neděle 13. října 2013

Nedělní miniglosy č.242

Prezident Miloš Zeman chce zavést místo dosud užívaného anglického názvu našeho státu Czech Republic jednoslovný název Czechia. Podle politologů jde o další krok od standardní České republiky směrem k "Zemanovu malému českému mocnářství", které by samotné - jako sice krásný ale příliš dlouhý název - mělo být zkráceno na "Zemanovo malomocnářství".
-----------------------
Poté, co soud ve švýcarské Bellinzoně nečekaně odsoudil bývalé majitele a manažery Mostecké uhelné společnosti k dlouhým nepodmíněným trestům za machinace a podvody při privatizaci podniku v 90. letech, zrušilo svou plánovanou cestu do Švýcarska z blíže nespecifikovaných důvodů několik početných státních a stranických delegací. "Rádi budeme získávat zkušenosti s fungováním jejich nestranné a výkonné justice," řekl nám jeden z členů delegace českého Senátu, "ale abychom neplýtvali státními penězi na cestovné, pro jistotu se s uvedenými justičními výdobytky seznámíme jen na internetu."
 
-----------------------
Námitky Zdeňka Svěráka proti neoprávněnému užití známého rčení z filmu Marečku, podejte mi pero hnutím Hlavu vzhůru Jany Bobošíkové, budou - jak se zdá, neúčinné. Prokázalo se totiž, že jedním ze zahraničních sponzorů hnutí je transylvánský ocelářský a energetický gigant, společnost Metalescu Blescu, kterou kdysi založil po své emigraci z Humpolce jistý Hliník.
-----------------------
Překvapivou mravní připravenost na zavádění prvků přímé demokracie prokazuje podle průzkumů současná česká společnost. "Poté, co Švýcaři v referendu odmítli prodloužit si změnou zákona svou dovolenou, vyzkoušeli jsme v našem průzkumu, jak by stejnou situaci řešili čeští občané," řekl nám vedoucí výzkumného projektu. "Výsledek nás velmi překvapil: I když jsme čekali, že Češi budou hlasovat spíš pro populističtější variantu - tedy dovolenou opravdu prodloužit, odmítnutí bylo nakonec v České republice ještě razantnější než ve švýcarském referendu. Nejčastějším důvodem pro odmítnutí návrhu českými respondenty bylo v průzkumu to, že by pak Švýcaři mohli mít víc dovolené než my.
-----------------------
Nobelovu cenu míru letos dostala překvapivě zcela obyčejná tma, protože - jak stojí ve stručném zdůvodnění odborné Nobelovy komise - ve tmě se prostě hůř střílí. Podle bývalého českého prezidenta Václava Klause by tma měla dostat v budoucnu i Nobelovu cenu za ekonomii - především za svůj rozhodující podíl na řadě privatizací státního majetku po rozpadu socialistického bloku na konci 80. let.


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste se podívat i na starší glosy, můžete si kromě kompletních archívních článků přečíst na následujících odkazech tři předcházející jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách, publikováno.

Nedělní miniglosy č.200 (výběr Nedělních miniglos z čísel 101 až 199)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.