neděle 22. prosince 2019

Nedělní miniglosy č.520

Ještě dvakrát se vyspíme a budeme mít další Štědrý den. Tak co třeba maličko potrénovat a nadělit si napřed na zkoušku 520. vydání Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", nedělníku, ve kterém se už více než 10 let s notnou dávkou nezbytného nadhledu pravidelně ohlížíme za vybranými událostmi uplynulého týdne?

V předvánočním týdnu jsem publikoval dva články: Nejprve to bylo připomenutí skvělého klavíristy Vladimira Horowitze i s řadou historických ukázek v článku Vladimir Horowitz - velký romantický trémista. Druhým článkem pak byl fotočlánek s možná trochu podivným názvem Úprk před mluvící hlavou, ale předpokládám, že jste tady na blogu na podivné fantazijní názvy už docela zvyklí :-). A protože ani jeden ze zmíněných článků neměl moc společného s Vánocemi, ještě připomenu v předešlém týdnu publikovanou a pro změnu čistě vánoční povídku O sotva stihnutých Vánocích.
 
Protože vánoční období je obdobím s velmi silným potenciálem zázraků, ještě jednou přidám odkaz na devět let starý článek O vánočních zázracích o napohled nenápadném těsně předvánočním dárku, na jehož zázračnosti pro mě ani po létech nic neubylo. A pokud právě zvažujete, jestli se na Štědrý den postit nebo ne, třeba vám při rozhodování pomůže ještě o rok starší článek O zlatém vánočním prasátku. I přes vánoční svátky zůstávají přístupné dvě podzimní fotografické výstavy na mém fotowebu: Výstava fotografií Karla Zvonečka s názvem ISLAND - země zázraků, kterou na svém webu s radostí hostím, a výběr mých vlastních fotek z letošního léta.

V dnešním 520. vydání zjistíte, dokdy musíte nechat očipovat vaši anakondu, v exkluzivním rozhovoru se dozvíme, které kroky Senátu opravdu vycházejí od ďábla a které ne, a také poradíme, jak nevystavit o Vánocích náš celer zbytečnému nervovému vypětí.

Sice vzhledem ke konjunkci dnešního vydání Nedělních miniglos a mé tradiční "narozeninové" večerní a noční procházky Prahou byla letošní adventní neděle přece jen poněkud rušnější, než normálně bývá, o to více přeji nám všem, ať jsou letošní vánoční svátky pokud možno klidné a štědré v mnohém různorodém smyslu toho slova. A když všechno vyjde podle plánu, ještě se na Štědrý den s jedním článkem ozvu. Bude to fejeton, tradiční fotoreportáž z noční Malé Strany, básnička nebo snad haiku? To ještě dnes netuším. Ale od toho přece máme Vánoce, abychom si užili překvapení a tajemné napětí až do toho správně laděného zacinkání u stromečku; v tomto případě to bude překvapení nejen pro čtenáře, ale i pro autora samotného :-). Každopádně děkuji všem čtenářům za návštěvy i za neutuchající přízeň a přeji krásné, klidné a požehnané Vánoce.


Organizace Svobodu kaprům vyzvala všechny, kdo z nepochopitelných důvodů dosud lpějí na dodržování sadistických vánočních tradic a odmítají se přizpůsobit moderním pokrokovým trendům, aby konečně prozřeli a přestali se podílet na předvánoční genocidě kaprů. Protože ale není možné naivně spoléhat jen na přirozenou dobrotu lidí, právní experti organizace připravili pro jistotu rovnou vlastní návrh zákona, který do budoucna zcela zakáže konzumaci kaprů a pod pohrůžkou vysokých pokut a nepodmíněných trestů odnětí svobody konečně přiměje lidi o Vánocích místo masa nebohých ryb podávat k bramborovému salátu smažený celer nebo hlívu ústřičnou. "Rádi bychom ještě upozornili ty, kteří už pochopili nevyhnutelnost odklonu od živočišné stravy, že i když celer a hlíva ústřičná nejsou živočichové, přesto bychom i k nim měli mít aspoň základní úctu, takže doporučujeme nedávat je před štědrovečerní večeří do vany ve zhasnuté koupelně, a hlavně je proboha na Štědrý den v dobrém úmyslu nepouštějte do Vltavy!"
----------------------
Oslovený ďáblův advokát se v rozhovoru pro Nedělní miniglosy důrazně ohradil proti slovům prezidenta Miloše Zemana, že vše, co vychází od Senátu, je od ďábla. "Nepopírám, že některé kroky s naší stranou zástupci Senátu konzultují, ale např. ústavní žaloba na prezidenta byla čirou partyzánštinou senátorů, proti které náš šéf pana prezidenta bránil, seč mohl."
----------------------
Před Vánoci zcela zkolaboval potravinový e-shop rohlik.cz. Majitel e-shopu uvedl, že objednávky převýšily asi 5x původně očekávaná množství, takže e-shop část objednávek vyřídil se zpožděním a část jich musel dokonce z provozně-technických důvodů zcela zrušit. Majitel e-shopu přiznal, že frekvenci využívání a oblibu služby v předvánočním období trestuhodně podcenil, dotčeným zákazníkům se osobně omluvil, nabídl jim odškodnění a jako pokání inicioval oficiální změnu názvu své firmy na ztvrdlyrohlik.cz.
----------------------
Vedení Krkonošského národního parku opět rozmýšlí, jestli zavést pro návštěvníky parku vstupné, proti čemuž ale podle informací Nedělních miniglos protestovala vlivná Unie českých kůrovců, která považuje toto opatření pro své většinou nemajetné členy za likvidační. "Rozumná dohoda podle nás stále ještě není úplně vyloučena," uvedl mluvčí KRNAPu, "protože jsme připraveni nabídnout Unii pro její členy výrazné množstevní slevy."
----------------------
1. ledna 2020 vstoupí v platnost zákon, podle kterého musí být všichni psi na území České republiky označeni mikročipem, jinak bude jejich očkování proti vzteklině bráno jako neplatné. "Na čipování psů je vidět, jak moje vláda na rozdíl od našich předchůdců dělá ve státě pořádek," řekl Nedělním miniglosám hrdě premiér Andrej Babiš. "Po psech se chystáme v čipování domácích zvířat systematicky pokračovat, takže hned v následujícím roce 2021 se chystá čipování agam, anakond a amazoňanů, a v dalších letech pak přijdou na řadu i další domácí mazlíčci, pěkně podle abecedy." Čipování dalších živočišných druhů by mělo probíhat většinou podle podobného modelu jako tomu je u psů: "Některá procesní specifika bude asi nutné vzít v potaz u čipování tasemnic, ale protože tasemnice jsou až skoro na konci abecedy, bude ještě dost času na vytvoření přesných pravidel tak, aby celý proces byl pro naše občany co nejméně invazivní."
----------------------
Policie obvinila bývalého premiéra Petra Nečase z křivé výpovědi ve prospěch jeho současné manželky v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Podle některých zdrojů blízkých vyšetřování je situace opravdu vážná, protože v Nečasově případě je výpověď tak křivá, že jí není rovno.
----------------------
Nejčastěji kradeným zbožím v předvánočních obchodech jsou podle odborníků čokoládová kindervajíčka, protože jsou malá, kompaktní, snadno se jimi vyplní papírový obal na běžná vejce, a navíc jsou velmi žádaná mezi zákazníky, kteří milují slevy a jsou kvůli nim ochotni se spokojit i s kradeným zbožím. "Zatím žádný z našich pokusů na omezení množství kradených kindervajíček nebyl úspěšný," přiznal Nedělním miniglosám bezpečnostní manažer výrobce. "Pro příští rok jsme ale vymysleli úplně novou strategii, jak krádeže vajíček zcela eliminovat: chystáme se totiž celou výrobu kindervajíček zrušit a nahradit je na trhu lépe skladnými kinderkrychličkami."


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.