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová na dotaz Nedělních miniglos odpověděla, že česká vláda nechce jen tupě převzít v praxi ověřený islandský model, ale připravila vlastní originální řešení: "Aby nenastal přílišný zmatek, počet hodin v rámci pracovního týdne raději zachováme, ale každou hodinu zkrátíme v pracovních dnech na 55 minut a o víkendech dokonce na 52,5 minuty, což by mělo být ještě podpořeno prodloužením každé minuty povolené pracovní přestávky o 8 sekund, pokud ovšem nepůjde o státní svátek, pro který budou stanovené zvláštní parametry, stejně jako pro odpolední, noční a zkrácené směny. Uvedený systém sice může vypadat napohled složitě, ale ministerstvo zároveň připravilo stopadesátistránkový vysvětlující dokument, který mohou zájemci v ušetřeném čase nastudovat."
----------------------
Italská policie objevila v areálu bývalé továrny na střelný prach v archeologickém parku v Pompejích ilegální plantáž mariahuany. Plantáž byla objevena díky počítačovému porovnání obličejových rysů návštěvníků archeoparku, které jednoznačně potvrdilo, že návštěvníci odcházeli z areálu ve výrazně lepší náladě než do areálu vstupovali, což si vedení parku vzhledem k tematickému zaměření archeologické expozice dlouho neumělo vysvětlit. 
---------------------- 
Sněmovna odsouhlasila dlouho odkládaný ústavní zákon ustanovující možnost klouzavého mandátu pro ministry z řad poslanců. "Je ale otázkou, jak se podaří nové ustanovení naplnit v praxi," řekl nám opatrně předseda Vondráček. "Klouzavý mandát je totiž natolik kluzké téma, že je velmi obtížné ho bez ohrožení širokého okolí opravdu pevně uchopit." 
----------------------
Vědci přišli na to, že koronavirus není nic nového, ale řádil na Zemi už před 20 000 lety. Archeologové totiž objevili pozůstatky pravěkého stanoviště, na kterém museli pravěcí lovci předkládat hlídce ke kontrole čestné prohlášení, že smí překročit hranice okresu.
---------------------- 
Pražští památkáři po dalším útoku sprejera navrhli, aby se mimořádně cenný originál Karlova mostu přesunul do depozitáře a na místě ho nahradila kopie. "Kopii už jsme včera objednali přes naše obchodní partnery ze SAPY," uvedl nejmenovaný pracovník magistrátu. "Bohužel jsme se ale dostali do období dovolených, takže kopie by měla být hotová nejspíš až příští týden."

 
 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

24 komentářů:

  1. Ad #3) Kromě pana Tau si formulář vyzvedly i omega mastné kyseliny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen aby se ta lejstra moc neumastila, to v NELu neradi vidí!

      Vymazat
  2. Ad #7) Někteří lovci se prý mnohdy vytasili bludným prohlášením, že když chytli vlka, tak současně nemohli chytit covid.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani pravěcí experti se v lecčems nemohli shodnout :-).

      Vymazat
  3. Máte tam chybu. SAPA je vietnamská. Kopie Karlova mostu přicestuje z Číny, mají ji tam (jakož i kopie jiných světových památek) nějaký ten pátek a prý se jim už okoukala. Ale palec nahoru, Nedělní miniglosy aspoň přinesly jako první informaci o pravé příčině ohlášené prezidentovy cesty...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že partneři ze SAPY jsou schopni dodat cokoli a odkudkoli, jen když se to vyplatí a zákazníci budou spokojeni. Jen aby přišla kompletní dodávka a neskončili jsme jako v Avignonu :-).

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Show musí pokračovat - aťsi bez diváků i bez herců :-).

      Vymazat
  5. Nejvíc by měli protestovat Řekové, když se teď všechny mutace označují řeckými písmeny.
    Dříve bylo zvykem dávat hurikánům ženská jména, ta už se asi vyčerpala, ale těch písmen pro mutace ještě zbývá dost, než se najde nová abeceda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neprotestoval bych ale vymáhal bych desátek. Malý ekonomický problém je ten, že podobných "desátků" už musí být nejmíň padesát :-).

      Vymazat
    2. Těším se, až přijde na řadu česká. Taková mutace Šárka nebo Řimbaba zní nejen úderněji než nudná delta, ale nav8c pobaví výslovnost v zahraničním zpravodajství.

      Vymazat
    3. Šeská cholka, tóprá cholka. Šeská koróna - Schweinerei!

      Vymazat
    4. Takové pí, chí nebo omega má kdekdo, ale naše speciální české "řó", to bude pane mutace! :-)

      Vymazat
    5. Pan prezident ale navrhuje používat azbuku, taková mutace Щ vypadá opravdu nebezpečně.

      Vymazat
    6. мутация Щ :-)
      Kdo ji vysloví, bude vypadat, že ji už má :-)

      Vymazat
    7. I měkký a tvrdý znak mají v tomhle směru, myslím, perspektivu.

      Vymazat
  6. Tereza Těžká zavedla kult polyamorie v Čechách!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevíš, jestli Těžká Tereza nemá něco společného s Těžkou Barborou?

      Vymazat
  7. Ad #6) Nicméně MNO již objednalo několik vojenských kluzáků.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevychovaná Julie Roberts by řekla: "Svině klouzavý!"

      Vymazat
  8. Ovšem daleko početnější obyvatelé delty Mekongu by do toho mohli ještě hodit vidle...

    OdpovědětVymazat
  9. To jsem tedy zvědavá, jak pan Tau pochodí. A což teprve, až se za účelem podobné stížnosti spojí všichni psi - to si teprve na lampárně za rámeček nedají!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.