neděle 14. srpna 2016

Nedělní miniglosy č.370

Na Českém svazu cyklistiky se tento týden místní úředníci zabarikádovali v obavě, že si naštvaná Martina Sáblíková po návratu z Rio de Janeira, kde nakonec kvůli jejich pochybení nestartovala v cyklistické časovce, skočí domů pro brusle a rozpoutá v sídle svazu "noc dlouhých nožů".
----------------------
Jihomoravský hejtman Michal Hašek má podle psychiatrů blízkých redakci Nedělních miniglos zjevný problém s rozeznáváním neexistujících představ od skutečnosti: "Napřed doplatil na svou zcela reálnou účast na schůzce s prezidentem, o které tvrdil, že se neuskutečnila, a nyní má problém s činností tiskové mluvčí, která podle jeho slov nikdy neexistovala, přestože jde o zcela reálnou lobbistku Janu Mrencovou. Je možné, že se pan Hašek vzhledem k těmto okolnostem domnívá, že neexistujícím lidem za jejich fiktivní činnost platí neexistujícími penězi, a není si schopen uvědomit, že jde o skutečné peníze od skutečných daňových poplatníků."
----------------------
Letošní průvod Prague Pride se nesl ve znamení rozličných barev. I proto se průvodu zúčastnili zástupci různých politických stran a hnutí se svou barevnou symbolikou: "Měli jsme tu již tradičně zástupce Zelených," řekl nám jeden z hlavních organizátorů průvodu, "modré ptáky ODS, komunistickou rudou, oranžovou našich přátel ze sociální demokracie a dokonce i několik tolerantních "černoprdelníků" a stále častěji se v průvodu objevovala i nově se utěšeně rozvíjející barva hnědá". Jedinou významnější politickou formací, která neměla v průvodu své oficiální zastoupení, jsou zatím zcela šedí politici vládního hnutí ANO. Podle našich informací ale předseda tohoto hnutí Andrej Babiš slíbil českému národu, že - zvlášť pokud získá ve volbách dostatečné množství hlasů - se do příštích průvodů náležitě vybarví.
----------------------
Zástupci české politické pravice podali stížnost k Ústavnímu soudu kvůli své diskriminaci. "Stěžujeme si hlavně na nerovný přístup českých občanů k pravicovým politikům ve srovnání s přístupem ke sportovním ikonám," řekl Nedělním miniglosám na společné tiskové konferenci předseda občanských demokratů Petr Fiala a předseda TOP09 Miroslav Kalousek. "Například když Lukáš Krpálek v judu nasadí pořádné škrcení, dostane za to po pouhých 20 vteřinách olympijskou zlatou medaili a národ se může pominout blahem. Když ovšem škrcení nasadíme my při správě státního rozpočtu, a vydrželi jsme to nepřetržitě dokonce několik let, nejenže jsou z toho všichni rozčilení a nemají nás rádi, ale ještě musíme za některé své členy a bývalé předsedy dodanit kabelky."
----------------------
Šéfka německé pravicově populistické strany AfD Frauke Petryová doporučila vládě, aby odmítnuté žadatele o azyl a imigranty nelegálně pobývající v Německu vyhostila na některé ostrovy mimo evropskou pevninu, podobně jako to dělá např. Austrálie. Přitom samozřejmě trvá požadavek Německa na spravedlivější rozdělení migrantů systémem "ostrovních kvót" napříč celou Evropou, proto bude zapotřebí do projektu zahrnout více ostrovů z různých zemí. "Počítáme s tím, že Česká republika vyhostí svůj podíl nelegálních migrantů především na Střelecký ostrov, řekl nám k tomu český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. "Chápeme, že název ostrova může budit v migrantech částečnou nedůvěru, pokud jde o mírumilovnost českých obyvatel, ale nakonec jsme si řekli, že Střelecký ostrov bude pro tyto účely přece jenom o něco přijatelnější než ostrov Štvanice."


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos nebo si chcete připomenout to nejlepší, co vyšlo v Nedělních miniglosách během jejich více než sedm let dlouhé historie, kromě kompletních článků v Archívu NMg najdete na následujících odkazech i pět jubilejních výběrů nejzajímavějších příspěvků, které byly zatím v Nedělních miniglosách publikovány:

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Srpnová volná jízdenka na vyjížďku do vybraných míst blogového pravěku:

Stanice č.1 (rok 2016): Několik fotek mimo jiné i ze zajímavých půdních prostor kláštera v Emauzích jsem představil ve fotočlánku Několik fotek z návštěvy Emauz.

Stanice č.2 (rok 2015): Když jsem psal v únoru loňského roku článek Tajemné válečky u Karlova mostu, ještě jsem netušil, že si na Kampě v kouzelném domě s balkónkem, na kterém jsou dřevěné válečky umístěny, díky tomuto článku najdu přátele a že se budu moct do míst, která jsem při svých vycházkách Prahou jen tiše obdivoval, podívat na vlastní oči.

Stanice č.3 (rok 2014): Z letního měsíčního putování po Japonsku jsem tentokrát vybral doslova hektickou reportáž V Tokiu pod mostem (i s vloženým Haiku svatojánských poutníků).

Stanice č.4 (rok 2013): V říjnu 2013 jsem dostal řetězový dotazník s deseti otázkami, na které jsem odpověděl v článku Dotazník od Vendy.

Stanice č.5 (rok 2012): Jeden z nejpolitičtějších zdejších článků se jmenoval O ukradené tlačence a církevních restitucích. O čem článek pojednává, je nasnadě.

Stanice č.6 (rok 2011): Na tomhle blogu se dá občas číst i poezie. Tedy - lépe řečeno - kousky v řeči mírně vázané. Dnešním zástupcem bude - i vzhledem k nedávno v Nedělních miniglosách zmíněné Věstonické Venuši - básnička Planetárium.

Stanice č.7 (rok 2010): Viděli jste nekdy úplně zblízka kudlanku nábožnou? Podívat se na ni můžete v článku Za kudlankou nábožnou, na který k mému překvapení odkazují i někteří čeští kudlankáři.

Stanice č.8 (rok 2009): Shodou okolností u "krátkého nástupiště" hlavního nádraží v Praze, o kterém jsem nedávno psal ve speciálním článku, se odehrával děj jednoho příběhu před více nž sedmi lety. Jedním z nejrannějších zdejších textů je článek O vlakovém umělci.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.