neděle 1. prosince 2019

Nedělní miniglosy č.517

Ani jsme se nenadáli a je tu opět prosinec a s ním adventní čas. Ale k adventním nedělím už od roku 2009 nepatří jen adventní věnec se zapálenými svíčkami, ale i Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", nedělník, ve kterém se už více než 10 let s notnou dávkou nezbytného nadhledu pravidelně ohlížíme za vybranými událostmi uplynulého týdne. Dnes mám to potěšení vás tu přivítat už u 517. vydání.

V uplynulém týdnu jsem na tomto blogu publikoval dva nové články. Nejprve jsem využil zajímavého televizního projektu k 30. výročí zrušení cenzury a po shlédnutí řady - dnes už naštěstí promítaných a dobře známých - trezorových filmů jsem napsal o jednom z nich - o filmu režiséra Karla Kachyni a scénáristy Jana Procházky UCHO. V pátek jsem pak spojil jednu čerstvou fotografii z vánočně vyzdobeného centra Prahy s malou rýmovačkou a vznikl článek Po barevném dešti. No a z minulého týdne bych ještě rád připomenul pár postřehů a fototipů, z festivalu FotoŠKodaFest, které snad mohou posloužit jako inspirace i pro ty z vás, kteří sami fotí.
 
Z archivu jsem tentokrát povytáhl šest let starou úvahu O myšlenkolapkách, filmových kostýmech a bílých dírách. Že z názvu vůbec netušíte, o čem by to mohlo být? Tak to by mohla být výzva, ne? :-) A archivní okénko rozšířím ještě jednou i o maličko morbidní text O nesmrtelné mrtvole, ve kterém hraje titulní a podle mne neradostnou roli náš první dělnický prezident. Na mém fotowebu pak dále pokračují dvě podzimní fotografické výstavy: Výstava fotografií Karla Zvonečka s názvem ISLAND - země zázraků, kterou na svém webu s radostí hostím, a výběr mých vlastních fotek z letošního léta.

V dnešním 517. vydání našeho týdeníku se mimo jiné podíváme blíže na třaskavou kauzu chystané výstavby nového památníku v Praze - Řeporyjích, zjistíme, proč spolu dva nejvyšší čeští státní představitelé budou nejspíš nadále kouřit mlčky, a přesvědčíme se, že i ortodoxní komunisté mohou pochopit kouzlo kapitalistických svátků konzumu.

Děkuji všem čtenářům za návštěvy i přízeň, přeji krásný adventní čas a těším se na shledanou zase u příštího vydání Nedělních miniglos, nebo samozřejmě - když to jen trochu půjde - raději ještě o něco dříve :-).


Řeporyjský starosta Pavel Novotný potvrdil Nedělním miniglosám, že Řeporyje chtějí postavit památník vlasovcům, nikoli však příslušníkům Ruské osvobozenecké armády generála Vlasova, nýbrž parazitům z kmene hlístic. "Památník by měl - jak již z názvu plyne - sloužit především k lepšímu zapamatování toho, co jinak snadno zapomínáme, a my máme průzkumem potvrzeno, že přestože se o vlasovcích učí v biologii, jen minimum lidí si informaci o nich podrží do dospělosti." řekl nám pan starosta. "Původně jsme sice chtěli postavit památník tasemnicím, protože nám pro reflexi českého prostředí připadly příhodnější, ale jednak jsme se báli, že realizaci poněkud naturalistického výtvarného návrhu by od nás ruská ambasáda opět vzala jako provokaci, jednak bychom pak pro akci mohli stěží využít dohodnutý sponzoring ze strany velkého světového výrobce šamponů."
----------------------
Rychlodráha na pražské letiště by měla být podle nejnovější podoby projektu hotová do konce roku 2028. Pražští zastupitelé se ale zatím nemohou shodnout na tom, jak by měla být zajištěna doprava v přechodném období, protože prozatím používané městské autobusy zanechávají příliš velkou uhlíkovou stopu. Podle kuloárních informací Nedělních miniglos Piráti předpokládají mezi stanicí metra Veleslavín a letištěm masivní nasazení sdílených elektrokoloběžek, zatímco konzervativnější část magistrátní koalice dává přednost výstavbě technicky nenáročné dočasné koněspřežky. Protože podle původního projektu měla rychlodráha fungovat už od roku 2004, ohlásily zatím České dráhy a Správa železniční dopravní cesty nádražním rozhlasem, že zpoždění bude přibližně čtvrstoletí, přičemž v hlášení neopomněly zdůraznit, že ohlášené zpoždění se může změnit.
----------------------
Pod dohledem ozbrojených policistů byla převezena z Brna do Olomouce nejstarší keramická soška na světě, slavná Věstonická Venuše, jejíž originál je aktuálně vystaven ve Vlastivědném muzeu v Olomouci. Bohužel, archeologové nakonec z bezpečnostních důvodů nepovolili rozšíření ranní otevírací doby muzea, takže návštěvníci z řad astronomů mohou sice večer vidět na vlastní oči Věstonickou Večernici, ale ranní pozorování Věstonické Jitřenky těsně před východem slunce je prakticky vyloučeno.
----------------------
Prezident Miloš Zeman vyhlásil, že jestli šéf senátu Jaroslav Kubera navštíví v příštím roce Tchajwan, poškodí tím české obchodní zájmy, protože rozčílí vztahovačnou Čínu podobně, jako kdyby se osobně setkal s dalajlámou. Pokud k tomu opravdu dojde, hrozí Kuberovi, že si ho pan prezident vymaže na sociálních sítích z přátel. Protože tento krok vedl k obrovskému zvýšení zájmu o cesty na Tchajwan, hradní mluvčí Ovčáček musel prezidentova slova korigovat v tom smyslu, že z přátel budou odstraněni jen ti, kdo doposud na jejich seznamu byli, ostatní pan prezident potrestá tím, že si je na seznam přátel naopak přidá.
----------------------
Letadlu s českou delegací vedenou ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem nebylo umožněno při návštěvě Ruské federace přeletět z Moskvy do Kazaně. Ruská strana zdůraznila, že za problémy si Češi mohli sami, protože podcenili technicko-organizační zabezpečení akce, a odmítla jakoukoli souvislost s aktuálními politickými rusko-českými spory. Zároveň ruští úředníci naznačili, že by Češi místo věčného stěžování měli být rádi za to, jak kauza nakonec dopadla, ale pro případ, že by se podobné nedopatření někdy v budoucnu opakovalo, vyjádřili svou připravenost zajistit české delegaci plnohodnotný náhradní program ve Smolensku.
----------------------
Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu zahájil stíhání někdejšího generálního tajemníka KSČ Miloše Jakeše, bývalého předsedy vlády Lubomíra Štrougala a exministra vnitra Vratislava Vajnara, kterým klade za vinu zneužití pravomoci v souvislosti s používáním střelných zbraní na československých hranicích. Sedmadevadesátiletý Jakeš, který se o zahájení trestního stíhání dozvěděl během své tradiční páteční procházky pro noviny, se pro Nedělní miniglosy vyjádřil v tom smyslu, že některá pravidla fungování kapitalistické společnosti už nejspíš nikdy nedokáže pochopit, začíná mu ale být aspoň pomalu jasné, co znamená Black Friday.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.