neděle 24. července 2016

Nedělní miniglosy č.367

Kromě vojáků, úředníků, učitelů, soudců, prokurátorů, ekonomů a zeměměřičů bylo v Turecku v souvislosti s nedávným armádním pučem zatčeno i 6300 provozovatelů veřejných záchodů. "U hlídačů veřejného WC evropského typu je možné nad jejich morálním kreditem do určité míry přimhouřit oko," řekl nám nejmenovaný dobře informovaný zdroj z prostředí podporujícího současnou vládu, který osobně již déle než rok připravoval seznamy nežádoucích osob pro případ, že by náhodou někoho napadlo zosnovat převrat. "Velmi přísné nároky na loajalitu však musíme mít vůči těm, kteří hlídají tradiční záchody turecké!"
----------------------
Asociace pro rovnoprávnost hudebních intervalů oficiálně protestuje proti tomu, že některé hudební intervaly nemohou být čisté. "Jak k tomu přijdou velké a malé sekundy, tercie a sexty se septimami, že i kdyby byly ve svém konání svaté, vždycky na ně jejich čisté kolegyně budou shlížet spatra jako na nečisté," řekla nám ke sporu Velká septima, která je jedním z organizátorů celoevropské petice. "Vzhledem k tomu, jak jsou zvyklé pracovat evropské instituce, se dá předpokládat, že tento spor začnou na rozdíl od bezpečnosti Evropy okamžitě usilovně řešit a vydají obsáhlou antidiskriminační směrnici, kterou budou muset všechny země bezodkladně promítnout do své legislativy," řekl nám s povzdechem nejmenovaný europoslanec. Ke sporu se nepřímo vyjádřili i zástupci českých miliardářů kteří zastávají přirozený, ale pro hudební teoretiky trochu zmatečný názor, že co je velké, to je čisté.
----------------------
V souvislosti s teroristickými útoky v západní Evropě vyhlásily české úřady na území ČR první stupeň ohrožení - tzv. bdělost. S tou - na rozdíl od výrobců matrací, kteří se obávají postupné úplné likvidace své živnosti - kupodivu souhlasí beze zbytku všechny hlavní české politické síly - jak koaliční, tak i opoziční. S oficiálním zavedením bdělosti překvapivě souhlasí dokonce i jinak velmi nevstřícní komunisté, pro které jde o praktické naplnění zásadního mravního imperativu zanechaného v posledním poselství jejich uctívaným Juliem Fučíkem.
----------------------
Speciální komise, která se zabývala účastí Velké Británie ve válce v Iráku, zjistila rozličná pochybení britské vlády v čele s tehdejším premiérem Tony Bairem. Podle komise Velká Británie vstoupila do otevřeného konfliktu dříve než byly vyčerpány všechny diplomatické možnosti vyřešení sporů, neměla stoprocentní jistotu, že v Iráku skutečně existují zbraně hromadného ničení, a z řeči premiérova těla při jeho tehdejších projevech jasně vyplývá, že ho Saddám Hussajn štval, což je nutné považovat za nepřípustnou předpojatost. "Komise po prostudování všech dostupných materiálů konstatovala zásadní chyby v britském postupu vůči Iráku," řekl Nedělním miniglosám šéf komise John Chilcot. "Přitom naše komise má aktuálně oproti britské vládě v roce 2003 jen několik dodatečných nepříliš podstatných informací - např. jak to nakonec po třinácti letech všechno dopadlo."
----------------------
Řecké úřady obvinily osm tureckých občanů, kteří po neúspěšném tureckém puči přeletěli do Řecka vrtulníkem a požádali zde o politický azyl, z nedovoleného narušení řeckých hranic. "Po asi dvou milionech ilegálních imigrantů, kteří prošli v posledním roce a půl turecko-řeckou hranici bez větších problémů ze strany řeckých úřadů," uvedl v prohlášení pro Nedělní miniglosy předseda řeckých ornitologů, "považujeme tuto skutečnost za nadějnou první vlaštovku."
----------------------
Protože podle nových záměrů Ministertva financí může být předmětem elektronické evidence tržeb v restauracích i spropitné, pracovníci restauračních zařízení žádají v otevřeném dopise všechny hosty, aby do svého spropitného již započítávali daň ve výši 21%, o kterou by svůj dobrovolný příspěvek za obsluhu měli automaticky navýšit.


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos nebo si chcete připomenout to nejlepší, co vyšlo v Nedělních miniglosách během jejich více než sedm let dlouhé historie, kromě kompletních článků v Archívu NMg najdete na následujících odkazech i čtyři jubilejní výběry nejzajímavějších příspěvků, které byly zatím v Nedělních miniglosách publikovány:

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Poslední ČERVENCOVÝ (od pondělí 1.srpna nabídku cest do blogového pravěku od základu proměníme) ARCHEOLOGICKÝ NÁŠUP PRO BLOGOVÉ JEDLÍKY (nebo naopak pro zcela nové hosty):

Nejnovější vrstvy:
Pohledy na veřejnosti běžně nepřístupná místa pražského Emauzského kláštera nabízí květnový článek Několik fotek z vycházky do Emauz.
Usínání je vlastně vyvažujícím druhým pólem ranního letního probouzením kterým se zabývalo haiku z prvního červencového článku. Proto sem dnes dávám i svou nahrávku Ukolébavky z Griegova rozsáhlého klavírního cyklu Lyrické kusy.

Novověk:
Před rokem, když bylo v rozpuku nejteplejší léto, které jsem ve svém životě zažil, jsem napsal malou básničku "Bez...". Jen poznámka pro zavilé botaniky, aby nebyli zklamáni: Latinský název pro můj (nebo spíš moji) "Bez" není "Syringa", ale spíš "Mínus" :-)

Protože časté (a nesmyslné) "holdy" na internetu jsou stále četnější, připomenu článek O holdování a holtování z rozverně jazykozpytné rubriky Jazykové hrádky.

Středověk:
Zmínka o Woody Allenovi v nedávném Haiku probouzejícího slunce mne zase pro změnu přivedla k pět let starému fejetonu O rozesmívání Boha, ve které jsme spolu byli - považte - s Woodym dokonce na rybách!

Pravěk:
Vždycky mě těší, když si přečtu svůj nějaký starý článek a říkám si, že dnes bych ho snad napsal stejně nebo aspoň velmi podobně a ani po více než sedmi letech se za svůj názor ani v nejmenším nestydím. Jedním z článků z úplného začátku blogu je čtenáři tehdy ještě téměř zcela opominutá úvaha O marných zápasech s lejny. Uvidíme, třeba se teď s odstupem nějací noví čtenáři najdou :-).

Někteří lidé o mne říkají, že prý jsem optimista a i já se za něj občas považuji :-). Ale nedávno jsem si při čtení svého dávného článku o jedné slovenské dočasné spolucestující z vlaku uvědomil, že můj optimismus má tedy ve srovnání s ní ještě pořádné rezervy. Článek O věcech, které se přiházejí potvrzuje, že ani lidé, kteří přitahují veškerou smůlu ze širokého okolí, nemusí být pochodující chmurou a depresí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.