neděle 8. prosince 2019

Nedělní miniglosy č.518

Advent po startu z minulého víkendu už docela nabral rychlost a zapaluje dnes svou druhou svíčku. Jenom dobře: Aspoň bude ve světle jejího plamínku lépe vidět na další, už 518. vydání Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", nedělníku, ve kterém se už více než 10 let s notnou dávkou nezbytného nadhledu pravidelně ohlížíme za vybranými událostmi uplynulého týdne.

V uplynulém týdnu jsem na tomto blogu publikoval dva nové články. Nejprve jsem pozval zdejší čtenáře na zajímavou výstavu Objektivem fotografa Jovana Dezorta do Muzea hlavního města Prahy. Pak jsem přispěchal s jednou vlastní fotografií pořízenou před pěti lety v Japonsku, kterou jsem při stěhování dat ze starého do nového počítače vytáhl z pozapomenuté archivní přihrádky, trochu jsem ji oprášil a oživil, takže se mohla stát základem pro článek Hráči shogi a možná i pro některé mé další fotoaktivity. Z minulého týdne si pak ještě dovolím připomenout článek o trezorovém filmu režiséra Karla Kachyni a scénáristy Jana Procházky UCHO.
 
Musím ale připustit, že největší akcí minulého týdne pro mne bylo závěrečné kolo úprav mé chystané knížky fejetonů. "Rukopis" už je teď ve stavu, ve kterém pro něj hned po Novém roce začnu shánět vydavatele. Jen pro vaši informaci: Knížka aktuálně obsahuje 91 "fejetónků, glos a reflexí" a úplně všechny se v různou dobu objevily na tomto blogu. Cestou do knížky sice všechny prošly určitými - někdy jen kosmetickými, jindy podstatnějšími úpravami, ale věřím, že vždy to bylo pro dobro věci, aby výsledek držel dobře pohromadě obsahově i stylově.

Z archivu jsem tentokrát povytáhl mikulášskou básničku Mikuláš ve zlaté Praze a předvánoční atmosféru částečně odráží i velmi starý text O naspořeném štěstí, což je další z blogových článků, kterému se za celou dobu života blogu úplně vyhnuly komentáře :-). Na mém fotowebu pak dále pokračují dvě podzimní fotografické výstavy: Výstava fotografií Karla Zvonečka s názvem ISLAND - země zázraků, kterou na svém webu s radostí hostím, a výběr mých vlastních fotek z letošního léta.

V dnešním 518. vydání našeho týdeníku zjistíme, co stojí za překvapivým evropským zákazem zdánlivě neškodných obyčejných tužek, zamyslíme se nad důvody klesajícího zájmu o vánoční smrčky a borovičky a samozřejmě se nemůžeme vyhnout důvodům, proč se poslední dobou českému premiérovi pletou slova advent a audit.

Děkuji všem čtenářům za návštěvy i přízeň, přeji krásné pokračování adventního času a těším se na shledanou zase u příštího vydání Nedělních miniglos, nebo samozřejmě - když to jen trochu půjde - raději ještě o něco dříve :-).


Český premiér Andrej Babiš se v uplynulém týdnu stal napřed terčem ne zcela lichotivých závěrů auditu Evropské komise a hned nato vrátil nejvyšší státní zástupce do hry premiérovo trestní stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. "Pan premiér je samozřejmě ostřílený businessman a člověk tvrdý jako křemen, takže ho jen tak nějaký úder do kolen nedostane a i jeho pozice u českých voličů zůstává naprosto neotřesitelná," řekla Nedělním miniglosám mluvčí české vlády Jana Adamcová. "Aby bylo ale vyloučeno i to nejmenší hypotetické riziko pro ministry, kteří při zasedání vlády sedávají poblíž předsednického křesla, pana premiéra v nejbližších dnech pro jistotu podrobně prozkoumá přivolaný statik."
----------------------
Česká vláda chce do všech mezistátních smluv o obchodní a kulturní spolupráci doplnit nenápadný formální dovětek, že české pivo je nejlepší na světě. "Když mohou smlouvy s Čínou obsahovat proklamaci o souhlasu smluvních stran s politikou jedné Číny, smlouvy s Tureckem pro změnu souhlas signatářů s tím, že všichni oponenti tureckého prezidenta jsou teroristi, a smlouvy s USA zase apriorní příznivé hodnocení účesu prezidenta Trumpa, myslíme si, že použité poznámky o českém pivu nemůžou nikoho zaskočit," řekl nám odpovědný pracovník Úřadu vlády. "Jediní, kdo by snad mohl proti takovému ustanovení něco namítat, jsou Bavoři, ale pro tento případ jsme již schválili pozměňovací návrh českých Pirátů, že v česko-bavorských smlouvách bude uvedeno, že Česká republika má aspoň nejlepší lysohlávky, což bavorská strana nijak nezpochybňuje.
----------------------
Evropská legislativa připravuje pod tlakem levicových ekoaktivistů všeobecný zákaz používání obyčejných tužek, protože zanechávají zřetelnou uhlíkovou stopu.
----------------------
Prezident Miloš Zeman nakonec neudělil předsedovi vlády Andreji Babišovi slíbenou abolici, která by zastavila jeho obnovené trestní stíhání. "Pan premiér mne přesvědčil, abych abolici neuděloval, protože by to mohlo narušit jeho dlouhodobé marketingové záměry," uvedl pan prezident. "Spolu s mými právními poradci jsme totiž došli k názoru, že by nejspíš k zahlazení činů pana premiéra jedna abolice nestačila, takže bychom museli vyhlásit rovnou diabolici, která by ale mohla svým lehce ďábelským nádechem nepříjemně narušit dlouhodobě pěstovanou andělskou aureolu pana předsedy v očích jeho voličů."
----------------------
Nejvyšší soud se zastal somálské dívky, která chtěla při svém studiu na střední zdravotnické škole nosit hidžáb jako symbol svého náboženství. Soudci zároveň vyzvali dívčiny spolužačky, aby začaly hidžáb nosit také, aby se dívka necítila kvůli nemožné české módě vyloučená z kolektivu.
----------------------
Prohlubující se nedostatek kvalifikovaných svářečů na českém pracovním trhu by mohl v budoucnu na vánočních trzích vést k razantnímu růstu cen svařeného vína.
----------------------
Nejoblíbenějším vánočním stromkem v České republice se postupně stává jedlička. Významní čeští kulturní a sociální antropologové soudí, že rostoucí obliba jedliček o Vánocích může souviset s tím, že rozhodující slovo při nákupu stromku mají stále více generace, které jako děti ovlivnil jeden z nejúspěšnějších influencerů své doby, Strýček Jedlička. Přesný mechanismus tohoto dlouhodobého vlivu zatím není úplně jasný, ale vzhledem k tomu, že Antonín Jedlička proslul napodobováním zvuků zvířat, je možné, že koupí stromku se lidé podvědomě snaží dosáhnout toho, aby měli štědrovečerní zlaté prasátko šanci nejen vidět ale také slyšet.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.