sobota 12. října 2013

Berounka v mizerném světle

Dnes jsem se chystal do Prahy trochu fotit, připravil jsem si plnou fotografickou polní, ale nakonec jsem usoudil, že počasí fotografování (aspoň takovému, jaké si představuji já) moc nepřeje a udělal jsem jen pár snímků Berounky. Olověné nebe a jednolité "kouřmo" udělaly své a zdálo se, že není možné vyfotit vůbec nic. Tak jsem ze zoufalství znovu použil svůj oblíbený infračervený filtr a zkusil, jestli nemůže mou mizernou fotonáladu vylepšit. Zkuste posoudit, jestli se to aspoň trochu podařilo, dávám vám tu pro srovnání dva přibližně stejné záběry - standardní i infračervený.
 
První fotka je zcela normální, byť aspoň focená na delší čas (0,5 s) a ze stativu. Myslím, že je naprosto nijaká, podobná jako dnešní počasí, ničím ani v nejmenším zajímavá.



Infračervená fotka samozřejmě opět přináší v reálu neexistující barvy. Téměř dvouminutová expozice skoro úplně vyhladila hladinu řeky (podobně jako vyhladili Přemyslovci Slavníkovce), eliminovaly se odlesky, zvýraznily se stíny a jakýsi náznak struktury dostala i jinak zcela jednolitá obloha.



Jinými slovy: Chtěl jsem vám dnes přinést reportáž z Prahy, ale tu dostanete jindy. Tohle berte jen jako "šidítko" k základnímu utišení fotografického apetitu a možná i jako srovnání, dvou odlišných fotografických postupů. Co je vám osobně bližší, ponechám samozřejmě na vás :-).

-------------------------------------------------

POZOR: Kdo se ještě chce zúčastnit hlasování ve finále soutěže o nejlepší povídku na téma Setkání s literární postavou, ve kterém soutěží i moje povídka Vražda u krbu, má už jen necelý jeden den. V neděli 13.10. v poledne hlasování končí. Všem, kteří v soutěži podpořili moji povídku, moc děkuji. Kdo by si ještě chtěl přečíst finálová dílka a zvážit, kterému z nich dát svůj hlas, najde všech deset finálových povídek i hlasovací anketu na Srdci blogu Finále literární soutěže. Přeji vám, ať se vám soutěžní texty líbí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.