neděle 3. července 2016

Nedělní miniglosy č.364

Rakouský Ústavní soud v návalu euforie z vlastní odvahy anuloval po nedávných rakouských prezidentských volbách i výsledky bitvy na Moravském poli, která měla kdysi zásadní dopad na rozložení sil ve středoevropském prostoru. "Zjistili jsme, že v roce 1278 nebyly dodrženy některé formální náležitosti bitvy, takže střetnutí vojsk u Suchých Krut v Dolních Rakousích není možné podle rakouského práva oficiálně považovat za bitvu," řekl nám mluvčí Ústavního soudu. Do té doby, než se odehraje bitva náhradní, jejíž konání Ústavní soud ve svém rozhodnutí Rudolfu I.Habsburskému a Přemyslu Otakarovi II. nařídil, je povoleno používat výhradně neutrální názvy "střetnutí na Moravském poli" nebo "událost na Moravském poli" a až podle výsledků náhradní bitvy se bude posuzovat, jaký vliv to bude mít na celou několikasetletou historii Habsburků a rakouských zemí a jestli nebude třeba zpětně zneplatnit i působení Lucemburků a Jagelonců na českém trůnu.
----------------------
Hned po britském referendu, které rozhodlo o vystoupení z Evropské unie, se množí hlasy, že jde jen o politováníhodné nedorozumění. Řadu britských občanů totiž překvapilo, že se jejich hlas, kterým chtěli dát najevo pouze svoji názorovou nezávislost, aniž by opravdu chtěli z EU vystoupit, opravdu počítal do výsledků. "Na nic už se nedá spolehnout," stěžoval si Nedělním miniglosám jeden z respondentů, který hlasoval proti setrvání v EU. "Ani na to, že si naše proevropská vláda správný výsledek referenda už nějak obšlápne, jak to vždycky v každém správném politickém thrilleru, na které se manželkou rádi koukáme v televizi, samozřejmě je. Kdybychom ovšem věděli, že referendum nebude zmanipulované, samozřejmě, že bychom hlasovali pro EU, to je přece jasné!"
----------------------
Podle ministra financí Andreje Babiše by bylo uspořádání referenda o vystoupení z Evropské unie v českých podmínkách zničující. "Běžný občan našeho státu se na rozdíl ode mne vůbec neorientuje v tom, co je pro stát přínosné a co ne, takže se bude rozhodovat výhradně podle svých pocitů. A když vidím, že výsledkem podobné pocitové volby jsem já jako nejoblíbenější český politik a Miloš Zeman jako přímo zvolený prezident, obávám, se, že setrvání v Evropské unii nám nezabezpečí ani obří dodávka reklamních eurokoblih pro naši proevropskou kampaň." Babišova obava z dalšího politického vývoje plně koresponduje s jeho obecným znechucením z života na politickém kolbišti: "Šel jsem do politiky, abych ctil a prohluboval demokratická pravidla a ne abych se přizpůsoboval diktatuře většiny!"
----------------------
Podle zástupců radnice Prahy 5 by mělo na vltavském nábřeží poblíž železničního mostu vyrůst obří ruské kolo. Čínský velvyslanec však údajně předložil tamějším zastupitelům zajímavý protinávrh, takže je docela možné, že na nábřeží nakonec nevznikne ruské kolo, ale kolo čínské. Zároveň by zde šanghajský filmový štáb chtěl natočit několik naturalistických scén čínského laciného remaku slavného oskarového Formanova filmu, tentokrát pod alternativním českým názvem Vyhoďme ho z kola ven.
----------------------
Nedělní miniglosy souhlasí s názorem kněze Tomáše Halíka a některých sociologů, že v poslední době spolu s prudkým rozmachem sociálních sítí na internetu přestávají lidé vstřebávat různorodost pohledu českých a zahraničních médií a vytvářejí si své vlastní "informační bubliny", do kterých odmítají vpouštět cizí názory. Dalo by se proto říct, že klasická archimédovská věta "Neruš mé kruhy," se v dnešní společnosti přetransformovala ve větu "Neruš mé bubliny," což jen potvrzuje pozitivní vývoj evropské společnosti, která za více než 2000 let získala zcela nový rozměr, a vystoupila tak z plochy do prostoru.
----------------------
Českým školákům, učitelům, divadelníkům a politikům začaly prázdniny, což jako tradičně zvýšilo míru závisti v české společnosti nejméně o 20 procentních bodů. Jako každý rok je pro tyto skupiny připravena velmi bohatá nabídka prázdninových aktivit, takže jejich příbuzní nemusí mít strach, že je budou muset neustále hlídat, aby neprovedli nějakou nepravost. Většina herců má už po jednapadesáté možnost jet na filmový tábor do Karlových Varů a novinkou na trhu jsou specializované zážitkové letní tábory pro politiky, na kterých se mohou naučit základní dovednosti jako například škrábání brambor nebo vlastnoruční úklid stanů. Podle prvních zpráv jsou politici na táborech zpočátku programem trochu zaskočeni, protože se mylně domnívali, že půjde spíš o tábor lidu.


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos nebo si chcete připomenout to nejlepší, co vyšlo v Nedělních miniglosách během jejich více než sedm let dlouhé historie, kromě kompletních článků v Archívu NMg najdete na následujících odkazech i čtyři jubilejní výběry nejzajímavějších příspěvků, které byly zatím v Nedělních miniglosách publikovány:

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Nový ČERVENCOVÝ ARCHEOLOGICKÝ NÁŠUP PRO BLOGOVÉ JEDLÍKY (nebo naopak pro zcela nové hosty):

Nejnovější vrstvy:
Pohledy na veřejnosti běžně nepřístupná místa pražského Emauzského kláštera nabízí květnový článek Několik fotek z vycházky do Emauz.
Usínání je vlastně vyvažujícím druhým pólem ranního letního probouzením kterým se zabývalo haiku z prvního červencového článku. Proto sem dnes dávám i svou nahrávku Ukolébavky z Griegova rozsáhlého klavírního cyklu Lyrické kusy.

Novověk:
Před rokem, když bylo v rozpuku nejteplejší léto, které jsem ve svém životě zažil, jsem napsal malou básničku "Bez...". Jen poznámka pro zavilé botaniky, aby nebyli zklamáni: Latinský název pro můj (nebo spíš moji) "Bez" není "Syringa", ale spíš "Mínus" :-)

Protože časté (a nesmyslné) "holdy" na internetu jsou stále četnější, připomenu článek O holdování a holtování z rozverně jazykozpytné rubriky Jazykové hrádky.

Středověk:
Zmínka o Woody Allenovi v nedávném Haiku probouzejícího slunce mne zase pro změnu přivedla k pět let starému fejetonu O rozesmívání Boha, ve které jsme spolu byli - považte - s Woodym dokonce na rybách!

Pravěk:
Vždycky mě těší, když si přečtu svůj nějaký starý článek a říkám si, že dnes bych ho snad napsal stejně nebo aspoň velmi podobně a ani po více než sedmi letech se za svůj názor ani v nejmenším nestydím. Jedním z článků z úplného začátku blogu je čtenáři tehdy ještě téměř zcela opominutá úvaha O marných zápasech s lejny. Uvidíme, třeba se teď s odstupem nějací noví čtenáři najdou :-).

Někteří lidé o mne říkají, že prý jsem optimista a i já se za něj občas považuji :-). Ale nedávno jsem si při čtení svého dávného článku o jedné slovenské dočasné spolucestující z vlaku uvědomil, že můj optimismus má tedy ve srovnání s ní ještě pořádné rezervy. Článek O věcech, které se přiházejí potvrzuje, že ani lidé, kteří přitahují veškerou smůlu ze širokého okolí, nemusí být pochodující chmurou a depresí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.