neděle 21. srpna 2016

Nedělní miniglosy č.371

Činovníci Mezinárodního olympijského výboru si při letošní olympiádě v Rio de Janeiru pochvalují, že dopingové aféry mají velmi příznivý vliv na bojovnost sportovců, dokonce i těch, kteří zdaleka nepatří k těm nejlepším. "Zatímco dříve poražení sportovci často dojížděli nebo dobíhali do cíle bez velkého úsilí a již smířeni s pořážkou, dnes se třeba i o šestnácté místo rvou jako o život, protože to v budoucnu - po postupné eliminaci všech dopingových hříšníků - může znamenat zlatou olympijskou medaili."
----------------------
Na Pražském hradě byla spuštěna rozsáhlá bezpečnostní opatření, vyvolávající dlouhé fronty, které musí návštěvníci Hradu vystát. "Ti, kterým je náš prezident opravdu drahý, uvedená opatření plně chápou," řekl Nedělním miniglosám hradní mluvčí Jiří Ovčáček. "Ostatně, zběžným průzkumem mezi čekajícími jsme zjistili, že českým návštěvníkům se retro fronty před hradními branami docela líbí, protože jim připomínají fronty na banány z doby, kdy u nás byl ještě pořádek, bezpečí a životní jistoty." Na námitku NMg, že ve frontách čekají především zahraniční turisté, protože mnoho Pražanů se teď Pražskému hradu obloukem vyhýbá, odpověděl přímo český prezident: "Podívejte se, pane redaktore, když lidé chtějí vidět zblízka a přitom bezpečně takovou nádheru, jakou je náš Hrad se mnou v čele, rádi si chvilku počkají. Kromě toho si musí být dobře vědomi toho, že jsou všichni - Cimrmanovými slovy, která byste znal, kdybyste nebyl takový analfabetický hnůj, ale sečtělý intelektuál jako já - "sprostí podezřelí", protože podobnost slov "turista" a "terorista" podle mne jistě není náhodná. Proto také - jak často neobyčejně vtipně dodávám - možná není úplně každý muslim turista, ale prakticky každý turista je muslim."
----------------------
Detailní rentgenový průzkum slavné Věstonické Venuše přinesl šokující odhalení: Podle zvrásnění vnitřních vrstev hmoty sošky, specifických vnitřních struktur a především podle naprosté absence husté agresivní atmosféry kolem povrchu se dá podle astronomů předpokládat, že spíše než o Venuši se jedná o Věstonického Merkura. "Ano, vše nasvědčuje tomu, že původně šlo o sošku muže, kterou pravěký umělec nakonec předělal na ženu," uvedl kurátor Moravského zemského muzea, který má vzácnou sošku na starosti. "Do budoucna proto předpokládáme, že soška Věstonické Venuše/Merkura bude hlavní ozdobou plánované stálé expozice Transsexualita na Moravě včera a dnes, na kterou jedinou se nám podařilo sehnat dotace od Evropské unie, protože ty jsou k dispozici většinou jen pro menšiny."
----------------------
Praha si připomněla 125. výročí otevření Petřínské rozhledny. "Ano, původně byl záměrem pražských radních a Klubu českých turistů postavit ještě větší Eiffelovku než mají v Paříži," řekl nám mluvčí Útvaru hlavního architekta z pražského magistrátu, "ale jednak Družstvu pro výstavbu rozhledny brzy došly peníze a jednak tehdejší pražští psychologové dospěli k přesvědčení, že malému českému člověku bude stačit i zmenšená kopie 1:5." Stejný přístup ostatně doporučuje komise památkářů použít i v případě plánované stavby vyhlídkového kola na vltavské náplavce, takže obří vyhlídkové kolo by nakonec mělo mít výšku jen kolem pěti metrů, z nichž dva metry budou pod vodou, aby stavba nenarušovala horizont.
----------------------
Náš ostravský zpravodaj nás přímo z dějiště sportovní akce rozsahem směle konkurující olympijským hrám informoval, že během mistrovství světa v požárním sportu, které se o víkendu ve slezské metropoli uskutečnilo, pohořela většina favoritů.
----------------------
Některá francouzská města zakázala tzv. burkiny, tedy plavky zakrývající celé tělo kromě obličeje. Vláda republiky Burkina Faso prohlásila, že považuje takový zákaz za nemístné vměšování do svých vnitřních záležitostí a jako odvetné opatření zakázala všem občanům Ouagadougou používání francouzských klíčů, francouzských holí a francouzských polibků.


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos nebo si chcete připomenout to nejlepší, co vyšlo v Nedělních miniglosách během jejich více než sedm let dlouhé historie, kromě kompletních článků v Archívu NMg najdete na následujících odkazech i pět jubilejních výběrů nejzajímavějších příspěvků, které byly zatím v Nedělních miniglosách publikovány:

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)


Srpnová volná jízdenka na vyjížďku do vybraných míst blogového pravěku:

Stanice č.1 (rok 2016): Několik fotek mimo jiné i ze zajímavých půdních prostor kláštera v Emauzích jsem představil ve fotočlánku Několik fotek z návštěvy Emauz.

Stanice č.2 (rok 2015): Když jsem psal v únoru loňského roku článek Tajemné válečky u Karlova mostu, ještě jsem netušil, že si na Kampě v kouzelném domě s balkónkem, na kterém jsou dřevěné válečky umístěny, díky tomuto článku najdu přátele a že se budu moct do míst, která jsem při svých vycházkách Prahou jen tiše obdivoval, podívat na vlastní oči.

Stanice č.3 (rok 2014): Z letního měsíčního putování po Japonsku jsem tentokrát vybral doslova hektickou reportáž V Tokiu pod mostem (i s vloženým Haiku svatojánských poutníků).

Stanice č.4 (rok 2013): V říjnu 2013 jsem dostal řetězový dotazník s deseti otázkami, na které jsem odpověděl v článku Dotazník od Vendy.

Stanice č.5 (rok 2012): Jeden z nejpolitičtějších zdejších článků se jmenoval O ukradené tlačence a církevních restitucích. O čem článek pojednává, je nasnadě.

Stanice č.6 (rok 2011): Na tomhle blogu se dá občas číst i poezie. Tedy - lépe řečeno - kousky v řeči mírně vázané. Dnešním zástupcem bude - i vzhledem k nedávno v Nedělních miniglosách zmíněné Věstonické Venuši - básnička Planetárium.

Stanice č.7 (rok 2010): Viděli jste nekdy úplně zblízka kudlanku nábožnou? Podívat se na ni můžete v článku Za kudlankou nábožnou, na který k mému překvapení odkazují i někteří čeští kudlankáři.

Stanice č.8 (rok 2009): Shodou okolností u "krátkého nástupiště" hlavního nádraží v Praze, o kterém jsem nedávno psal ve speciálním článku, se odehrával děj jednoho příběhu před více nž sedmi lety. Jedním z nejrannějších zdejších textů je článek O vlakovém umělci.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.