pondělí 28. října 2013

Dotazník od Vendy

Po dlouhé době jsem se odhodlal zúčastnit se jednoho z oblíbených a ve vlnách se občas vracejících "dotazníkových řetězáků". Dotazy jsou od Vendy a připadly mi zajímavé, tak se k akci rád připojuji. Zůstanu ale věrný své zásadě nepodílet se na inflaci podobných internetových materiálů, takže otázky jako obyčejně pouze zodpovím, ale nerozmnožím :-).

1. Jaký byl nejhezčí zážitek za tento rok?

Pro mne to byly dva neskutečně studené a sychravé, ale zároveň magické a výjimečné dny v jedněch krásných lázních. Daleko daleko za nimi klopýtá na druhém místě do cíle původně favorizovaná červnová výstava mých fotek na dobřichovickém zámku :-).

2. Umíte se rychle rozhodovat? Nebo jste ve svém rozhodování laxní a spíš některé věci odsouváte či necháte osudu?
 
Používám obě varianty. V případě nezbytnosti se umím rozhodovat velmi rychle a efektivně, ale některé důležité věci nechávám nevyřešené, protože jejich domnělé konečné vyřešení bývá jen iluzorní, byť možná dokáže přinést pocit úlevy z vlastní rozhodnosti. Nevěřím na zásadní význam osudu, myslím, že lidský život je vyváženým výsledkem předurčení, náhody a vlastního svobodného přičinění.

3. Čím byste chtěli v životě být, popř.podařil se váš sen zrealizovat?

Své sny jsem si zčásti uskutečnil a na oplátku řadu nových vytvořil, zažil jsem a dále zažívám spoustu zázraků a hodlám v tom určitě pokračovat :-).

4. Pamatujete si na první knížku, kterou jste přečetli?

Jedna z prvních byla knížka Naše ZOO, kde byla spousta fotografií zvířat a informací o nich a já si od té doby (a to mi byly tři roky) pamatuju, co je to orlosup (tedy v mém tehdejším podání "odlosup" :-)).

5. Dostanete zájezd zdarma jako výhru, a můžete si vybrat místo - kde byste nejraději strávili dovolenou?

Nezáleží mi na tom, kam bych měl jet, ale s kým. Dvacet cest kolem světa i cestu na Měsíc bych bez mrknutí oka vyměnil za pěší výlet na Petřín v té správné společnosti.

6. Kdybyste se mohli vrátit do určitého času (podle vlastního výběru) a něco ve svém životě změnit, změnili byste to?

Většinou beru věci tak, jak jsou, a nejsem smutný, že se nevyvinuly tak, jak jsem si představoval; tak to prostě chodí, že se nemůže podařit všechno. Svých hloupostí nelituju, i když jsem jich udělal spoustu a na další spoustu se - bohdá - ještě chystám :-). Ale je pravda, že jeden konkrétní okamžik bych - kdybych k tomu dostal příležitost - vrátil a změnil rád. Vybavuji si ho často a přesně a ano, připouštím, že si vyčítám, že jsem tehdy neudělal to, co jsem chtěl a měl. Až potkám kouzelného dědečka, který mi bude chtít mermomocí splnit jedno přání, mám vybráno.

7. Kniha nebo film? (otázka preferencí. Raději čtete nebo se díváte na filmy? Může být i jiná odpověď)

Důležité je pro mě obojí, což mi nebrání občas obojí zanedbávat.

8. Existuje něco, co se vám v životě povedlo, čeho jste dosáhli vlastním úsilím a na co můžete být pyšní?

Pár věcí se mi v životě povedlo. Jestli v tom mé úsilí hrálo hlavní nebo vedlejší roli, je sporné. Nestydím se být spokojený s tím, co se mi povede. Jestli je to totéž jako "být na sebe pyšný", tím si nejsem jistý.

9. Brak versus umění. Dáváte přednost jednomu či druhému?

Vnímání toho, co je brak a co je umění, se neustále vyvíjí a posouvá. Je mi celkem jedno, co je oficiálně považováno za jedno a co za druhé. Ale jasně rozlišuji, co je podle mne hodnotné a co je bezcenná "kostra čaje", co mne někam posouvá a co ne, a v tomhle srovnání dávám překvapivě přednost tomu hodnotnému :-).

10.Potkáte Boha a on vám povolí jednu otázku, na kterou odpoví. Jak by zněla?

Až potkám Boha, budu vědět všechno, co je třeba.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.