neděle 15. prosince 2019

Nedělní miniglosy č.519

Máme před sebou třetí zapálenou svíčku na letošním adventním věnci a teď už taky pětistou devatenáctou zapálenou svíčku na pomyslném velikém věnci Nedělních miniglos. Ano, právě vychází 519. vydání Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", nedělníku, ve kterém se už více než 10 let s notnou dávkou nezbytného nadhledu pravidelně ohlížíme za vybranými událostmi uplynulého týdne.

V právě končícím týdnu se na tomto blogu objevily další dva nové články: Nejprve jste se spolu se mnou podívali na rušné pražské hlavní nádraží, které se v úterý večer zaplnilo nejen běžnými cestujícími, ale i demonstranty z akce Milionu chvilek pro demokracii, ve fotočlánku Expresní dáreček z hlavního nádraží. A protože Vánoce jsou za rohem, mohli jste si přečíst i úplně novou vánoční povídku O sotva stihnutých Vánocích. Z minulého týdne pak mohu ještě jednou připomenout článek Hráči shogi, který oživil jednu v archivu odloženou fotku pořízenou před lety v Japonsku.

Minulý týden se po knížce fejetonů dostala na mém pracovním stole do fáze závěrečné revize i knížka povídek (a povídeček). Ta sice není tak rozsáhlá jako knížka fejetonů (33 povídek a povídeček se vešlo na pouhých 115 stránek, fejetony jich zabraly 180), ale bylo na ní přece jen o něco víc práce. Příští týden přijde na řadu třetí kousek ze sbírky :-).

Protože vánoční období je obdobím s velmi silným potenciálem zázraků, z archivu jsem tentokrát povytáhl 9 let starý článek O vánočních zázracích o napohled nenápadném těsně předvánočním dárku, na jehož zázračnosti pro mě ani po létech nic neubylo. A i když dobroty z mikulášské nadílky jsou nejspíš již zkonzumovány, ještě se k ní jednou vracím nepříliš romantickou básničkou Mikuláš ve zlaté Praze. I v předvánočním období pak dále pokračují dvě podzimní fotografické výstavy na mém fotowebu: Výstava fotografií Karla Zvonečka s názvem ISLAND - země zázraků, kterou na svém webu s radostí hostím, a výběr mých vlastních fotek z letošního léta.

V dnešním 519. vydání našeho týdeníku budeme zkoumat, jaký vzácný přírůstek čeká v příštím roce pražskou ZOO, zjistíme, proč se chystá oficiální přejmenování ministerstva obrany, a zdůvodníme, proč všem, kteří mají doma opravdu odpovědné Lucie, doporučujeme jako optimální "last minute" vánoční dárek kvalitní alkoholtester.

Jestli stihnou příště vyjít Nedělní miniglosy, to se teprve uvidí. Neděle tentokrát padla na 22.prosince, což - jak místní štamgasti vědí - je den mých "volitelných narozenin", během kterého tradičně podnikám dlouhou odpolední a večerní fotovýpravu po Praze. Tato obvyklá fotografická procházka má přednost i před uzávěrkou NMg, tak uvidíme, jestli se podaří obě události nějak časově skloubit. Jestli ne, vyhraje tradiční vycházka po Malé Straně, to je předem jasné. Každopádně děkuji všem čtenářům za návštěvy i za neutuchající přízeň a přeji krásné pokračování adventního času.


Poté, co selhala jednání o zapůjčení čínské pandy do pražské zoologické zahrady, začalo se vedení města odklánět od spolupráce s Čínou a zaměřilo svou pozornost na Tchajwan, protože díky partnerství s městem Tchaj-pej by mohla Praha získat vzácné luskouny. "S přesunem zvířat ještě čekáme na vyjádření starosty Ulánbátaru, jak to bude s možností dostat do pražské zoo chovný pár olgojů chorchojů, protože ten by měl před luskouny samozřejmě přednost," řekl Nedělním miniglosám primátor Hřib. "Vyjednávání je ovšem od začátku chůzí po velmi tenkém ledě s možnými dalekosáhlými politickými dopady, tak nám držte palce, jinak budeme mít v naší krásné zoo v příštích letech jen tradičního českého krtečka."
----------------------
Na železnici se počítá s dalšími provozními úsporami. Poté, co byly na mnoha stanicích uzavřeny pokladny, protože jízdenky může prodávat průvodčí přímo ve vlaku, a v poslední době ze stanic postupně odcházejí výpravčí, protože i podstatná část jejich pracovní náplně přejde na průvodčí, začíná se hovořit o tom, že průvodčí by mohli zastat i práci nedostatkových strojvůdců. Mluvčí ministerstva dopravy k tomu Nedělním miniglosám uvedla: "Protože je v bytostném osobním zájmu cestujících, aby průvodčí nebyl pracovně příliš přetížený a jízda vlakových souprav byla pro cestující i nadále relativně bezpečná, nabízíme pro zájemce z řad cestující veřejnosti pro příští rok se slevou zrychlený kurs pro laické strojvedoucí, aby mohli lidé za svého průvodčího při řízení lokomotivy zaskočit aspoň po tu dobu, co bude vypisovat jízdenky nebo obsluhovat v jídelním voze."
----------------------
Akciová společnost ČEZ podala žalobu pro nekalou soutěž na skauty, kteří distribuují po České republice zcela zdarma betlémské světlo.
----------------------
Celkem jasné vítězství konzervativců v britských volbách potvrdilo zajímavé pozorování politologů z posledních let: Za každé volební vítězství může především skvělé politické vedení vítězné strany a mimořádně kvalitní volební program, zatímco za každou volební prohru mohou hlavně nepřející média a nechápaví voliči.
----------------------
Pracovníci Štefánikovy hvězdárny na Petříně věnovali tvůrcům a účinkujícím oblíbené televizní soutěže Stardance k jubilejnímu desátému finálovému večeru výsledky svého dlouholetého obětavého výzkumu: Na základě svých četných experimentů, prováděných kvůli mnohým bezpečnostním, zdravotním i pracovněprávním rizikům většinou ve svém volném čase, mohou dnes odpovědně prohlásit, že hvězdy začínají opravdu pořádně tančit v průměru někde mezi třetím a čtvrtým panákem kvalitní slivovice.
----------------------
Protože česká vláda nejspíš nebude moct v nejbližších letech naplnit svůj dřívější slib daný NATO, že bude vydávat na obranu nejméně 2 % HDP, rozhodla se k věci postavit čelem: "Ve spolupráci s nejlepšími právními experty aktuálně připravujeme některé změny náplně činnosti našeho resortu, protože chceme být dobře připraveni na případné spekulativní žaloby, až ministerstvo alibisticky přejmenujeme na "ministerstvo přiměřené obrany", řekl nám ministr obrany Metnar. "Ministerstvo přiměřené obrany by si mělo vystačit s výrazně menšími finančními prostředky než ministerstvo obrany bez přívlastku, protože bude mít v gesci jen aktivity vyplývající z §29 trestního zákona Nutná obrana, a to ještě zvažujeme, že oblast krajní nouze logicky převedeme do působnosti jednotlivých krajů."
----------------------
Paní Lucie, kterou zastavila 13. prosince v noci hlídka dopravní policie kvůli příliš rychlé jízdě, připustila - poté, co při kontrole nadýchala skoro 1 promile alkoholu - že v souladu s lidovou pranostikou před jízdou upila trochu opojné noci. Protože paní Lucie odmítla zaplatit stanovenou pokutu s odůvodněním, že napití bylo vyvoláno nepřímým veřejným nátlakem a na noci nebyl řádně vyznačen procentní obsah alkoholu, kauza hrozí přejít v dlouhou bitvu soudních znalců z oboru astronomie, historie, adiktologie a zbožíznalství. Dopravní policie Nedělním miniglosám potvrdila i to, že podle výsledků kontrol kromě Lucie sváteční noci upilo zcela bez polehčujících okolností i několik Josefů, Františků, Petrů, Janů, Antonínů, a dokonce i jeden Spytihněv.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.